Čeka li Liverpool nakon Kloppa ista sudbina kao Manchester United?

Jürgen Klopp potvrdio je da neće voditi Liverpool sljedeće sezone. Time završava vrlo uspješna era kluba s Anfielda, a budućnost bi “Redsima” mogla donijeti manje uspjeha nego u doba njemačkog stručnjaka.

Kao bomba je odjeknula vijest da Jürgen Klopp neće voditi Liverpool sljedeće jeseni. Njemački trener imao je još niz godina važeći ugovor sa slavnim klubom i činilo se da se odlično osjeća na njegovoj klupi.

No, Klopp kaže da se umorio od stresnog trenerskog posla i treba mu odmor. To mnogo toga mijenja u odnosu snaga najjačih engleskih klubova. Liverpool gubi čovjeka koji ga je vratio na puteve stare slave i to neće biti lako nadoknaditi…

Liverpool doveo do samog europskog vrha

Klopp će ostati zapamćen kao jedan od najuspješnijih trenera u povijesti Liverpoola. Istina, nije ga baš doveo do uspjeha kakve je ostvario Bob Paisley, uz kojeg je klub osvojio tri Kupa prvaka i šest naslova u engleskom prvenstvu.

No, Nijemac je uspio s Liverpoolom 2020. godine osvojiti naslov prvaka Engleske nakon što je klub čekao punih 30 godina na taj uspjeh. Sezonu kasnije pokorio je i Europu u Ligi prvaka, čime je postao jedna od legendi engleskog kluba.

Možda posljednjih godina Liverpool pod Kloppom nije izgledao tako moćno, što je posebno došlo do izražaja prošle sezone kad “Redsi” nisu uspjeli izboriti Ligu prvaka. No, u 2024. godini ponovo izgledaju fantastično i jurišaju na brojne trofeje, uključujući i naslov prvaka u Premiershipu.

Baš zbog toga je trenutak u kojem je Klopp donio odluku napustiti klub potpuno neočekivan. To znači da je pred Liverpoolom sada težak zadatak pronalaženja nasljednika, što je recimo njegovom najvećem rivalu zadalo težak udarac…

Upozoravajući primjer Manchester Uniteda

Klopp je punih devet godina proveo na klupi Liverpoola. Veliko je to razdoblje koje ostavlja traga. Sličan, ali još duži mandat imao je Sir Alex Ferguson u Manchester Unitedu.

Klub s Old Trafforda pod Fergusonom je u 26 godina osvojio čak 38 trofeja, uključujući 13 titula u engleskom prvenstvu. Nakon što je Škot napustio klub 2013. godine, Manchester United nikad se nije oporavio. Mnogi kvalitetni treneri pokušali su trgnuti momčad, uključujući Davida Moyesa, Louisa van Gaala, Josea Mourinha i Ole Gunnar Solskjaera. Nitko ga nije uspio vratiti na engleski tron. Aktualni strateg Erik ten Hag također se muči.

To je scenarij koji sada prijeti i Liverpoolu. Neki ključni igrači poput Mohameda Salaha vjerojatno će otići kada i Klopp. Doći će do smjene generacija i neće biti lako posložiti stvari kako treba, pogotovo kad znamo da je Klopp njegovao specifičan stil nogometa, s mnogo pritiska na suparničku momčad i bočnim pozicijama kroz koje se odvija najviše akcije u napadu.

Jasno je da Liverpool ima novaca dovesti vrhunskog trenera sljedeće sezone. No, povijest nas uči da to nije jamac uspjeha. Zato bi bilo veliko iznenađenje kada bi se klub s Anfielda u 2025. godini borio za osvajanje najvažnijih engleskih i europskih trofeja. Ako se to dogodi, tada uprava kluba može reći da zaista dobro obavlja svoj posao…

Gdje će Klopp nastaviti karijeru?

Potraga za novim trenerom Liverpoola izaziva mnogo zanimanja. No, jednako je zanimljivo i zapitati se gdje će Jürgen Klopp nastaviti karijeru. Ako je umoran, vjerojatno će uzeti godinu dana pauze. Nakon toga adrenalin nogometnih utakmica neće mu dati mira i vratit će se u neki od najjačih europskih klubova.

Ako pitate sportske kladionice, Real Madrid je klub u kojem bismo mogli u budućnosti vidjeti ovog njemačkog stručnjaka. Jasno je kako će Carlo Ancelotti uskoro potražiti novi izazov ili čak prestati s treniranjem, što će osloboditi prostor na klupi družine sa Santiago Bernabeua.

Barcelona je još jedan klub koji prolazi kroz turbulentno razdoblje. Pitanje je kada će naći trenera koji će postati dugoročno rješenje. Tko zna, možda baš Klopp postane taj u godinama koje dolaze.

Treća opcija svakako je Bayern. Tamo također stvari ne funkcioniraju kako treba nakon odlaska Hansa Flicka. Baš bi Klopp mogao biti taj koji bi posložio njemačkog velikana. Alternativa tome je Borussia Dortmund koju je već odveo do naslova prvaka Njemačke, kao i do finala Lige prvaka. Leipzig koji je vrlo ambiciozan također bi ga rado vidio u svojim redovima.

Klopp tvrdi da se u Englesku nema namjeru vratiti na klupi nekog drugog kluba. No, nije nemoguće da u budućnosti ponovo preuzme Liverpool. U svakom slučaju, vjerujemo da ova sezona neće biti posljednja u njegovoj trenerskoj karijeri. Nikog ne bi iznenadilo da u budućnosti treći različiti klub povede prema finalu Lige prvaka, jer njegove metode vođenja momčadi pokazale su se kao pun pogodak u modernom nogometu…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top