Liga prvaka se vraća – hoće li osmina finala donijeti iznenađenja?

Elitno klupsko nogometno natjecanje tijekom veljače započinje svoju nokaut fazu. Hoćemo li se i prije četvrtfinala oprostiti s nekima od europskih velikana?

Nakon što smo u prosincu imali priliku uživati u Svjetskom prvenstvu koje je donijelo Hrvatskoj još jednu broncu, u veljači nas čeka nova poslastica, jer na scenu se vraća Liga prvaka. Dvoboji osmine finala započinju na Valentinovo 14. veljače, dok su uzvratne utakmice na rasporedu tek u ožujku, kada ćemo saznati imena četvrtfinalista.

Za naše ljubitelje nogometa Liga prvaka je zanimljivo natjecanje, jer još od 2014. godine se nije dogodilo da osvajač titule nema u svojim redovima barem jednog hrvatskog igrača.

U tom razdoblju najviše je naslova uzeo Luka Modrić, koji je pet puta osvajao Ligu prvaka, dok je titula pripala četiri puta Mateu Kovačiću, a po jedan naslov još imaju Ivan Rakitić, Ivan Perišić i Dejan Lovren.

Ove sezone više od pola klubova u osmini finala ima naše nogometaše u svojim redovima, no neki od najvećih favorita igraju bez Hrvata pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se ova lijepa tradicija nastaviti u finalu, 10. lipnja u Istanbulu

Golijade Cityja i Benfice?

Kad pogledamo uvodne dvoboje nokaut faze Lige prvaka, u oči upada utakmica Leipziga i Manchester Cityja, kao dvije izuzetno ofenzivne ekipe, sposobne igrati utakmice s pregršt postignutih golova.

Zbog toga ima smisla već u prvom dvoboju u Njemačkoj igrati okladu na zbroj golova, da će pasti više od 2.5 gola, dok bi pogodaka trebalo biti i u uzvratu. Na kraju, sve osim prolaska dalje nebesko-plavih bilo bi veliko iznenađenje, kad znamo da su ih kladionice u Hrvatskoj postavile u ulogu izrazitog favorita za osvajanje naslova.

Slična je situacija i u dvoboju Bruggea i Benfice, koji su impresionirali svojim nastupima u grupnoj fazi, a sad će nam u međusobnom okršaju dati jednog četvrtfinalista.

I tu možemo zamisliti mnogo golova, a u prvoj utakmici imat će smisla igrati na okladu oba tima daju gol, dok će se u uzvratu vjerojatno više taktizirati na travnjaku. Portugalski prvak možda je ostao bez Enza Fernandeza, no još uvijek ima odličan kadar, koji je sposoban bez problema proći dalje u ovom dvoboju…

Realu i PSG-u prednost u derbijima

Već osmina finala donosi nam dva izuzetno uzbudljiva dvoboja, a najveći pažnje privlači okršaj dvije trofejne momčadi, Reala iz Madrida i Liverpoola.

Obje ekipe posljednjih tjedana pokazuju slabosti i nisu na svom vrhuncu, no Ancelottijeva momčad uvijek igra dobro u nokaut fazi elitnog klupskog nogometnog natjecanja. To bi posebno moglo doći do izražaja u uzvratu na Santiago Bernabeuu, kada očekujemo da će Benzema, Modrić i suigrači pokazati što znaju protiv Kloppove družine.

Vatreno će biti u utakmicama PSG-a i Bayerna, koje su se u prošlosti nerijetko pretvarali u istinske golijade. Mogli bi tako biti i ovaj put, jer i jedni i drugi imaju sjajna rješenja prema naprijed, a pokazuju slabosti u defenzivi.

Iako je Bayern značajno više toga postigao u Ligi prvaka od Parižana koji još uvijek čekaju na prvu titulu, Lionel Messi, Kylian Mbappé i Neymar trebali bi doći na svoje u ovom dvoboju, jer Nagelsmannova momčad nikog nije impresionirala u novoj kalendarskoj godini…

Napoli i Inter u odličnoj poziciji

U Italiji je Napoli već slomio konkurenciju i grabi prema tituli prvaka na koju čeka puna tri desetljeća, no Spallettijeva momčad ima velike ambicije i u Ligi prvaka, u kojoj vjeruje da može do svoje prve titule.

Prvi protivnik momčadi iz Napulja je Eintracht i pitanje pobjednika moglo bi biti riješeno već u prvoj utakmici u Frankfurtu, unatoč tome što kladionice ne favoriziraju Osimhena i društvo kao neke druge ekipe u Ligi prvaka.

Dobro bi mogao proći i Inter, koji je pokazao u jakoj grupi s Bayernom i Barcelonom da napokon ima dovoljno iskustva boriti se s najboljima u Europi. Protiv Porta sigurno neće ići glatko i možemo očekivati čvrsti nogomet, pogotovo u prvoj utakmici, no kvaliteta plavo-crnih na kraju bi trebala doći do izražaja…

Dva neizvjesna dvoboja

Za kraj, ostavili smo dvije utakmice u kojima je teško procijeniti tko će proći dalje. Naime, međusobno igraju Milan i Tottenham koji nas nisu impresionirali u uvodnim tjednima 2023. godine. Bit će to dvoboj dva talijanska trenera u kojem bi golovi mogli izostati, pogotovo u prvoj utakmici.

Igraju također Borussia Dortmund i Chelsea. Londonski klub doveo je pregršt pojačanja i na papiru djeluje kao favorit, no Jude Bellingham i suigrači imaju sasvim drukčije planove pa bi se ovaj dvoboj itekako mogao zakomplicirati.

U svakom slučaju, Liga prvaka trebala bi nam ponuditi nekoliko neizvjesnih utakmica, ali i par onih kojima ne bi trebao biti problem predvidjeti ishod. A ako je vjerovati prethodnim iskustvima, dogodit će se i barem jedno veliko iznenađenje, jer nokaut faza elitnog klupskog nogometnog natjecanja uvijek nam ponudi pokoji dvoboj koji nas sve iznenadi svojim raspletom…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top