Kakva je budućnost hrvatske reprezentacije bez Luke Modrića?

Bliži se dan oproštaja Luke Modrića od reprezentativnog dresa, a Hrvatska mora pronaći adekvatnu zamjenu za legendarnog veznjaka Real Madrida, ako želi ostati u vrhu svjetskog nogometa…

Rekorder po broju nastupa i definitivno najbolji nogometaš u povijesti. Takav je trag u hrvatskom dresu dosad ostavio Luka Modrić, koji je praktički nezamjenjiv u našoj reprezentaciji još od debitantskog nastupa protiv Argentine u Baselu 2006. godine.

Nažalost, 36-godišnji Zadranin polako se približava kraju svoje karijere i uskoro će se pridružiti Mandžukiću, Ćorluki, Rakitiću i Subašiću, koji su se već ranije odlučili oprostiti od reprezentacije sa srebrom sa SP-a oko vrata, kao vrhuncem kojeg je teško nadmašiti.

A Modrić je nakon Rusije izgurao još jedno Europsko prvenstvo, na kojem je postigao prekrasan gol protiv Škotske. Reprezentativnu priču čini se da namjerava zaokružiti na SP-u u Kataru, gdje će Hrvatska, ako izbori nastup, braniti još uvijek nestvarnu titulu viceprvaka svijeta.

Dakle, u Lukinim majstorima moći ćemo uživati kroz tek još jedan reprezentativni ciklus pa izbornik Zlatko Dalić, kao i njegov eventualni zamjenik moraju početi razmišljati o tome kako u budućnosti nadomjestiti Modrića.

No, treba prije svega naglasiti da je to izuzetno težak zadatak, kojeg već godinama neuspješno pokušava realizirati i jedan puno bogatiji kolektiv…

Ni Real ne pronalazi pravu zamjenu Modriću

Da, veliki Real Madrid i dalje ovisi o Lukinoj dirigentskoj ulozi u sredini terena, devet godina nakon što je hrvatski veznjak stigao na Santiago Bernabeu.

Niti jedan trener koji je u proteklom desetljeću sjeo na klupu Reala nije uspio složiti udarnih 11 u kojima se ne bi osjetio izostanak Modrića, vrhunskog veznjaka koji prekrasno dijeli lopte i daje tempo igri svake momčadi u kojoj nastupa, a odrađuje i odličan posao u obrani.

Vjerovalo se da bi ga Dani Ceballos mogao zamijeniti, pokušao je Real i s Mateom Kovačićem, no i s 36 godina Modrić je ostao nedodirljiv te s Kroosom i Casemirom čini legendarni trojac veznjaka koji i dalje vladaju Madridom. Četiri osvojene Lige prvaka najbolja su potvrda njihove perfektne suradnje.

Zanimljivo, Real se bio spreman odreći nekih od najvećih nogometaša svijeta, poput Sergija Ramosa i Cristiana Ronalda, ali ne i Luke. Bez njega je momčad bila i ostala nezamisliva pa nikog ne bi iznenadilo da završi karijeru upravo u dresu najtrofejnijeg kluba svijeta…

Hrvatska bez Modrića viđena u rujnu

Zlatko Dalić iznenada je morao slagati momčad bez Luke Modrića tijekom tri kvalifikacijske utakmice za SP u rujnu, zbog ozljede aduktora koja je udaljila iz momčadi našeg najboljeg igrača.

Tada smo otprilike mogli vidjeti kakva će biti budućnost Hrvatske bez Modrića i ne možemo biti previše pesimistični, jer u teškim utakmicama protiv Rusije, Slovačke i Slovenije naša reprezentacija zabilježila je dvije pobjede i remi te se približila odlasku u Katar.

Izbornik je iskušao tri različite varijante, kombinirajući Nikolu Vlašića, Marija Pašalića, Marcela Brozovića i Matea Kovačića u veznoj liniji, uz Luku Ivanušeca i Lovru Majera kao dodatna rješenja.

Hrvatska u tim susretima nije briljirala na travnjaku niti potpuno deklasirala protivnike, osim možda Slovenije na Poljudu, ali nije ni bila inferioran suparnik. No, radilo se o tri reprezentacije srednje kvalitete, a nakon svega viđenog, ostaje otvoreno pitanje bi li se ta momčad mogla suprotstaviti Portugalu, Francuskoj, Italiji, Brazilu i ostalim najboljim reprezentacijama svijeta, s kojima se tako dobro nosila posljednjih godina…

Najveća odgovornost na Kovačiću

Možda ga u Realu nikad nije uspio zamijeniti na pravi način, no Mateo Kovačić morat će u budućnosti u potpunosti preuzeti ulogu Luke Modrića u hrvatskoj reprezentaciji. To znači diktirati tempo igre, prodorom i dodavanjima probijati protivničku obranu te kad je najvažnije, pucati i davati golove.

Mateo već punih 10 godina igra u vrhunskim klubovima, od Intera i Reala sve do Chelseaja, s kojim je prošle sezone osvojio Ligu prvaka, četvrtu u svojoj karijeri. Iako nije uvijek bio prvi izbor trenerima u važnim utakmicama, s 27 napunjenih godina čini se da je napokon sazrio i postao sposoban vući ključne poteze na travnjaku.

Pokazale su to i posljednje utakmice u dresu Chelseaja pod Thomasom Tuchelom, gdje je iskoristio ozljede suigrača i zablistao na terenu, dobrom igrom i prema naprijed i prema nazad te nekim ključnim dodavanjima za trijumfe momčadi sa Stamford Bridgea.

Takav Kovačić može biti adekvatna zamjena za Modrića, u dovoljnoj mjeri da Hrvatska barem nastavi biti sudionik velikih reprezentativnih natjecanja. A za nešto više trebat će cijela vezna linija igrati izuzetno odgovorno, uključujući Vlašića, Brozovića i Pašalića, s puno trke kroz 90 minuta svake utakmice i malo slobodnog prostora za protivnike.

Istina je, mnoge nogometne velesile upale su u rezultatsku krizu nakon oproštaja svoje glavne zvijezde. Događalo se to Nizozemskoj nakon Cruyffa, Francuskoj nakon Platinija, kao i Brazilu nakon Pelea, Ronalda i Ronaldinha.

Zato se moramo pripremiti da bi odlaskom kapetana Luke Modrića rezultati Hrvatske također mogli pasti, ali postoje dvije olakotne okolnosti koje bi svakako mogle pomoći. Prva je to što je čini se naša zemlja neiscrpan izvor talenata pa nekako uvijek nogometna reprezentacija pronađe rješenja zadržati svoju kvalitetu, a druga je to što Uefa i Fifa imaju tendenciju stalno povećavati broj sudionika na svojim natjecanjima, što olakšava posao našoj izabranoj vrsti.

Kako god bilo, treba uživati u majstorijama Luke Modrića dok traju i poželjeti mu dostojan oproštaj, po mogućnosti na velikoj sceni u Kataru, kakav i zaslužuje…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top