Dušan Vlahović – čovjek od kojeg se očekuje da spasi Juventus

Nakon što je prešao uz odštetu od čak 70 milijuna eura u Juventus, od Dušana Vlahovića očekuje se da pomogne posrnulom velikanu da se vrati u borbu za najvažnije europske i talijanske trofeje. No, hoće li u tome i uspjeti?

Nijedan transfer ove zime nije odjeknuo tako snažno kao onaj Dušana Vlahovića, koji je zamijenio ljubičasti dres Fiorentine s crno-bijelim Juventusa.

Radi se o 22-godišnjem srpskom napadaču koji je po mnogima trenutno jedan od najvećih ofenzivnih talenata na svijetu, a svoju kvalitetu već je dokazao u talijanskoj Seriji A u kojoj nastupa od 2018. godine.

U svakom slučaju, najveći transfer ove zime u Italiji zaslužuje našu analizu, kako bi svi koji žele prognozirati ishod talijanskog prvenstva lakše došli do odluke isplati li se kladiti na Juventus ovog proljeća ili ne…

Kandidat za najboljeg strijelca Italije

Ovaj 190 cm visoki napadač rođen je u Beogradu, a karijeru je započeo u Partizanu, u kojem je odigrao i svoje prve službene utakmice, da bi u ljeto 2017. godine potpisao petogodišnji ugovor s Fiorentinom, u čije je redove preselio sljedeće zime.

Već u prvih šest mjeseci boravka u Firenzi Vlahović se okitio prvim trofejom, kada je s juniorima Fiorentine osvojio titulu u Primaveri, talijanskom prvenstvu mladih nogometaša.

Nije Dušanu trebalo mnogo vremena niti za dokazivanje među seniorima, a pravu eksploziju doživio je prošle sezone, kada je utrpao 21 gol, s tim da je posebno efikasan bio u drugom dijelu prvenstva, kada je pomogao Fiorentini da se izvuče iz opasne zone i smjesti u sredini ljestvice.

Još bolje je igrao Vlahović ove jeseni, kada se pretvorio u kandidata za titulu najboljeg strijelca Italije, jer uspio je utrpati za “viole” čak 17 golova u 21 utakmici. Jednako kao i Ciro Immobile, na što Juventus nije mogao ostati ravnodušan.

Klub iz Torina odlučio je izdvojiti 70 milijuna eura plus eventualnih 10 u bonusima, što je za klub koji financijski nije u sjajnoj situaciji zaista puno. Također pokazuje koliko uprava vjeruje u Vlahovićevu vještinu…

Svestrani strijelac vrhunske klase

Vlahović je u prethodne dvije sezone pokazao da zaista može zabijati golove na različite načine pa plaća od 7 milijuna eura godišnje i vila u kojoj je stanovao Cristiano Ronaldo djeluju kao zaslužene nagrade koje idu uz prelazak među crno-bijele.

Srpski napadač odlično izvodi slobodne udarce i ima snažan šut, dok se jednako dobro ubacuje u prazan prostor i zatim u pravilu hladnokrvno pronalazi put do mreže, najčešće udarcima pod gredu.

Vlahović ima brzinu, solidno vladanje loptom i ono što Juventusu najviše nedostaje, sposobnost ukazane šanse vješto pretvarati u golove, zbog čega ga već uspoređuju s Robertom Lewandowskim. Uostalom, samo su Poljak, Ronaldo, Messi, Mbappé, Benzema i Haaland zabili više od 22-godišnjeg srpskog reprezentativca u 2021. godini, koji je zabio u 365 dana zabio čak 41 gol.

Zašto je Juventus doveo Vlahovića?

Iako se mnogo pričalo o financijskoj krizi koja trese klub, Juventus je odlučio uložiti novac ove zime, kako bi pojačao posrnulu momčad. Glavni motiv bio je pokušaj pronalaska zamjene teško ozlijeđenom Federicu Chiesi, na čije usluge neće više moći računati ove sezone.

Torinski klub u napadu još ima Alvara Moratu, koji može biti koristan centarfor, ali ima i brojne mane, dok Paulo Dybala još uvijek ima status argentinskog dragulja koji nikako da opravda hvalospjeve kojima ga obasipaju od malih nogu.

Vlahović bi pak trebao donijeti nešto konkretno, momčadi kojoj definitivno nedostaje efikasan igrač. Od Dušana se očekuje pokretljivost i prijetnja protivničkim obranama iz brojnih različitih pozicija, u čemu je bio toliko uspješan otkad je stigao u Italiju…

Juventus se planira približiti Interu

Nema sumnje, momčad koju vodi Massimiliano Allegri dobila je pravo pojačanje u Vlahoviću, no nema izgleda dostići Inter dok kraja sezone i osvojiti “Scudetto”, što znači da će drugu sezonu u nizu ostati gledati u leđa velikom rivalu.

No, “Stara dama” zapravo još uvijek nije izborila mjesto u Ligi prvaka za sljedeću jesen, a ako se ne uozbilji ostat će na ljestvici iza Milana, Napolija i Atalante, koji su u prvih dvadesetak kola pokazali puno više od torinskih nogometaša.

Zato je doveden Vlahović, kao i Dennis Zakaria, kako bi se ekipa trgnula u proljetnom dijelu prvenstva i izborila svoje mjesto među europskom elitom, gdje definitivno i spada.

A glavni cilj ipak je sljedeća sezona, u kojoj će Allegri Vlahovića i ostatak družine imati na raspolaganju kroz 38 kola Serie A, kada se Juventus namjerava napokon suprotstaviti Interu i krenuti u ravnopravnu borbu za titulu prvaka Italije.

Što se klađenja tiče, Juventus će sigurno postati efikasniji klub u mjesecima koji dolaze, a i više pobjeđivati pa svi oni koji favoriziraju crno-bijele, definitivno bi trebali doći na svoje u online klađenju. No, sjetimo se da je i Luka Jović stigao kao veliki talent u Real pa nije puno toga napravio pa treba biti oprezan s Vlahovićem, dok na travnjaku ne dokaže da je zaista sposoban uklopiti se u momčad koja cilja na najviše domete u europskom nogometu…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top