Rječnik klađenja – Koje to izraze i pojmove hrvatski igrači koriste?

Klađenje je jedna od omiljenih aktivnosti u našoj zemlji pa nije iznenađenje da se u toj kladioničarskoj euforiji usput razvio i specifičan rječnik koji oni neskloni igrama na sreću zapravo i ne razumiju.

Znate li što su listić, par, zicer i F+2? Vjerujem da su vam ovi pojmovi poznati. Ovdje donosimo i mnoge druge na koje ćete naići proučavajući klađenje, a neke od njih vjerojatno i redovito koristite, pogotovo ako vam se i prijatelji vole kladiti…

A

Antilistić – listić koji je netko složio bez previše razmišljanja, obično osoba koja uopće ne prati sport, a unatoč ne baš pametnom izboru oklada, svejedno zna završiti dobitkom. No, nikad to više ne uspije ponoviti.

Azijski hendikep – pojam koji je stran amaterima, a profesionalni igrači ga obožavaju. Riječ je o okladi u kojoj se vaš ulog zapravo raspolavlja na dva dijela dok gađate hoće li neka momčad pobijediti s više golova razlike ili ne. Moguć je puni dobitak, djelomični dobitak, povrat dijela novca ili potpuni gubitak.

B

Baksuz – igrač koji je u stanju izgubiti listić čak i kad odigra na najmanje kvote. Obično ostaje bez dobitka u sudačkoj nadoknadi posljednjeg događaja koji se odigrava. Ima pregršt čemernih priča s kojima dosađuje prijateljima. No, nikad ne odustaje. 

Beton – listić koji se sastoji od najvećih mogućih zicera tog dana i čini se neoborivim prije nego što utakmice počnu. No, ne završava uvijek prema prognozama.

Bonus – ono što online kladionice daju svojim vjernim igračima kako bi ih zadržale. Bonus dobrodošlice mogu uzeti kladitelji nakon registracije, a tu je i Non Deposit Bonus koji priređivači igara na sreću povremenu daruju korisnicima, pod određenim uvjetima igre.

Bonus Tip – dobro poznata uvećana kvota na sva tri tipa ishoda događaja na domaćim kladionicama. Radi se obično u utakmici zanimljivoj širokim masama za koju bookmaker procijeni da bi mogla završiti suprotno očekivanjima većine.

Burza kvota (eng. “Betting Exchange”) – igra u kojoj se ne kladite protiv bookmakera, nego protiv drugih igrača, s Betfairom kao najpopularnijom platformom.

C

Cash Out – mogućnost isplate umanjene svote dobitka koju nude kladionice još dok utakmice traju, prije posljednjeg sučevog zvižduka.

Copranje – kad vam netko proglasi listić dobitnim, iako nisu sve utakmice završile. Može izazvati veliko nezadovoljstvo i teške riječi ako dođe do preokreta u završnici koji već proslavljeni dobitak pretvori u gubitak.

Crna serija – jedan od najgorih pojmova u klađenju, kao i ostalim igrama na sreću. Radi se o više listića u nizu ili dužem razdoblju u kojima kladitelj nikako da doživi dobitak, iako smatra da kvalitetno bira sportske događaje na koje se kladi.

D

Dojava – tvrdnja da će neki sportski događaj završiti na unaprijed očekivani način. Ponekad se pokaže točnom, ali nekad i ne. 

Double – oklada koja se sastoji od kombinacije dva sportska događaja. Igrači obično igraju na ukupnu kvotu između 2 i 4 te pokušavaju mijenjanjem dnevnih uloga dugoročno profitirati ovom strategijom.

Dvojka ili dvica – oklada da će gost ostvariti pobjedu na sportskom događaju, a koristi se i na specifičnim tržištima klađenja poput zbroja golova gdje predstavlja da će ih pasti više od postavljene granice.

E

Edge (hrv. prednost) – pojam koji se koristi u neizvjesnim dvobojima kako bi se naglasilo da jedan suparnik ipak ima veće izglede za pobjedu od drugoga. Još češće izraz “imam edge” koriste neki igrači opisujući svoju strategiju kojom namjeravaju pobijediti kladionicu. 

Egzotična oklada – klađenje na sportski događaj koji nije pretjerano poznat širokim masama, a katkad niti igraču koji je odlučio uložiti novac. Može predstavljati i klađenje na okladu koju mnogi ne razumiju, poput azijskog hendikepa.

Enhanced Odds (hrv. uvećane kvote) – povećani koeficijenti na određenu okladu od strane bookmakera. Djeluju primamljivo, ali treba biti oprezan, jer nisu slučajno izabrani i servirani korisnicima.

F

Favorit – momčad ili individualni sportaš od kojeg se očekuje pobjeda u dvoboju koji je tog dana na rasporedu. Više igrača će se kladiti na favorita, nego protiv njega. 

Fiksni dio listića – događaji koji ne smiju završiti suprotno onome što ste stavili na svoj sistemski listić, jer ako fiksni dio listića nije pogođen, varijabilni prestaje biti bitan. 

F+2 – pojam koji je u Hrvatskoj popularizirala Supersport kladionica. Riječ je o mogućnosti oklade da će favorit pobijediti s dva ili više razlike, što značajno povećava kvotu i potencijalni dobitak.

G

Glavni listić – mnogi kladitelji igraju više listića dnevno, a onaj glavni se razlikuje od sporednih po tome što igrač na njega ulaže najviše, jer smatra da ima najveće izglede postati dobitan. Na njemu su jedna ili više najjačih oklada koje je uspio izdvojiti iz ponude. 

Gol – jedna od glavnih mjernih jedinica u sportu. Postignut gol u brojnim sportovima poput nogometa, rukometa i vaterpola znači da jedna momčad ima prednost u odnosu na drugu po pitanju konačnog rezultata. Možete se kladiti hoće li netko postići gol ili neće, kao i na zbroj golova na utakmici.

H

Hendikep – klađenje da će jedan protivnik pobijediti s većom prednošću od ponuđene granice ili da se to neće dogoditi. Može se raditi o postignutim golovima, ali i gemovima u tenisu i bilo kojoj drugoj sportskoj bodovnoj mjeri.

H2H iliti Head-to-Head – međusobni omjer pobjeda i poraza suparnika prije nego što ponovo odmjere snagu na terenu.

I

Isplata – najugodniji trenutak koji postoji u klađenju. Bilo da vam u poslovnici brojali novčanice ili se saldo na korisničkom online računu značajno uveća, osjećaj je to zbog kojeg se svi i kladimo. 

Iznenađenje – utakmica koja nije završila prema očekivanjima većine igrača. Obično takav ishod izaziva razočaranje, osim ako kladitelj ne traži upravo takav scenarij.

J

Jackpot – govorimo o mega dobitku! U kasino igrama i lotu obično se radi o ogromnom zarađenom iznosu, a u klađenju o listiću koji je također bio iznimno izdašan i na kraju ispao dobitan. 

Jadikovanje – neizostavni dio razgovora kad se nađe više kladitelja na kavi. Razlog jadikovkama su obično listići sa samo jednim promašenim događajem, pogotovo ako se razočaranje dogodilo na posljednjoj odigranoj kvoti, u sudačkoj nadoknadi. 

Jedinica – oklada da će domaćin stići do pobjede na sportskom događaju. Jako popularan izbor među kladiteljima. Kod specifičnih tržišta klađenja može značiti da će pasti manje golova ili koševa od ponuđene granice, ali i da će favorit pobijediti s hendikepom.

K

Kombinacijski listić – više sportskih događaja odigranih prije njihovog početka koji množenjem svojih koeficijenata daju uvećani dobitak u odnosu na igranje svake utakmice pojedinačno.

Kukavičje jaje – jedini odigrani događaj na listiću koji je ispao suprotno očekivanjima. Kasnije ga igrač obično proglašava vlastitom autodestrukcijom, nečim što nikako nije trebalo odigrati.

L

Lay – oklada koja nema prijevod na hrvatski jezik. Radi se o nuđenju koeficijenata drugim igračima na burzi kvota poput Betfaira. Drugim riječima, kladite se da se nešto neće dogoditi.

Listić – neki ga još zovu i tiket. Riječ je o pojedinačnoj ili zbirnoj okladi koja ako prođe prema očekivanjima igraču donosi dobitak.

M

Majstorija – dobitni listić koji se sastoji od niza vješto pogođenih ishoda događaja koji izaziva strahopoštovanje drugih igrača.

Manipulativni troškovi – dobro poznati namet od 5% koji velika većina hrvatskih kladionica uzima igračima od dobitnih listića.

Multibet – listić koji se sastoji od više različitih oklada. Može se raditi o kombinacijskom, ali i sistemskom listiću.

N

Narodni listić – igra ga većina amaterskih kladitelja. Sastoji se obično od 10 ili više događaja, ulog je od dvije do dvadesetak kuna, a dobitak preko tisuću. Obično ga se sastavlja u poslovnici, pomnim proučavanjem onog što piše na zidu. Izgledi za zaradu su kontra igrača, ali povremeno mu se posreći pa ispada veliki stručnjak pred prijateljima. 

Nepogodljiva subota – dobro poznat pojam strastvenim igračima. Iz nekog razloga, subotom kad je ponuda u kladionicama najbogatija, bude najteže izabrati dobitnu kombinaciju i zaraditi. Nema jasnog objašnjenja ovog fenomena.

No Bet (hrv. “Preskačem to”) – utakmica u kojoj je nemoguće predvidjeti što bi se moglo dogoditi, zbog čega je najbolja odluka preskočiti je pri klađenju i potražiti drugu.

O

Oba daju gol – omiljena oklada brojnih hrvatskih igrača. Postoji uvjerenje da se nogomet igra zbog golova pa mnogi vole vikendom staviti više utakmica na listić na kojima vjeruju da će obje momčadi zatresti mrežu. 

Oklada – osnova klađenja. Određivanje da će se neki scenarij na sportskom događaju ostvariti. Može biti pojedinačna, kombinacijska ili sistemska. 

Over (hrv. više golova) – klađenje da će pasti više pogodaka od ponuđene granice. Engleska verzija ovog izraza u Hrvatskoj je popularnija od domaće.

P

Pad listića – izraz koji se koristi kad listić ne bude dobitan, obično u kontekstu “Listić je pao na…”, dodajući tko je sve iznevjerio igrača. 

Par – pojam koji hrvatski igrači koriste opisujući jedan odigrani događaj na svojem listiću, čak i kad se ne radi o okladi na dvoboj dva suparnika. 

Poklon kvota – koeficijent koji se čini višim nego što očekujemo, s obzirom na odnos snaga dvaju protivnika. Iskusni igrači traže baš takve kvote kako bi osigurali dugoročni profit.

R

Reload Bonus (hrv. bonus na ponovnu uplatu) – bonus koji kladionice daju svojim lojalnim igračima, na neku od sljedećih uplata nakon što su već ispucali bonus dobrodošlice. Ide od 25% do 100%, ovisno o priređivaču igara na sreću i statusu koji ima kladitelj.

Remi ili X – oklada na će rezultat na kraju susreta biti izjednačen. Nudi izdašne kvote u košarci, rukometu ili vaterpolu. Lakše je pogoditi ako se radi o trećini ili poluvremenu.

S

Single – klađenje na ishod samo jednog sportskog događaja. Poznat i kao pojedinačna uplata ili pojedinačni listić. Koristi ga se najviše pri klađenju uživo, ali neki vole na taj način i gađati velike kvote. 

Sistemski listić – oklada pri kojoj možete promašiti neki od događaja i svejedno na kraju zaraditi. Sastoji se obično od fiksnog dijela u kojem sve oklade moraju biti pogođene i od varijabilnog, u kojem birate koji sistem ćete koristi (npr. 2 od 4 ili 3 od 4), kako bi ste na kraju lijepo zaradili. 

Sudačka nadoknada – dio utakmice kojeg se kladitelji najviše boje, jer se zna dogoditi nešto nepredviđeno. Zbog toga dobro dođe “cash out” opcija ako je kladionica nudi.

T

Tankiranje – sumnja da je favorit na kojeg ste se kladili olako shvatio svoj posao i namjerno vas iznevjerio. 

Tipster – samoprozvani stručnjak koji dijeli svoje znanje s drugima. Može naplaćivati svoju uslugu, a može to raditi i samo zbog zabave ili samopromocije. 

Točan rezultat – najteža oklada za pogoditi prije početka sportskog događaja, ali zato i nudi mogućnost izdašnog dobitka. U nogometu se obično igra kad se ne očekuje golijada na travnjaku.

U

Umanjeni dobitak – nešto što igrači pretjerano ne vole, iako je bolje od izgubljenog listića. Obično se događa kad se neka utakmica uopće ne odigra pa se kvota oduzme od ukupnog umnoška, a katkad takav scenarij bude i u slučaju predaje u tenisu. 

Under – oklada da će pasti manje golova od ponuđene granice. U Hrvatskoj se češće koristi engleski izraz od domaćeg “manje golova”. 

Uplata – čin nakon kojeg više nema povratka. U online klađenju to je trenutak kada kliknete na gumb “uplati listić”, a u poslovnicama moment kad ste svoj novac gurnuli na drugu stranu pulta.

V

Value Bet (hrv. isplativa oklada)– još jedan od engleskih pojmova koji se udomaćio među našim igračima. Radi se o igranju na momčad ili pojedinca na kojeg je kvota viša nego što igrač po vlastitim uvjerenjima smatra da bi trebala biti, a biranjem upravo takvih oklada najlakše je dugoročno biti u plusu. 

Varijabilni dio listića – za razliku od fiksnog dijela, varijabilni je dio sistemskog listića u kojem igrač ima pravo promašiti jedan ili više događaja i svejedno ostvariti dobitak, ovisno o tipu sistema kojeg igra.

Z

Zicer – najvažniji hrvatski izraz u klađenju. Radi se naravno o ishodu sportskog događaja kojeg se smatra apsolutno sigurnim i kojeg se obavezno mora staviti na listić u svim kombinacijama. 

Ziheraš – igrač koji nikad ne igra veće koeficijente od 1.50, a nije mu strano niti uplatiti kvotu 1.05 na svojem listiću. Kratkoročno zna zaredati dobitke, ali dugoročno baš i nije u plusu. 

Znalac – zovemo ga još i profesor doktor klađenja. On ima sportsko znanje u malom prstu, kao i otvorene korisničke račune u svim pouzdanim online kladionicama s najboljim kvotama i bonusima te dobar osjećaj kada i koliko novca uložiti. Jako dobro zarađuje i svi žele biti poput njega…

Back to Top
UEFA Euro 2024