Teletext u Hrvatskoj i dalje omiljen način praćenja rezultata uživo

Priča o povijesti klađenja u Hrvatskoj ne može se u potpunosti ispričati, a da ne spomenemo teletekst, platformu koja je godinama zauzimala važno mjesto u životu svakog strastvenog domaćeg kladitelja.

Da, provodila su se čitava popodneva, a nekad i noći hipnotizirano gledajući u ekran televizora na kojem nije bio ni film ni serija pa čak ni sportski prijenos, već samo popis aktualnih rezultata uživo koji se mijenjao iz minute u minutu i mnogima bio napetiji od ičeg drugog.

Što je najbolje, u današnje vrijeme postoji bezbroj aplikacija koje nude puno sadržajniji i precizniji opis događanja na terenu, a tu su i brojni streamovi uživo kojeg besplatno nude ugledne kladionice, no teletext je unatoč tome i dalje mnogima ostao omiljen način praćenja rezultata uživo i samim time zaslužuje da ispričamo njegovu priču!

Što je teletekst i kada je došao u Hrvatsku?

Stranice 695 teletexta HTV-a

Davno prije nastanka Interneta, sedamdesetih godina prošlog tisućljeća, u Velikoj Britaniji nastao je televizijski informacijski servis koji je nazvan teletext. BBC ga je patentirao i uspio je njime s vremenom povezati televiziju i novinske vijesti koje su gledatelji mogli pritiskom “txt” gumba na daljinskom pozvati na ekran i čitati.

U Hrvatskoj je teletekst po prvi put korišten 1990. godine na tadašnjoj Televiziji Zagreb i bila je to prva digitalna platforma na kojoj su se mogle pročitati vijesti prije redovnih termina njihovog prikazivanja, u središnjem Dnevniku ili u nekoj drugoj informativnoj emisiji.

Desetak godina kasnije, u našoj zemlji pojavile su se kladionice, s PSK na čelu. Ovaj priređivač igara na sreću svoju popularnost u tom razdoblju svakako duguje upravo otkupljivanju stranice 695 teletexta HTV-a koja je ubrzo postala jedna od najposjećenijih na televizorima domaćih kladitelja.

Zašto je teletext postao tako popularan pri klađenju?

Teletext tehnologija danas se čini prilično osnovna i pretjerano jednostavna, ali prije dvadesetak godina bila je pravo čudo za svakog tko voli klađenje. Naime, igrači su dobili priliku na jednom mjestu pratiti više sportskih događaja uživo, u udobnosti svog kauča, kombinirajući praćenje rezultata s ostatkom televizijskog programa. Euforija kad bi se zažutio ili zazelenio pogodak na pravoj strani semafora bila je velika!

Bila je to komocija bez prave konkurencije u to vrijeme, jer surfanje Internetom nije bilo toliko popularno kao danas, nije bilo ni pametnih telefona, a kamoli specijaliziranih aplikacija na kakvima je danas moguće pratiti rezultate sportskih događaja.

Najbolje online kladionice
do 122€5/5Posjetite
do 100€5/5Posjetite
PalmslotsDolazi uskoro
do 100€5/5Posjetite

Teletext i klađenje postali su neizbježna kombinacija, a u sljedeća dva desetljeća u svijetu igara na sreću mnogo se toga promijenilo, no igrači još uvijek vole pritisnuti gumb “txt” na daljinskom svog televizora i potražiti aktualne rezultate. Neke navike se teško mijenjaju. Uostalom, dovoljno je samo uočiti koliki broj naših kladitelja još uvijek bulji u ploču s izlistanom ponudom u poslovnicama, odbacujući dostupnu online ponudu koju bi komotno mogli pregledavati na svom kompjutoru ili mobitelu…

Koje domaće kladionice još uvijek nude teletext igračima?

Kada je teletekst bio na svom vrhuncu, kladionice su svoje rezultate uživo znale plasirati i na komercijalne televizije, ne samo HTV.

No, ipak je danas riječ o tehnologiji koja je pomalo zastarjela pa se u 2024. godini još drži samo na javnom servisu, no unatoč svemu teletext i domaće kladionice još uvijek su nerazdvojne te su čak tri najveće i dalje prisutne na ovoj informacijskoj platformi…

SuperSport i njegov popularni txt 661

Iako nije prvi počeo koristiti teletext, SuperSport je brzo nakon izlaska na ovu platformu postao prvi izbor hrvatskim igračima, ponajviše zbog svoje popularnosti i najvećeg broja aktivnih korisnika.

Na HTV-ovom teletekstu stranica 661 je ona na kojoj SuperSport prikazuje rezultate najpopularnijih sportskih događaja uživo, dok 660 prati manje zvučne utakmice, a na 659 i 658 se izmjenjuju baš svi dvoboji koji se trenutno odvijaju.

Što se dnevnih rezultata tiče, na txt 663 ćete naći najpopularnije nogometne lige i natjecanja, a na 662 niže lige i manje atraktivna natjecanja. Stranica 664 je namijenjena košarci i hokeju na ledu, 665 tenisu.

PSK rezultate uživo prikazuje na txt 690

Prva Sportska Kladionica uvela je u Hrvatskoj svijet klađenja na teletext prije dvadesetak godina i još uvijek se čvrsto drži na ovoj platformi.

U prošlosti je stranica 695 bila mjesto uz koje su mnogi igrači provodili dane i noći, a danas su na tom broju dnevni rezultati najjačih nogometnih natjecanja, dok najzanimljivije rezultate uživo pratimo na 690.

Manje popularni live događaji su na 691 i 692, dok na 693 PSK nudi koeficijente na ponuđenim sportskim događajima za klađenje uživo. 694 skriva dnevne rezultate nižih nogometnih liga, 696 košarku i hokej na ledu, 697 tenis, a na 698 ćete naći bejzbol, futsal, snooker i pikado.

Hrvatska lutrija više nije ažurna

Hrvatskoj lutriji kao državnom priređivaču igara na sreću nije bio problem od HTV-a dobiti stranica na teletekstu za svoju Cro Bet kladionicu koliko god želi.

Pa se tako Lutrijin dio teleteksta nalazi na stranicama od 776 do 786, gdje bi se trebali prikazivati aktualni rezultati uživo, kao i izvučeni brojevi lota.

Međutim, čini se da je ova kladionica malo zapostavila svoju uslugu, jer trenutno ne prati ažurno rezultate uživo, već tek možete pogledati neke dnevne ishode utakmica, kao i ponešto loto brojeva. U svakom slučaju, siromašno u odnosu na PSK i SuperSport koji su i dalje u potpunosti vjerni teletext tehnologiji.

Premier se još drži

Alternativa našim priređivačima igara na sreću na teletekstu je oduvijek bio Premier koji je na bosansko-hercegovačkim televizijama popularizirao svoju uslugu.

Kao i SuperSport, Premier je stranicu 661 uzeo kao svoju zaštitnu te koristi čitav niz stranica od 659 do 673, a koliko je u susjednoj zemlji igračima zanimljiv teletekst ove kladionice dokazuje da je čak nedavno pokrenuta aplikacija koja na pametni telefon prenosi prikaz Premier rezultata uživo u txt obliku. Spoj modernog i tradicionalnog!

Hrvatski igrači teletekst još dugo neće odbaciti

Upravo riječ tradicija najbolje opisuje današnju sponu između klađenja i teleteksta u Hrvatskoj. Mnoge igrače vežu uspomene na izuzetno snažne emocije doživljene tijekom praćenja rezultata uživo na ekranu svog televizora, uz pomoć ove u 2020. godini pomalo arhaične platforme.

Iako bi po svakoj logici korištenje Interneta u kombinaciji s aplikacijama na pametnim telefonima trebalo u potpunosti pregaziti teletekst u svijetu klađenja, to se u Hrvatskoj i dalje ne događa niti će se dogoditi u bližoj budućnosti. Radi se svakako o navici, možda nostalgiji, ali i nespremnosti za modernizaciju koja muči mnoge igrače. Što god bio uzrok, teletekst u svijetu hrvatskih kladionica i dalje živi i živjet će još jako dugo…

Ostale recenzije kladionica
Kladioničar Bonus Klađenje uživo Cash Out Ocjena Min. Uplata Detalji
100% do 1000kn. Da Da 5/5 7.5 kn. Recenzija
Bet365
100% do 25€* Da Da 5/5 5€ Recenzija
100% do 100€ Da Da 5/5 1€ Recenzija
Back to Top
UEFA Euro 2024