Što je sljedeće za Hajduk nakon osvajanja Hrvatskog kupa?

Nogometaši Hajduka nakon punih 9 godina ponovo su osvojili jedan trofej na domaćoj sceni. Mogu li napraviti dodatni iskorak sljedeće sezone?

Iza nas je izuzetno zanimljiva sezona hrvatskog klupskog nogometa, u kojoj je najugodnije iznenađenje definitivno bio Hajduk, nakon što je napokon prestao s razočaranjima koja je kroz čitavo desetljeće servirao svojim navijačima.

Splitski klub osvojio je drugo mjesto u Prvoj HNL, što mu je najbolji plasman u posljednje vrijeme, a odlično proljeće zaokružio je trijumfom u Hrvatskom kupu, u kojem je u finalu na svom Poljudu svladao Rijeku i tako po prvi put nakon 2013. godine proslavio jedan osvojeni trofej.

Što je najvažnije, atmosfera oko Hajduka se značajno popravila i u gradu je vladala euforija kroz cijelu sezonu, a i potezi kojeg je vukla uprava predvođena predsjednikom Lukom Jakobušićem i sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom napokon su imali smisla pa uspjesi na travnjaku definitivno nisu došli slučajno.

No, ima li momčad s Poljuda snage za više sljedeće sezone? Ima, ali samo ako nastavi u istom smjeru, jer povratak na staro upropastio bi sve pozitivne pomake napravljene u posljednjih godinu i pol…

Ključ uspjeha je zadržati igrače

Nema sumnje, Hajduk je imao odličnu sezonu prije svega zato što je doveo mnogo kvalitetnih nogometaša, koji su povjerenje u velikoj mjeri opravdali na travnjaku.

Dovoljno je reći da je Marko Livaja zabio 27 golova u domaćem prvenstvu i bio najbolji nogometaš Prve HNL, da postane jasno koliko je splitski klub dobro radio na nogometnom tržištu, jer nitko drugi nije uspio uloviti takvog kapitalca u 2021. godini.

Odličan posao napravio je Hajduk i s dovođenjem Filipa Krovinovića, kao i Mađara Gerga Lovrencsicsa, dok Nikola Kalinić možda nije pokazao onoliko koliko se očekivalo na terenu, ali njegovo iskustvo još uvijek može biti prevaga, ako dobije priliku na terenu.

Ne zaboravimo ni Lovru Kalinića koji je neko vrijeme bio i prva reprezentativna opcija, a solidni su bili i mladi igrači, poput Marina Ljubičića i Stipe Biuka, koji zaista imaju mnogo potencijala.

Drugim riječima, Hajduk ima vrlo dobar igrački kadar i solidnog trenera u Valdasu Dambrauskasu, koji definitivno predstavlja korak naprijed u odnosu na Jensa Gustafssona, s kojim je klub započeo prošlu sezonu i vjerojatno u toj fazi izgubio ključne bodove u borbi za naslov prvaka.

No, ono što sigurno brine splitske navijače je Hajdukova povijest rasprodaje svega što vrijedi, čim dođe milijunska ponuda iz inozemstva. To bi bilo posebno bolno ako klub ovog ljeta ostane bez Livaje, koji se pokazao kao neprikosnoveni vođa ove ekipe.

Jednako loše bilo bi dovođenje igrača sumnjive kvalitete iz egzotičnih zemalja, kao i potrošenih zvijezda željnih uzeti posljednji značajan novac u svojoj karijeri, što smo također mnogo puta svjedočili na Poljudu.

Uglavnom, Hajduk će ovog ljeta morati pokazati čvrstinu i zadržati nositelje igre, a ako se želi pojačati to treba raditi isključivo igračima koji zaista donose razliku na travnjaku. Oni koji vode financije Hajduka najbolje znaju je li to moguće, a da klub pritom ne bankrotira, jer uzalud graditi šampionsku momčad ako dugoročno takav projekt nije financijski održiv…

Traži se iskorak u Europi

Hajduk je osvajanjem Kupa prekinuo svoju dugu sušu, a sada je vrijeme da napokon napravi nešto u Europi. Ovaj put ima prednost što će se najkasnije uključiti u natjecanje u Europa Conference ligi od ostalih naših predstavnika i to mora iskoristiti.

Splitski klub ima u dva desetljeća previše posrtaja u Europi koji se nisu smjeli dogoditi. Sjećamo se irskog Shelbournea, legendarne malteške Gzire pa i poraza 0:5 na Poljudu od Debrecena, dok je čak i dobru momčad koju trenutno Dambrauskas ima na raspolaganju izbacio prošle sezone kazahstanski Tobol.

To je nešto što se ne bi smjelo ponoviti, a kada bi Hajduk zaigrao u grupnoj fazi ove jeseni, kao što je to napravio 2010. godine u društvu Anderlechta, Zenita i AEK-a, to bi bio dokaz da zaista klub ide u pravom smjeru…

Može li Hajduk do titule u Prvoj HNL?

Dobro znamo da Hajduk na titulu prvaka Hrvatske čeka još od 2005. godine, ali činjenica je i da joj u posljednjih desetljeće i pol nikad nije bio bliže nego u netom završenoj sezoni.

Dakle, Splićani su se trgnuli i otvoreno ciljaju na osvajanje naslova. Međutim, puno će toga ovisiti i o drugima, jer Dinamo svoju dominaciju nema namjere samo tako prepustiti i sigurno će pokušati okupiti momčad ovog ljeta koja će biti dovoljno moćna obraniti titulu.

No, Hajduk zapravo ne treba biti nestrpljiv i očajnički pokušavati pokoriti Prvu HNL svake sezone. Baš suprotno, treba za primjer uzeti Rijeku, u kojoj se godinama dobro radilo i nagrada je stigla 2017. godine, kada je Matjaž Kek poveo momčad do naslova prvaka.

Tako i Splićani trebaju prije svega svoj klub posložiti kako treba i postati važan faktor u domaćem nogometu iz sezone u sezonu, a onda će prije ili kasnije doći njihov trenutak, kojeg će navijači zasigurno proslaviti s mnogo emocija…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top