Ronaldo u Manchesteru pred većim izazovom nego što je očekivao!

Povratak u Manchester United možda je romantična priča za Cristiana Ronalda, ali pitanje je hoće li biti okrunjena uspjesima na kakve je Portugalac navikao…

Ovaj prijelazni rok pamtit ćemo po transferima koji su godinama bili nezamislivi. Naime, klubove su promijenili i Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, okrenuvši nogometnu kartu Europe naglavačke.

Messi se skrasio u zvjezdanoj momčadi PSG-a, dok se Ronaldo s 36 godina odlučio vratiti na Old Trafford, u klub s kojim je osvojio svoju prvu Ligu prvaka 2008. godine, pod legendarnim trenerom Sir Alexom Fergusonom.

Bio je to potez kojem je svakako uzrok loša financijska situacija u Juventusu, ali i želja vratiti staru slavu jednom od najpoznatijih nogometnih klubova na svijetu.

No, već početak sezone pokazao nam je da ljubavna priča Cristiana i Manchester Uniteda možda i neće završiti sretnim svršetkom, a Portugalac koji je navikao nizati trofeje mogao bi brzo postati frustriran u redovima kluba koji definitivno nije na svom vrhuncu…

Četiri godine bez trofeja

Manchester United počeo je nezadrživo padati nakon što je Ferguson otišao u zasluženu mirovinu. Louis van Gaal i David Moyes nisu bili u stanju nastaviti sa sličnim uspjesima, a kada je na klupu stigao Jose Mourinho, pobrinuo se za osvajanje Europske lige 2017. godine, ali ništa nije mogao napraviti ni u Premiershipu ni u Ligi prvaka.

Bio je to posljednji trofej za klub s Old Trafforda, koji četiri godine čeka na sličan uspjeh, a blizu je tituli stigao prošlog proljeća, ponovo u Europskoj ligi, kada je u finalu na penale izgubio od Villarreala. Na titulu pak u Premiershipu čeka od 2013. godine.

Pod vodstvom Ole Gunnara Solskjæra momčad igra već tri godine, kojem uprava donekle vjeruje, ali unatoč svim nastojanjima Manchester United još se nije uspio približiti onima najboljima, kako u Engleskoj, tako i u Europi.

Ronaldo je pak u zadnjih 15 godina osvajao trofeje gdje god se pojavio, čak i s posrnulim Juventusom prošle sezone, u talijanskom Kupu.

A s Manchester Unitedom ove jeseni rano je ispao iz Liga kupa, dok su neuspjesi protiv Young Boysa u Ligi prvaka i Aston Ville u Premiershipu pokazali da momčad još uvijek nije na nivou na kojem želi biti. Koliko dugo će to Ronaldov ego moći tolerirati?

Nikad jači Premiership

Problem za Cristiana Ronalda i njegov Manchester United svakako je snaga engleskog klupskog nogometa, jer Premiership je jači nego ikad.

Danas imamo neke od najkvalitetnijih i najskupocjenijih momčadi upravo na Otoku, predvođene Guardiolinim Manchester Cityjem, kao i moćnim Liverpoolom Jürgena Kloppa. Dodajmo tome Chelsea koji se kao prvak Europe pojačao Romeluom Lukakuom, dovoljno da postane jasno koliko je danas u Engleskoj teško dokopati se bilo kakvog trofeja.

A u Ligi prvaka su još PSG i Bayern, kao dvije strašne momčadi s kojima će svi imati posla, dok s druge strane ManUtd muku muči s Villarrealom i Young Boysima.

Dakle, uopće nije iznenađenje što United dugo čeka na novi trofej i morat će se vraški potruditi da ga osvoji ove sezone. A za to će biti potrebna harmonija u momčadi, bez svađa na travnjaku i izvan njega. Ego pojedinaca neće smjeti biti važniji od rezultata utakmice…

Mogu li uopće Ronaldo i Solskjær zajedno?

Prvi problem u svlačionici Manchester Uniteda mogao bi biti odnos Cristiana s trenerom. Prije desetljeća i pol zajedno su igrali, a Ronaldo sigurno ne smatra Solskjæra boljim igračem od sebe i pitanje je može li ga poštivati kao trenera.

No, nije samo Ronaldo taj koji ima izražen ego, jer i norveški trener ima izuzetno visoko mišljenje o sebi i silno pokušava nametnuti autoritet. Zato si dopušta Cristiana povremeno ostaviti na klupi ili vaditi iz igre, što sigurno neće popraviti njihov odnos.

ManUtd se dobro pojačao ovog ljeta, jer u momčad su uz Ronalda stigli Raphael Varane i Jadon Sancho, dok je u napadu zadržan Edinson Cavani. Čini se po imenima da se radi o ekipi spremnoj za najviše domete, no problem je što sve te zvijezde ili nisu na vrhuncu ili im treba dodatno vrijeme za navikavanje na izazove Premiershipa.

Za Ronalda također nije jednostavno zadržati formu u kojoj je bio kroz cijelu karijeru. U veljači će napuniti 37 godina i pravo je čudo da još uvijek može uspješno igrati na poziciji krila.

Moć slavnog Portugalca definitivno pada, ali ne i glad za individualnim trofejima, koji su mu gotovo jednako važni kao i oni momčadski. Silno želi podići još barem jednom Zlatnu loptu i spreman je puno toga žrtvovati za taj cilj.

To bi mogao biti problem u ovakvoj svlačionici Manchester Uniteda, ne samo zbog trenera, već i suigrača, jer Cristiano nije jedini s izraženim egom u momčadi s Old Trafforda i svaki pokušaj pretjeranog isticanja mogao bi završiti nesuglasicama.

U svakom slučaju, čak i ako među crvenima zavlada idila, borba za trofeje nije im zagarantirana, jer konkurencija koja ih okružuje apsolutno je nemilosrdna. Zato bi se moglo dogoditi Cristianu Ronaldu da se načeka do sljedećeg trofeja, a zbog toga će izostati i individualne nagrade.

Hoće li u takvom okruženju Ronaldo ostati strpljiv ili će pobjeći u neku jaču momčad u godinama koje slijede, ostaje nam za vidjeti…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top