Postaje li polako Modrić najbolji veznjak svih vremena?

Sjajne igre u 38. godini pokazuju da je Luka Modrić jedinstven nogometaš kakvog još dugo neće biti. Posljednji nastupi u dresu Reala i hrvatske reprezentacije guraju ga definitivno među pretendente za titulu najboljeg veznjaka svih vremena.

Živimo u uzbudljivo nogometno doba u našoj zemlji, jer hrvatska reprezentacija osvojila je srebro i broncu na posljednja dva Svjetska prvenstva, što se ne tako davno činilo potpuno nezamislivim.

A najveće zasluge svakako pripadaju Luki Modriću, osvajaču Zlatne lopte i Fifine nagrade za najboljeg nogometaša svijeta 2018. godine, koji i pet godina kasnije igra briljantan nogomet.

Oko Modrića ne samo što je okupljena moćna reprezentacija koja je Hrvatskoj donijela mnogo radosti, već i Real Madrid proživljava jedno od svojih najboljih razdoblja u povijesti. Pa iako će Luka napuniti 38 godina u rujnu, što je pozna dob za jednog igrača vezne linije, svejedno i dalje igra na vrhunskom nivou. To je razlog zašto ga stručnjaci polako počinju gledati kao kandidata za titulu najboljeg veznjaka svih vremena…

Duža karijera od ostalih velikana

Karijera Luke Modrića puna je trofeja i sportskih uspjeha. Osvojio je dosad 27 trofeja, od kojih je 5 uzeo dok je bio igrač Dinama, a ostale je proslavio u dresu madridskog Reala.

Posebno iskače čak pet osvojenih Liga prvaka, što je najviše što je jedan igrač osvojio otkad je promijenjen i moderniziran sustav natjecanja. Ako bi tome dodao još jednu, dostigao bi Paca Genta koji je igrao pedesetih za Real u Kupu prvaka i osvojio šest naslova, što se činilo nenadmašnim sve dok se nije pojavila nova zlatna generacija predvođena Lukom.

Luka je u Realu već 11 sezona, a ono što posebno upada u oči je njegova dob. Naime, u 38. godini Xavi Hernandez, Anders Iniesta pa čak ni Andrea Pirlo više nisu igrali ozbiljan nogomet, kao ni drugi velikani sredine terena, oni koji su svoje najbolje godine proveli na travnjaku devedesetih, osamdesetih i sedamdesetih godina.

Jedini koji je od veznjaka jednako dugo trajao bio je Paul Scholes, no slavni Englez više nije izgledao impresivno s 38 godina, dok je Modrić nedavno na Anfieldu pokazao da vjerojatno još barem nekoliko godina može igrati vrhunski nogomet.

Time Luka zaista postaje fenomen, jer uloga veznog igrača vrlo je fizički zahtjevna. Traži se mnogo trčanja između dva kaznena prostora, što u prošlosti čak ni oni najveći nisu uspijevali u kasnim tridesetima. Međutim, način na koji Modrić dirigira igrom toliko je važan za Real, kao i za hrvatsku reprezentaciju da je dobio trkačku podršku suigrača i može se nastaviti baviti kreacijom, u kojoj mu trenutno nitko u Europi nije ravan…

Koga se smatra najvećim veznjakom u povijesti?

Kad govorimo o igračima koje stručnjaci doživljavaju kao najveće koji su ikad igrali u sredini terena, prvi na listi svakako je Zinedine Zidanea. Francuz je zaista bio virtuoz s loptom i osvojio je u karijeri sve što se moglo osvojiti, uključujući i svjetsku titulu s dva postignuta gola u finalu 1998. godine.

Međutim, Zidane je već 33 s godina završio svoju karijeru, a u posljednjoj utakmici glavom je udario Materazzija, što dovoljno govori o njegovoj naravi koja je katkad zasjenila ono lijepo što je izvodio s loptom na travnjaku.

Već smo spomenuli Xavija Hernandeza i Andersa Iniestu koji su bili sjajni veznjaci, no nisu trajali koliko i Luka, a isto vrijedi i za Andreu Pirla. Na vječnim ljestvicama visoko kotira još Zico, koji je bio odličan no izostali su najveći trofeji, a Ronaldinho, Diego Maradona, Michel Platini i Johann Cruyff ipak su bili prije svega ofenzivci, a ne graditelji igre pa ih ne bi trebao uzimati u obzir…

Što još Modriću fali da postane najveći?

Luka Modrić u karijeri je malu Hrvatsku dvaput doveo vrlo blizu svjetske titule, a s Realom je osvojio više trofeja od Zinedinea Zidanea, kao i većine drugih klupskih legendi.

Zbog toga ga mi u Hrvatskoj već sada imamo pravo smatrati najvećim veznjakom u povijesti. Naravno, radi se o vrlo subjektivnoj procjeni, jer svako vrijeme donosi svoje velikane koje je kasnije teško međusobno uspoređivati.

Ono što bi Modrića definitivno gurnulo na sam vrh bilo bi osvajanje još jedne ili dvije Lige prvaka, a možda i kompletiranje kolekcije s reprezentacijom, osvajanjem zlata koje mu nedostaje. No, već ako bi trajao u vrhunskom nogometu dodatne dvije do tri godine, to bi bilo sasvim dovoljno da ga se uzme u obzir kao najvećeg u sredini terena koji su ikad igrali. Naravno, njegov status najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena odavno više ne dolazi u pitanje…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top