Tko je profitirao u zimskom prijelaznom roku u Premiershipu?

Engleski klubovi ponovo su bili najaktivniji u Europi ove zime, s više od pola milijarde potrošenih eura na pojačanja, koja bi trebala promijeniti odnos snaga, kako na vrhu, tako i na dnu ljestvice…

Premiership nastavlja držati čvrsto prvo mjesto među najjačim europskim nogometnim ligama. Nakon što je La Liga godinama uspješno odoljevala bogatim engleskim televizijskim ugovora, stvari su potpuno otišle na stranu klubova s Otoka posljednjih godina, a jedino im još Real Madrid uspješno prkosi u Ligi prvaka.

Koliko je Premiership moćan dokazao je i ovaj prijelazni rok u kojem su njegovi najambiciozniji klubovi potrošili više nego ostale “lige petice”, što dovoljno govori o financijskoj moći Engleza, ali i o ponekad nerazumnom gospodarenju klupskim novcem.

U svakom slučaju, ova zima bila je izuzetno zanimljiva na engleskom nogometnom tržištu, a izdvajamo klubove koji vjeruju da su najviše profitirali…

Chelsea se potpuno oteo kontroli

Novi predsjednik Chelseaja Todd Boehly čini se da loše podnosi osmo mjesto na ljestvici na kojoj se trenutno njegov klub nalazi, a umjesto da se odluči za standardno rješenje otpuštanja trenera Grahama Pottera, umjesto toga kupio je igrače u vrijednosti čak 330 milijuna eura, daleko najviše u cijelom svijetu.

Enzo Fernandez postao je rekordno plaćeni nogometaš u Engleskoj, koji je doveden uz odštetu od 130 milijuna eura, a stotku je klub dao i na Mihajla Mudrika, dovedenog iz ratom razrušene Ukrajine, u kojoj se Šahtar nekako uspio naći u odličnoj pregovaračkoj poziciji ovog ljeta.

Doveden je i mladi Benoit Badiashile za četrdesetak milijuna eura, kao i Joao Felix iz Atletica na posudbu, a klub nije štedio kako bi još Noni Madueke, Malo Gusto i Andrey Santos pojačali svlačionicu.

S druge strane, momčad je napustio samo Jorginho pa Potter ima svlačionicu krcatu skupocjenim nogometašima. Hoće li se taj eksperiment isplatiti tek treba vidjeti, ali teško je vjerovati da bi klub sa Stamford Bridgea mogao izboriti nastup u Ligi prvaka sljedeće jeseni…

Arsenal pametno kupovao, City rezerviran

U borbi za naslov prvaka Engleske ove su sezone Arsenal i Manchester City. Online kladionice dugo su favorizirale Guardiolinu momčad, no trenutno “topnici” drže ulogu favorita za povratak na engleski tron, prvi put još od 2004. godine.

Najveći problem Arsenala definitivno je tanka klupa, koju je pokušao malo popuniti ove zime. Artera je sanjao o Mihajlu Mudriku kojeg mu je preoteo Chelsea, no uspio je dovesti po jednog igrača u obranu, veznu liniju i napad.

Prelazak Leandra Trossarda iz Brightona najvažnija je vijest za klub iz sjevernog Londona, jer momčad je dobila još jednog vrlo opasnog ofenzivca, koji može ući s klupe i riješiti utakmice, ali i ukopiti se u udarnih Artetinih 11.

Stigao je i Jorginho koji je u karijeri osvojio Europsko prvenstvo s Italijom te Ligu prvaka i Europsku ligu s Chelseajem. Iako je poznat po nekim promašenim penalima koje nije smio promašiti, iskustva mu ne nedostaje i dobro će doći “topnicima” u završnici sezone, dok je kao pojačanje u obranu doveden Jakub Kiwior, koja ionako vrlo dobro izgleda.

Arsenal je ukupno potrošio oko 70 milijuna eura, što je prilično racionalno u ligi u kojoj se za jednog igrača često plaća i puno više.

Još racionalniji bio je Manchester City, u čije redove je doveden tek Maximo Perrone iz argentinskog Veleza, za desetak milijuna eura. Joao Cancello napustio je pak momčad, nakon što je ostao bez svog mjesta u prvoj momčadi i nastavlja karijeru u Bayernu.

Mirna zima nebesko plavih nije iznenađenje, jer Guardiola je prošlog ljeta doveo Erlinga Halaanda, što djeluje kao najisplativija kupovina u Premiershipu posljednjih godina. Aktualni prvak definitivno već ima momčad za najviše domete, samo je pitanje hoće li to biti dovoljno za uloviti odlični Arsenal na samom vrhu…

Dobro se pojačao i Manchester United

Od ostalih vrijed izdvojiti i ono što je radio ove zime Erik ten Tag, koji je u Manchester United uspio dovesti nekoliko korisnih igrača. Stigli su Wout Weghorst iz Burnelyja, kao i Marcel Sabitzer iz Bayerna, što će svakako osnažiti momčad na kritičnim mjestima.

Tottenham je pak preoteo Arnauta Danjumu Evertonu i tako gurnuo klub s Goodison Parka bliže nižoj ligi, dok je Liverpool također izveo “otmicu” i pojačao se Codyjem Gakpom iz PSV-a, za koje se vjerovalo da ide na Old Trafford.

Newcastle koji ima najbogatijeg vlasnika trenutno u Engleskoj ponovo nije ludovao, već je uzeo iz uzdrmanog Evertona talentiranog Anthonyja Gordona za pedesetak milijuna eura te se uzdaje u kadar koji je ranije okupljen uoči sezone.

Među nama zanimljive transfere svakako je i onaj Mislava Oršića u Southampton, koji bi trebao pomoći klubu da ostane u ligi, a Nottigham Forest nastavio je po svom i ponovo napunio svlačionicu brojnim igračima, uključujući Keylora Navasa, Chrisa Wooda i Jonja Shelveyja.

U svakom slučaju, mnogo se toga događalo na engleskom tržištu, ali sve to ne bi trebalo utjecati na vrh ljestvice, dok bi na samom dnu ipak trebalo biti nekih promjena, a Everton se trenutno čini najugroženijim, jer ove zime dodatno je oslabljena ionako limitirana momčad koja je Franka Lamparda koštala posla…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top