Klađenje na šah – Vrste oklada i kako da najboljih kvota u Hrvatskoj

Nema sporta koji uključuje više taktičkog nadmudrivanja od šaha, plemenite igre u kojoj milijuni igrača diljem svijeta međusobno odmjeravaju snage svakog dana.

Kao i online klađenje, šah je također doživio u posljednjih dvadesetak godina svoj procvat zahvaljujući Internetu, a velemajstora je više nego ikad prije, spremnih na velikim natjecanjima ravnopravno parirati čak i najboljima na svijetu.

Baš zbog velike neizvjesnosti u gotovo svakom dvoboju, šah je postao jedan od sportova kojeg internetske kladionice redovito nude u ponudi, a prognoziranje ishoda okršaja sve je popularnije među kladiteljima, uključujući i one u Hrvatskoj.

Ako se još niste kladili na šah ili tek tražite informacije kako biste dublje uronili u ovu igri, na pravom ste mjestu. Za vas donosimo sve o okladama i strategijama koje idu uz šahovsko nadmudrivanje, a svakako ćemo se dotaknuti i priređivača igara na sreću koji vam daju najbolje izglede za dolazak do dobitka…

Lista najboljih kladionica za šah
Rank Kladionica Ocjena Videoprijenos Turniri Bonus Detalji
1.
22bet
5/5 Nema GCT FIDE 100% do 122€ Posjetite 22bet recenzija
2.
LegendPlay
5/5 Da GCT FIDE 100% do 250€ Posjetite Dolazi uskoro
3.
Mozzart
5/5 Da GCT FIDE 100% do 400€ Posjetite Mozzart recenzija
4.
20bet
4/5 Da GCT 100% do 100€ Posjetite 20bet recenzija
5.
bet365
4/5 Da GCT 100% do 50€ Posjetite bet365 recenzija
6.
Palmslots
4/5 Da GCT 200% do 100€ Posjetite Dolazi uskoro

Šah kladionice koje daju najviše hrvatskim igračima

1xBit - Kombinacija drevnog i modernog. Tako možemo opisati klađenje na šah u kladionici 1xBit, u kojoj igrači ulažu isključivo svoje kripto novčiće i pokušavaju dobrim okladama povećati vlastitu kripto imovinu. Svaki važan šahovski meč naći će se u ponudi ove kripto kladionice, a glavna oklada koju ovdje možete igrati svakako je hendikep, uz primamljive kvote na onim opcijama koje bookmakeri nisu dobro procijenili, što vam otvara šansu za laki dobitak.

do 7 BTC

Nedostupan1xBit recenzija

*Uvjeti korištenja primjenjuju se; 18+.

bet365 – Možda se nećete nagledati izravnih prijenosa šahovskih mečeva i imati prilike kladiti uživo, kao na mnogim drugim sportovima, no bet365 kladionica u ponudi ima i ovu plemenitu igru, s različitim opcijama na kojima možete iskušati svoje znanje i sreću. Koeficijenti za klađenje na šah kod ovog priređivača igara na sreću sasvim su solidni, a naći ćete i specifična tržišta klađenja unutar svakog meča, od kojih možemo izdvojiti klađenje na način na koji će partija biti finalizirana. Jedini minus je izostanak brzopoteznih šahovskih turnira, koje bet365 rijetko ima u ponudi.

do 50€

Posjetitebet365 recenzija

*Samo za nove korisnike. Minimalni depozit 5€. Krediti za klađenje dostupni nakon završetka oklada u vrijednosti kvalificirajućeg depozita. Primjenjuju se minimalne kvote te isključene oklade i metode plaćanja. Povrat isključuje udio kredita za klađenje. Primjenjuje se vremensko ograničenje te uvjeti i odredbe korištenja.

Betfair Strateško nadjačavanje koje stoji iza šaha još je zabavnije dok pokušavate nadmudriti druge igrače, na burzi koeficijenata koju donosi Betfair. Ova online kladionica više šahovskih mečeva nudi u svom Sportsbook odjeljku, nego u Exchange dijelu, no na najvažnijim svjetskim dvobojima moći ćete se nadmetati protiv drugih kladitelja, nekad čak i uživo. Razrada samih mečeva nije previše detaljna, a manji turniri su rijetko u ponudi, no svejedno je Betfair jedna od boljih opcija za klađenje na šah, zbog solidnih koeficijenata na favorite i prilike uz "cash out" uzeti dobitak i prije završetka partije.

do 100€

NedostupanBetfair recenzija

*Uvjeti korištenja primjenjuju se; 18+.

Unibet – Kad online kladionica potpiše sponzorski ugovor sa šahovskim prvakom svijeta, jasno je koliko joj je stalo dati svojim igračima maksimalno raskošne opcije za klađenje na šah. Unibet je krenuo upravo u tom smjeru, s Magnusom Carlsenom kao svojim zaštitnim licem pa nije iznenađenje da ćete kod ovog priređivača igara na sreću u ponudi pronaći sve najvažnije šahovske turnire, uključujući čak i one brzopotezne. Možete se kladiti na konačnog pobjednika svakog natjecanja, ali i na ishod pojedinih mečeva.

do 50€

PosjetiteUnibet recenzija

*Uvjeti korištenja primjenjuju se; 18+.

22bet - Poznata po tome da pokušava svojim korisnicima ponuditi klađenje na baš svaki sport za koji su čuli, 22bet kladionica u svom sučelju daje priliku i za odlično šahovsko klađenje, s temeljitom razradom pojedinih mečeva. Nećete na šahu naći tisuću opcija za igru u istom dvoboju, kao što je to slučaj na nogometu, ali uvijek se možete kladiti na dvostruku šansu, kao i na hendikep, dok ćete na većim i važnijim turnirima pronaći još širu ponudu, uključujući čak i klađenje na ukupan zbroj bodova u meču.

do 122€

Posjetite22bet recenzija

*Uvjeti korištenja primjenjuju se; 18+.

Kako se kladiti na šah u doba online kladionica?

Šah je sport koji ima svoju posebnu olimpijadu i bogatu povijest, a poznat je još od drevnih Perzijaca i Kineza, koji su se nadmetali s drvenim figurama, po sličnim pravilima. Današnja verzija šaha prvi se put pojavila u Indiji, da bi se na jugu Europe u 15. stoljeću iskristalizirala pravila koja se koriste sve do danas.

Radi se o strateškoj igri u kojoj svaki igrač ima po 16 figura. Najvažniji su kralj i kraljica, jedan kojeg treba pod svaku cijenu braniti, drugi koji ima najviše opcija u ofenzivi. Tu su još po dva konja, lovca i topa te 8 pijuna, svaki sa svojim strateškim mogućnostima koje treba uzeti u obzir prilikom igre.

U šahu bijeli uvijek igra prvi, a crnom je prioritet obraniti se i eventualno kontranapadom iznenaditi suparnika. Dvoboj može završiti pobjedom jednog od suparnika, ali i remijem, koji je zapravo najčešći rezultat kad igraju vrhunski igrači.

Vrijeme je uvijek važan faktor, jer ograničava vaš manevarski prostor za razmišljanje, što je poseban problem na brzopoteznim turnirima, jer ga imate malo. Igrač kojem istekne vrijeme je izgubio, a nekad dvoboj završi i predajom, kao i dogovorenim remijem, ako akteri zaključe da nitko neće steći značajnu prednost u nastavku partije.

Ako mislite da su u šahu već sve mogućnosti igre isprobane tijekom povijesti ovog sporta, varate se. Naime, postoji čak 69,352,859,712,417 kombinacija za samo prvih pet poteza oba igrača, što znači da se uvijek pojave neki novi načini kako nadmudriti protivnika.

Što se klađenja na šah tiče, trebali biste biti upoznati barem s osnovama ove igre, a ako niste najveći ekspert, tada je na vama naći izvore na Twitteru koji na najbolji način analiziraju igru uključenih igrača na nekom turniru.

Bilo da prognozirate pobjednika ili se kladite na neku specifičnu okladu unutar samog meča, trebat će vam iskustva da pohvatate sve zakonitosti koje se mogu pojaviti u šahu, no treba naglasiti da su prethodni međusobni dvoboji dva šahista važnija informacija nego u drugim sportovima i na temelju njih možete dobiti najbolju ideju u kojom smjeru ići sa svojom okladom…

klađenje na hokej

.

Vrste oklada za šah koje možete igrati

Prognoziranje pobjednika meča – u šahu vrhunski igrači znaju odigrati seriju međusobnih partija, nakon koje onaj uspješniji ostvaruje konačnu pobjedu. Kladiti se tko će trijumfirati kroz niz odigranih igara jedna je od klasičnih oklada na šah, koju je puno lakše pogoditi od prognoziranja prvaka masovnog turnira ili pobjednika jedne partije. Samo se pobrinite da koeficijent na koji igrate bude isplativ i da se dobro informirate o formi suparnika i prethodnim međusobnim okršajima.

Kladiti na šah - Najpopularnija šahovska klađenja

Oklada na jednu partiju – šahovska natjecanja su takva da na masovnim turnirima igrači ponekad međusobno znaju igrati samo jednu ili dvije partije, skupljajući tako bodove koji se kasnije gledaju na ljestvici konačnog poretka. Baš zbog toga nije rijetkost da se možete kladiti na samo jednu međusobnu partiju natjecatelja, pri čemu su uvijek veliki izgledi da će meč završiti remijem, dok su koeficijenti na autsajdera u pravilu ogromni, no isplati se pokušati ako igraju s bijelim figurama.

Klađenja na osvajača turnira – bilo da koristite aplikacije za klađenje na šah ili se kladite u web pregledniku, vodeće šahovske online kladionice osim oklada na pojedine dvoboje, nudit će vam i prognoziranje ukupnog pobjednika turnira. Tu se skrivaju solidni koeficijenti čak i na najveće favorite, pogotovo ako igrate u ranoj fazi natjecanja, no svakako se isplati prvo provjeriti tko je kako raspoložen u uvodnim mečevima, prije nego se odlučite tko je vaš favorit za osvajanje titule. “Cash out” opcija vam može također biti korisna, za isplatu dobitka i prije završetka turnira.

Najpopularnija šahovska tržišta klađenja

Hendikep – kao i u većini drugih sportova ponuđenih za online klađenje, hendikep je vaše najbolje rješenje ako želite povećati koeficijent na pobjedu favorita, ali i ako ste uvjereni da će autsajder u najgorem slučaju uvjerljivo izgubiti. U šahu postoji klasični hendikep kad se igra dvoboj na više dobivenih, pri kojem se kladite hoće li razlika u korist favorita biti veća ili manja od ponuđene granice.

Dvostruka šansa – ako postoji sport u kojem je dvoznak spasonosno rješenje, onda je to definitivno šah. Baš zbog toga oklada poznata kao dvostruka šansa omiljena je među opreznim igračima, kada prognoziraju ishod jedne partije na turniru. Razlog je to što uvijek postoje veliki izgledi da će meč završiti remijem, čak i kad za stolom sjedi prvak svijeta. Zato je pametna odluka dvoznakom poduprijeti vlastitog favorita, jer iako time vaš koeficijent dramatično pada, značajno povećavate šanse da će oklada ostati dobitna.

Način završetka meča – šah definitivno nije sport na kojem ćete dobiti velik izbor tržišta klađenja unutar jednog dvoboja. No, na najvećim mečevima današnjice, onima u kojima se odlučuje titula prvaka, razrada oklada nešto je bolja pa se možete kladiti i na način završetka meča. Naime, dvoboj može završiti predajom, dogovorenim remijem, istekom dopuštenog vremena ili čak diskvalifikacijom. Na vama je izabrati najizgledniju opciju, ovisno o kretanju rezultata, s tim da su predaja i dogovoreni remi najčešći način završetka meča.

..

Klađenje uživo na šah samo na najvećim mečevima

Kladiti se dok su dvoboji u tijeku jedna je od stvari kojima su online kladionice okrenule svijet sportske prognoze naglavačke, jer značajno olakšava predviđanje budućnosti, u trenucima dok se akcija odvija pred vama.

Šah ipak nije među sportovima koji su često u ponudi za live klađenje. Radi se isključivo o najvećim mečevima, onima za titulu prvaka svijeta, kakvi su na rasporedu svake dvije godine.

Treba reći da klađenje uživo na šah zapravo uopće nije jednostavno, za razliku od ostalih sportova. Morate zaista besprijekorno vladati znanjem o ovoj igri da bi vam stanje na terenu išta govorilo pa live oklade definitivno preporučujemo samo istinskim poznavateljima šaha, onima koji i sami mogu na ploči demonstrirati impresivnu vještinu…

Koja su najprestižnija šahovska natjecanja?

Kladiti na šah - Olimpijada

U šahu svakako je najiščekivaniji meč borba za titulu prvaka svijeta, u kojoj aktualni šampion dočekuje izazivača, a ovaj meč u svojim posljednjim izdanjima igrao se na čak 14 partija, s pregršt prilika za klađenje i temeljitom razradom oklada na vodećim europskim online kladionicama.

Meč za titulu svjetskog prvaka igra se svake dvije godine, s tim da je bilo dosad kraćih i dužih pauza, a postoje i turniri koji se igraju jednom godišnje, poput Grand Chess Toura. Sastoji se od pet do osam turnira u sezoni, na kojima nastupaju najbolji šahisti svijeta. U Zagrebu je održan 2019. godine.

Najpoznatiji pak reprezentativni turnir je šahovska Olimpijada, koja se održava svake dvije godine i na njoj vrhunski šahisti nastupaju za svoje zemlje, s ciljem osvajanja zlata, kroz dva do tri tjedna iscrpljujućeg natjecanja.

Naravno, tu je još mnogo brzopoteznih turnira pa čak i dvoboja šahista protiv kompjutora, na koje se povremeno možete kladiti, ali uvijek je najlakše pogoditi one mečeve u kojima mnogo znate o suparnicima pa to svakako imajte na umu…

Strategije klađenja na šah koje najbolje prolaze

Ako se namjeravate ozbiljno kladiti na šah, svakako i sami morate dobro proučiti ovu plemenitu igru, kako bi vam bilo jasnije koje strategije koriste vrhunski šahisti i kakav bi mogao biti ishod mečeva, na temelju različitosti stilova igre onih koji se nađu za šahovskom pločom.

Šah je sport u kojem nije nužno gađati velike koeficijente, jer favoriti su ti koji u pravilu opravdaju očekivanja, pogotovo ako se igra meč na više od jedne partije.

Ipak, morate znati da je remi rezultat koji se često događa pa to što je netko bolje rangiran i kvalitetniji šahist, ne znači da će stići do trijumfa u jednoj izoliranoj igri. Zato koristite dvoznak u takvim situacijama i uvijek proučite analize najpoznatijih šahovskih stručnjaka s Twittera, jer tu se često kriju upute koje vode do dobitka, a teško ih je samostalnim razmišljanjem dohvatiti.

U svakom slučaju, ne bježite od pogađanja pobjednika turnira, jer tu se na favoritima mogu uloviti najbolje kvote. Ako pak igrate pojedinačne mečeve, pazite na remi i pokušajte koristiti dodatne opcije, kao što je hendikep, kako biste još malo podebljali svoj dobitak…

Najčešće postavljana pitanja

🔝 Na kojeg šahista se najviše isplati kladiti?

O: Nema sumnje, Magnus Carlsen je igrač koji je najsigurnija oklada u šahu, jer drži već čitavo desetljeće titulu svjetskog prvaka, a nedodirljiv je i u brzopoteznoj igri. Unatoč tome još uvijek možete uloviti solidne koeficijente na njegove pobjede na turnirima, dok ćete na trijumfe u pojedinim mečevima dobiti puno manje.

🏆 Koja oklada najbolje prolazi u šahu?

O: Šah je vjerojatno jedini sport u kojem se najviše isplati igrati na remi, jer u pravilu su najveći izgledi da će partija završiti neriješeno, ako igraju najbolji igrači svijeta. Dvoznak je također vrlo dobra opcija, a ako se igra meč na više dobivenih partija, tad treba koristiti hendikep, kojim ćete značajno povećati kvotu na vašeg favorita. Ne bježite ni od kontra hendikepa, kada vjerujete da će autsajder u najgorem slučaju tijesno izgubiti.

♟️ Je li moguće dugoročno zarađivati kladeći se na šah?

O: Vrsni poznavatelj šaha definitivno može pobjeđivati bookmakere kladeći se na šahovske dvoboje, pod uvjetom da igra sustavno i uzima samo one koeficijente za koje zna da su zaista dugoročno isplativi. Ipak, treba reći da ponuđenih šahovskih oklada godišnje na online kladionicama nema dovoljno mnogo, da biste samo uz ovaj sport mogli graditi svoju strategiju igre, s ciljem zarađivati značajan novac.

Najbolje online kladionice

Kladionica Bonus Klađenje uživo Cash Out Ocjena Min. Uplata Detalji
100% do 122€ Nema Da 5/5 1€ recenzija
100% do 400€ Da Da 5/5 10 EUR recenzija
Back to Top