Je li Napoli spreman šokirati Europu i osvojiti Ligu prvaka?

Nogometaši Napolija igraju fantastičan nogomet ove sezone. Nakon što su u potpunosti ovladali Serijom A, sada ih mnogi vide i kao kandidate za osvajanje Lige prvaka.

Talijanski nogomet ponudio nam je u posljednjih pola godina jednu izuzetno uzbudljivu nogometnu priču. Naravno, govorimo o Napoliju koji pod trenerom Lucianom Spallettijem niže pobjedu za pobjedom u Seriji A, unatoč tome što je ostao bez Kalidoua Koulibalyja, Driesa Mertensa i Lorenza Insignea.

Bez obzira na odlazak najvećih zvijezda, nebesko plavi ne samo što su napravili iskorak u Italiji, već trenutno igraju nogomet kojem se divi cijela Europa te u svakoj utakmici daju tek minimalne izglede svojim suparnicima, protiv kojih dominiraju od prve do posljednje minute.

Napoli u 2023. godini u pravilu protiv svojih suparnika pobjeđuje s hendikepom, odnosno s dva ili više gola razlike, a zna proći i pet uzastopnih utakmica da momčad ne primi niti jedan pogodak.

Sve to je dovelo do ogromne prednosti ispred Intera i Milana na ljestvici talijanskog prvenstva pa bi već u travnjaku momčad iz Napulja mogla matematički osigurati naslov prvaka, na koji čeka još od 1990. godine.

Dakle, prošla su više od tri desetljeća od posljednje titule koju je Napoli osvojio u Seriji A, tada predvođen Diego Maradonom. No, klub je u doba Maradone također trijumfirao i u Kupu pobjednika kupova 1989. godine, a sada je čini se ponovo spreman za najviše europske domete, zbog čega ga kladionice u Hrvatskoj polako stavljaju u uzak krug favorita za osvajanje Lige prvaka…

Pet uzastopnih pobjeda u grupnoj fazi

I dok je nogometna javnost prošle jeseni bila fokusirana na skupocjene momčadi Manchester Cityja, Real Madrida, Chelseaja, Liverpoola, Bayerna i Barcelone, Napoli je zapravo bio jedan od najboljih klubova u grupnoj fazi Lige prvaka.

Odmah na otvaranju natjecanja pregazio je Liverpool te zatim tome dodao po dvije pobjede protiv Ajaxa i Celtica. U posljednjem kolu Spallettijeva momčad izgubila je minimalno na Anfieldu, ali je zadržala prvo mjesto koje joj je donijelo dvoboj s Eintrachtom u osmini finala.

Kao što smo moglo i očekivati, Eintracht je već u prvoj utakmici pokazao da se ne može nositi s nebesko plavima. Isto bi se moglo dogoditi i drugima pa Napoli nitko neće htjeti kao svog protivnika u četvrtfinalu, s obzirom na formu koja je i dalje vrhunska, unatoč predviđanjima nekih stručnjaka da će momčad posustati već u uvodnim mjesecima 2023. godine…

Nove velike nogometne zvijezde

Kad pogledamo koje igrače na raspolaganju ima Luciano Spalletti, nikad ne bismo zaključili da se radi o momčadi s potencijalom potpuno pregaziti ostatak Italije.

No, Napoli je ove sezone stvorio neke nove zvijezde svjetskog nogometa. Prvo ime momčadi svakako je Hviča Kvarachelija, za kojeg još uvijek nismo sigurni kako mu se ime piše ili izgovara, ali smo zato uvjereni da će biti jedan od najboljih ofenzivaca na svijetu u godinama koje dolaze.

Mladi 22-godišnji Gruzijac nije slučajno dobio nadimak “Kvaradona”, jer zaista može čuda napraviti s loptom te je u njemu Napoli dobio igrača koji je bez problema nadomjestio Lorenza Insignea, bivšeg kapetana za kojeg se vjerovalo da je nenadoknadivi gubitak kluba iz južne Italije.

Tu je i Victor Osimhen, 24-godišnja senzacija iz Nigerije. Već prošle sezone je dao nagovijestiti da se radi o sjajnom strijelcu, a sada doslovno trpa iz utakmice u utakmicu. Osimhen odlično igra glavom, a ima još precizan udarac nogom, snagu i dobro kretanje, što je u ovom trenutku prevelik zalogaj za protivničke obrane.

Spalletti ima i talijanske reprezentativce Giacoma Raspadorija i Mattea Politana koji svojim potezima mogu riješiti utakmicu, a vezna linija možda nije krcata svjetskim zvijezdama, no Piotr Zielinski, Stanislav Lobotka i Andre-Frank Zambo Anguissa odrađuju besprijekoran posao.

Dodajmo još tome pouzdanog Alexa Mereta među vratnicama, kao i bivšeg Dinamovog beka Amira Rrahmanija te odličnog korejskog stopera Kim Min-Jaea, da postane jasno da je Napoli dobro pokriven na svim pozicijama i s njim će ovog proljeća imati posla čak i najmoćniji europski klubovi…

Kako do naslova u Ligi prvaka?

Online kladionice u ovom trenutku daju prednost klubovima kao što su Manchester City i Real Madrid za osvajanje Lige prvaka, no Napoli se probio među četiri glavna favorita, s koeficijentom koji je pao na još uvijek primamljivih 7.50.

Kad znamo da Guardiola sa Cityjem još nikad nije uspio osvojiti elitno klupsko nogometno natjecanje, svjesni smo da neće biti lako ni Napoliju, koji zapravo nikad u svojoj povijesti nije bio ozbiljan kandidat za naslov prvaka Europe.

Međutim, ako Spalletti održi svoje igrače u vrhunskoj formi, koji će fokus uskoro moći s talijanske lige potpuno usmjeriti na Ligi prvaka, svašta je moguće u nastavku nokaut faze. Dobar ždrijeb u četvrtfinalu svakako bi pomogao Napoliju, no čak i ako naleti na Real ili nekog drugog velikana, nismo sigurni da bi to nebesko plavima uopće smetalo.

Drugim riječima, Napoli je definitivno spreman osvojiti Ligu prvaka i ima sve što je potrebno da ode do kraja. No, mnoge moćne momčadi su u prošlosti bile blizu uspjeha u najcjenjenijem klupskom nogometnom natjecanju pa nisu uspjeli upisati svoje ime na pobjednički pehara.

Zato momčad iz Napulja treba nastaviti bez pritiska i ići korak po korak, ne razmišljajući puno o svojim mogućnostima. No, ako se Spalletti i društvo nađu 10. lipnja u Istanbulu, definitivno će se mnogi kladiti na njihov konačni trijumf…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top