Postaje li Hajduk napokon klub na kojeg se isplati kladiti?

Posljednji potezi uprave Hajduka djeluju obećavajuće za navijače splitskog kluba. Hoće li napokon momčad s Poljuda postati pouzdana za klađenje?

Davno je bila 2013. godina, kada je Hajduk osvojio svoj posljednji trofej, pobjedom u finalu hrvatskom Kupa u dvoboju protiv Lokomotive.

Još dublje u prošlost treba tražiti zadnju titulu prvaka Pre HNL, koja se za Splićane dogodila 2005. godine, još dok je igrao za njih Niko Kranjčar, danas umirovljeni nogometaš.

Što je najgore za splitske navijače, u međuvremenu se momčad s Poljuda pretvorila u potpuno nepouzdani kolektiv, koji nije bio u stanju sigurno pobjeđivati ni kad bi na teren istrčao u ulozi apsolutnog favorita. Zbog toga ne samo što je izgubio korak s Dinamom, već su ga preskočili Rijeka i Osijeka, a da neslavne epizode u pretkolima europskih natjecanja ne spominjemo.

No, stvari su prošlog ljeta odjednom krenule – na bolje. Nakon godina i godina krivih odluka, napokon su se u Splitu počele stvari kretati u pravom smjeru…

Struka posložena kako treba

Hajduk ima povijest punu loših i nesposobnih predsjednika kluba, a ništa bolje nije bilo ni po pitanju sportskih direktora, zaduženih za slaganje igračkog kadra.

Međutim, otkad je došao na čelo Lukša Jakobušić, atmosfera oko momčadi se poboljšala, a svlačionica se polako počela puniti kvalitetnim pojedincima. Ključno je bilo dovođenje Litvanca Mindaugasa Nikoličiusa koji je preuzeo poziciju sportskog direktora i čini se zna svoj posao.

Već prošlog proljeća momčad je značajno ojačana i uspješno se iz sredine ljestvice probila do pozicije koja vodi u Europu. Možda je zatim dolazak Jensa Gustafssona za novog trenera bio promašaj, no svatko može pogriješiti.

Nikoličius iz drugog pokušaja nije kiksao, kada je odlučio posao dati sunarodnjaku Valdasu Dambrauskasu, koji se već ranije dokazao na čelu Gorice i strogi navijači splitskog kluba zbog toga su ga lakše prihvatili nego Gustafssona.

Pod Dambrauskasom se zaista vide pomaci na bolje, o čemu je svjedočila i pobjeda Hajduka na Maksimiru protiv Dinama, kao dokaz da momčad definitivno ide prema naprijed…

Snažan kolektiv okupljen oko Livaje

Što se dovedenih igrača tiče, Hajduk je zaista ugodno iznenadio u posljednje vrijeme. Ključan potez bio je povratak Marka Livaje u Split, igrača koji svojim potezima može riješiti svaku utakmicu i napokon predstavlja vođu kakvog navijači čekaju već desetljeće i pol.

No, to je bio tek početak, jer preko ljeta su dovedena još tri odlična igrača. Filip Krovinović dokazao se u portugalskom prvenstvu i veliko je pojačanje u sredini terena, a reprezentativni bek mađarske reprezentacije Gergö Lovrencsics mogao bi igrati i u puno jačim ligama.

Ako im dodamo Slovenca Jana Mlakara u napadu koji se odlično nadopunjava s Livajom, dobivamo jedan zaista opasan kolektiv u ofenzivi. A u obrani su dovedeni Nikola Katić i Dario Melnjak, još dva nogometaša visoke kvalitete.

Posljednji uspjeh Hajdukove uprave dovođenje je na posudbu Portugalca Ferra, dobro nam poznatog po onoj utakmici osmine finala Europske lige, u kojoj je zabio za Benficu protiv Dinama.

Spomenimo još Danijela Subašića koji možda više nije na svom vrhuncu, ali sigurno može svojim iskustvom pomoći mlađima pa postaje sasvim jasno koje su ambicije splitskog kluba. Nema sumnje, sprema se juriš na naslov prvaka ili barem ravnopravnija borba s Dinamom, na samom vrhu ljestvice…

Češće pobjeđuje čak i u derbijima

Hajduk je godinama bio prilično loš izbor za sportsko klađenje. Zapravo, više se isplatilo kladiti na protivnike, nego na splitske nogometaše, pogotovo ako se radilo o derbijima protiv Osijeka i Rijeke.

Splićani u pravilu nisu bili u stanju niti dobro proći na gostovanjima u Šibeniku, Koprivnici i Puli pa netko tko se ulagao novac na Hajduk dok je bio u ulozi favorita, nije se dobro proveo.

Ni ove sezone nije sve bilo idealno, no otkad je Dambrauskas preuzeo klupu Hajduk čini se da postaje pouzdanija momčad za klađenje, čak i u velikim utakmicama. Obrana još uvijek ne funkcionira idealno pa je i dalje oba tima daju gol opcija koja se barem jednako isplati kao i klađenje na pobjedu Splićana, no protiv onih iz donjeg dijela tablice pobjede su redovitije nego u prošlosti, a trijumfe ima i protiv Dinama i Rijeke.

Oklade kao što su hendikep, kao i poluvrijeme/kraj još uvijek su previše riskantne, no Dambrauskas zna što radi i ako zadrži podršku javnosti u Splitu, mogao bi od igrača koje ima na raspolaganju napraviti moćan stroj, spreman rješavati dvoboje već u prvih 45 minuta i pobjeđivati s dva ili više razlike.

Po svemu sudeći, mjesec veljača bit će ključan za Hajduk ove sezone. Tada će se vidjeti je li kvaliteta pojedinaca u splitskoj svlačionici zaista na onoj razini kako djeluje kad čitamo njihova imena, a saznat ćemo više i o stručnosti litvanskog trenera, koji ipak još nema velikih trofeja u svojoj karijeri.

U svakom slučaju, postoje naznake da Hajduk postaje dobar izbor za sportsko klađenje, no treba još malo pričekati prije forsiranja uplata na Splićane, jer tek moraju dokazati da mogu kroz cijelu sezonu dobro igrati i nizati pobjede jednu za drugom…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top