Pokazuje li Dinamo znakove drastičnog gubitka moći?

U elitnom rangu hrvatskog klupskog nogometa gotovo puna dva desetljeća unaprijed se znalo tko će biti prvak. Dinamo je bio taj koji je imao najbolje nogometaše u svojim redovima, kao i organizaciju koja se u pozadini brinula da baš “modri” uvijek budu najmoćnija i najkvalitetnija ekipa u prvenstvu.

Čak 17 osvojenih titula u posljednjih 18 izdanja HNL-a govori kako je Dinamo dugo u Hrvatskoj bio klasa za sebe. No, stvari se čini se počinju mijenjati. Dokaz za to je ova sezona, u kojoj zagrebački klub pokazuje slabosti kakve već dugo nije pokazivao.

Istina je, pod novom upravom stvari za Dinamo trenutno ne funkcioniraju kako treba, niti na travnjaku, niti izvan njega. Ovaj zimski prijelazni rok čini se da to samo potvrđuje…

Prodanim igračima nije nađena zamjena

Dinamo je sebi zakomplicirao život još prošlog ljeta. Tada je prodao svoja tri hrvatska reprezentativca. Dominik Livaković otišao je očekivano u Fenerbahče, što je imalo smisla, jer ušao je u zadnju godinu svog ugovora. Za Josipa Šutala stigla je pak izdašna ponuda iz Ajaxa koju je bilo teško odbiti.

No, prodaja Luke Ivanušeca definitivno je bio potez previše. Novac kojeg je ponudio Feyenoord, procijenjen na oko 8 milijuna eura, daleko je ispod vrijednosti darovitog veznjaka. Ugovor mu nije bio pri kraju i klub ga je definitivno trebao zadržati u svojim redovima bar još jednu sezonu.

Posljedice su se osjetile tijekom jeseni. Dva poraza od Hajduka u prvenstvu, uz jedan remi. To je drastično utjecalo na poziciju Dinama na ljestvici i maksimalno mu otežalo put do obrane naslova.

A tu je onda bio i problem s trenerima. Igoru Bišćanu prilično je brzo i bez mnogo razmišljanja uručen otkaz. Zatim je Sergej Jakirović preotet Rijeci na prilično brutalan način, a rezultati nisu postali ništa bolji. Međutim, bosansko-hercegovački strateg dobio je puno više povjerenja od svog prethodnika, što govori mnogo o nedosljednosti onih koji trenutno vode Dinamo.

Rezultat svega je da Dinamo gubi ove sezone od suparnika od kojih prije nije gubio, kako u Europi, tako i u HNL-u. Težak 0:3 poraz od Lokomotive na Maksimiru najbolji je primjer. Pa iako se stalno čini kako će se “modri” prije ili kasnije trgnuti, to se nikako ne događa. Baš suprotno, ove zime zagrebački klub pokazao je dodatne slabosti koje moraju zabrinuti njegove navijače.

Zašto je Dinamo pustio Brekala u Hajduk?

Dinamo je ove zime u svoje redove trebao dovesti Josipa Brekala. U pitanju je bivši član “modrih”, vrlo dobar krilni napadač koji je u nekoliko navrata igrao u udarnoj momčadi hrvatske reprezentacije.

Činilo se da je dogovor blizu, a onda se dogodio šok. Potvrđeno je kako napadač Fiorentine odlazi u Hajduk. Ogroman je to preokret koji je prije samo nekoliko godina bio nezamisliv. No, čini se da nova uprava zagrebačkog kluba više nije nedodirljiva na domaćem nogometnom tržištu. Svaki krivi potez skupo plaća.

Simptomatično je i to što danas Kustošija prodaje igrače u inozemstvo u milijunskoj vrijednosti, dok su takvi klubovi u prošlosti gotovo sve svoje najbolje pojedince slali na daljnji razvoj u Dinamo.

To potvrđuje da Dinamo više nema iza sebe mrežu važnih pojedinaca koji će osigurati da svi najveći talenti iz Hrvatske završe u njegovim redovima. U ovoj sezoni odlične talente uspijevaju otkriti i drugi hrvatski klubovi, u kojima se dalje razvijaju prije nego za velik novac budu prodani u inozemstvo.

Dakle, Dinamo više nema nepresušan izvor nogometnih talenata na raspolaganju. Mora za kvalitetnim igračima ići sve do Japana i pitanje je koliko će puta njegovi skauti biti u pravu pri procjeni kvalitete inozemnih pojačanja. Sve to utječe na stanje na ljestvici, gdje onih 15 bodova prednosti “modrih” na koje smo u ovoj fazi sezone navikli više ne postoje…

Bez moćnika HNL postaje zanimljiviji

Dinamov gubitak moći možda će se osjetiti u europskim utakmicama, što se da naslutiti nakon onog što se događalo u Ligi prvaka i Europskoj ligi prošlog ljeta. No, za domaće prvenstvo takav rasplet događaja i nije tako loš.

Sada napokon imamo izjednačeno prvenstvo u kojem će dva, tri ili čak četiri kluba voditi ravnopravnu borbu za naslov prvaka. Dinamo će i dalje biti jedan od kandidata za dolazak do titule. Vjerujemo da će je i osvajati u godinama koje dolaze. No, neće to biti šetnja do naslova kao što je mnogo puta ranije bila.

U svakom slučaju, online kladionice već su povećale kvote na Dinamu u 2024. godini. Ako se posrtaji nastave, mogli bi koeficijenti biti još veći u proljetnom dijelu prvenstva. To znači da će s izjednačenijom domaćom ligom kladitelji imati više manevarskog prostora prilikom slaganja listića, što će samo povećati interes za prognoziranjem ishoda domaćeg klupskog nogometa…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top