Karim Benzema – od igrača iz sjene do favorita za Zlatnu loptu

Pamtit ćemo 2022. godinu definitivno po briljantnim igrama Karima Benzeme, koji je najzaslužniji za osvajanje titule Reala u Ligi prvaka i gotovo sigurno će po prvi put osvojiti Zlatnu loptu…

Nekim igračima jednostavno treba više vremena da sazriju. Najbolji primjer za to je Karim Benzema, koji s 34 napunjene godine igra svoj najbolji nogomet u životu.

Francuz koji je stigao u Real Madrid davne 2009. godine uz odštetu od samo 35 milijuna eura Lyonu danas je napadač kojeg svi vide kao jednog od najboljih na svijetu, što prije samo par godina definitivno nije bio slučaj, unatoč golgeterskim sposobnostima koje su oduvijek bile neupitne.

U svakom slučaju, za Benzemu se u posljednje vrijeme sve posložilo da mu se sada smiješe najvrjednije individualne, ali i momčadske nagrade, zbog čega već sada možemo reći da 2022. godina definitivno pripada ovom francuskom napadaču…

Neponovljiva izvedba u Ligi prvaka

Karim Benzema možda je ove sezone osvojio La Ligu s Realom, zabivši čak 27 golova u španjolskom prvenstvu, no taj je podvig ostao u sjeni svega što je napravio u Ligi prvaka.

Tamo su online kladionice iz utakmice u utakmicu podcjenjivale Real Madrid, no 34-godišnji Francuz prkosio je izgledima i uporno gurao svoju momčad prema osvajanju titule.

Sve je krenulo u uzvratnoj utakmici protiv PSG-a, u kojoj je s tri pogotka u drugom poluvremenu kreirao nezaboravni preokret, a onda je utrpao još tri Chelseaju u gostima i dodatnim golom u uzvratu odveo svoj klub u polufinale.

Benzema je briljantno zabio i u prvoj utakmici protiv Manchester Cityja, da bi u uzvratu trećim golom u produžetku dotukao “Građane”, u dvoboju u kojem su Phil Foden, Bernardo Silva i Jack Grealish pokraj njega izgledali kao dječaci, u borbi protiv pravog muškarca.

Možda je Benzemin gol u finalu protiv Liverpoola poništen, no Vinicius se pobrinuo za pogodak vrijedan titule, a Karim može reći da je utrpao 15 golova u 12 odigranih utakmica Lige prvaka, što je rekord kojim je nadmašio svog bivšeg suigrača Cristiana Ronalda…

Dugo u sjeni Ronalda

Upravo Cristiano Ronaldo vjerojatno je razlog zašto Benzema nije ovako blistao na nogometnoj sceni i prije, jer tek nakon što je Portugalac napustio Madrid Karim je počeo konstantno zabijati više od 20 golova po sezoni u španjolskom prvenstvu i polako preuzimati odgovornost na sebe.

Do tada je francuski centarfor bio na glasu kao radnik u ofenzivi koji svojim kretnjama oslobađa prostor igračima iz drugog plana, prije svega Ronaldu kao krilnom napadaču koji je rušio svoje golgeterske rekorde dok je igrao u tandemu s Benzemom, kojima se kasnije priključio i Gareth Bale.

No, kad se jednom Ronaldo maknuo igra Reala se promijenila, a time je i Karim Benzema dobio više prostora pokazati se, u kolektivu u kojem Luka Modrić vuče sve konce u sredini terena. Treba svakako naglasiti i to da se s Viniciusom Juniorom iskusni Francuz bolje razumije nego sa svojim prethodnim partnerima u napadu i sve je to dovelo do eksplozije Benzeme kojem sada svi priznaju da je trenutno najbolji nogometaš na svijetu…

Fali još samo svjetska titula

Benzema je ove sezone bio najbolji strijelac španjolskog prvenstva i Lige prvaka, a malo je falilo da osvoji i Zlatnu kopačku, no Robert Lewandowski u Bayernu je ipak zabio pokoji gol više.

S novim osvojenim trofejima Karim sada ima četiri titule prvaka Španjolske, dva osvojena Kupa kralja, četiri španjolska Superkupa, kao i četiri titule u Francuskoj s Lyonom. Na međunarodnoj sceni te su brojke još impresivnije, jer osvojio je Ligu prvaka pet puta, a ima i tri europska Superkupa i četiri osvojena klupska SP-a.

Sve ukazuje na to da će Benzema berbu nagrada kompletirati osvajanjem Zlatne lopte za ovu sezonu, kao i Fifinog trofeja The Best, no postoji jedna titula koja bi mu još više značila.

Naravno, radi se o Svjetskom prvenstvu koje u studenom počinje u Kataru, na kojem će Francuska braniti titulu prvaka. Karim je na glup način ostao bez mjesta na prošlom SP-u i tako bez naslova, zbog skandala s ucjenjivanjem suigrača Valbuene, uzrokovanog lošim društvom u kojem se kretao u prošlosti.

Trebalo je mnogo godina da mu Didier Deschamps oprosti grijehe, ali francuski izbornik je prošle godine shvatio da ne može ignorirati briljantne nastupe Benzeme, koji je sazrio kao čovjek i značajno se promijenio u pozitivnom smislu.

Nagrada je stigla u Ligi nacija, u kojoj je Karim osvojio svoj prvi trofej s francuskom reprezentacijom, a sada puca na najvrjedniji pehar na svijetu, onaj koji Cristiano Ronaldo i Lionel Messi nikad nisu uspjeli osvojiti.

Trebat će naravno 34-godišnjem Francuzu ponešto sreće da ode do kraja, što je naučio na Euru prošle godine, kada njihovi golovi nisu pomogli u osmini finala u senzacionalnom porazu od Švicarske. No, bilo da osvoji naslov svjetskog prvaka na SP-u ili ne, Benzema će sigurno nastaviti redovito zabijati pa to svakako uzmite u obzir i sljedeće sezone, dok slažete dobitnu kombinaciju na svom listiću…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top