Nogometni transferi – tko su pobjednici ljetnog prijelaznog roka?

Iza nas je još jedno uzbudljivo razdoblje prodaja i kupovina na nogometnom tržištu, s nekim bogatim klubovima koji su postali još jači nego što su bili prije…

Znamo da uspješnost na nogometnom tržištu ne garantira rezultate na travnjaku, no svejedno iz godine u godinu s velikim zanimanjem pratimo transfere svakog ljeta, a i ovog su lipnja, srpnja i kolovoza u Europi potrošene milijarde eura, kako bi se najjači klubovi dodatno pojačali uoči početka grupne faze Lige prvaka.

Svjedočili smo brojnim transferima u vrijednosti do 100 milijuna eura, a ovom prilikom izdvajamo klubove za koje smatramo da su napravili najbolji posao…

Barcelona

Nema sumnje, Barcelona je napravila fantastičan posao ovog ljeta. Nakon što je tijekom zime u svoje redove dovela Ferrana Torresa i Pierrea-Emericka Aubameyanga, sada je otišla korak dalje, unatoč financijskoj situaciji koja u katalonskom klubu nije fantastična.

Robert Lewandowski stigao je na Camp Nou uz odštetu od samo 45 milijuna eura, što je definitivno najbolji posao ovog ljeta, a doveden je i Raphinha iz Leedsa za 58 milijuna eura, kao i Jules Koundé za 50 milijuna eura iz Seville.

Nogometni transferi koji nisu uključivali odštetu omogućili su Barci da svojoj momčadi još doda igrače kao što su Franck Kessié, Andreas Christensen , Marcos Alonso i Héctor Bellerín, a kad se sjetimo da su u momčadi još Memphis Depay, Pedri, Ousmane Dembele, Frankie de Jong i Ansu Fati, jasno je da Xavi Hernandez ove jeseni ima na raspolaganju igrače spremne za najviše domete…

Arsenal

Nakon očajnih godina na nogometnom tržištu još iz doba Arsenea Wengera, čini se da je Arsenal napokon odradio dobar posao ovog ljeta, a transferi koje je realizirao daju rezultate na travnjaku.

U klub je doveden 25-godišnji Brazilac Gabriel Jesus za 52 milijuna eura iz Manchester Cityja, a pridružio mu se Oleksandr Zinčenko uz odštetu od 35 milijuna eura. Fabio Vieira stigao je pak iz Porta za 35 milijuna eura, dok je mladi Marquinhos iz Sao Paula doveden za samo 3,5 milijuna eura.

Arsenal je tako čini se dobio nekoliko igrača baš na kritičnim pozicijama u svojoj momčadi pa sada Bukayo Saka, Gabriel Martinelli i Martin Odegaard imaju s kim igrati u ofenzivi, zbog čega je klub vrlo dobro započeo novu sezonu Premiershipa…

Manchester City

Iako je ostao bez Gabriela Jesusa i Raheema Sterlinga, Manchester City definitivno nije oslabio u ofenzivi, jer dolazak Erlinga Haalanda jedan je od najboljih poslova obavljenih ovog ljeta.

Mladi 21-godišnji Norvežanin stigao je iz Borussije Dortmund uz odštetu od samo 60 milijuna eura, što je zbilja malo za igrača koji je zabio 9 golova već u svojih prvih 5 utakmica za nebesko plave.

Manchester City ojačao je i svoju veznu liniju kupovinom Kalvina Philipsa za 49 milijuna eura, a ostali transferi uključuju braniče Manuela Akanjija i Sergija Gomeza, koji će pojačati konkurenciju u ionako zvjezdanoj momčadi, spremnoj još jednom pokušati osvojiti Ligu prvaka…

Roma

U Italiji je teško ukrasti najveće talente Juventusu ili Interu, ali Jose Mourinho u tome je uspio ovog ljeta pa će za Romu ove jeseni igrati traženi Argentinac Paulo Dybala.

Rimljani su doveli bez ikakve odštete 28-godišnjeg ofenzivca, što je njihova velika pobjeda, a novac nisu potrošili ni na dovođenje Georginija Wijnalduma iz PSG-a, kao ni na Nemanju Matića koji je također ojačao veznu liniju.

Andrea Belotti još je jedno zvučno ime koje sada Mourinho ima na raspolaganju, a 7 milijuna potrošenih na turskog braniča Zekija Celika jedini je trošak kojeg je rimski klub imao ovog ljeta, ako ne računamo plaće samih nogometaša.

Drugim riječima, Roma izgleda odlično na početku nove sezone i zasigurno će se boriti za mjesta koja vode u Ligu prvaka, a nedavni derbi protiv Juventusa pokazao je da mogu parirati i najjačima u Italiji pa ne bi bilo iznenađenje da se rimska družina čak i uključi u borbu za naslov prvaka…

Dinamo

Prošle sezone vodila se tijesna borba za naslov prvaka u Hrvatskoj, koje je odlučena tek u pretposljednjem kolu, no Dinamo je ovog ljeta napravio bolji posao od drugih domaćih klubova pa se čini kako je prvenstvo riješeno i prije rujna.

Naime, dolaskom Josipa Drmića bez odštete Čačić ne samo što je dobio izuzetno ubojitog napadača koji može rješavati čak i europske utakmice, nego je i značajno oslabio Rijeku koja se teško oporavlja u donjem domu ljestvice.

U Maksimir je doveden i branič Boško Šutalo uz odštetu od čak 4 milijuna eura, što nije malo za hrvatske prilike, a veznu liniju uz 2,5 milijuna eura odštete pojačao je Robert Ljubičić iz bečkog Rapida.

Što je još važnije, Dinamo je u svojim redovima uspješno zadržao najveće zvijezde, uključujući Mislava Oršića, Luku Ivanušeca i Dominika Livakovića pa njegovi navijači definitivno s mnogo uzbuđenja iščekuju nastavak sezone, u kojoj “modre” čekaju dvoboji protiv nekih od najjačih klubova u Europi…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top