Je li vrijeme za iznenađujućeg hrvatskog predstavnika u Europi?

Nakon niza godina u kojima su u europskim natjecanjima igrali Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka te povremeno tek Lokomotiva, ove sezone čini se da bismo mogli dobiti novo ime među hrvatskim klubovima u Europi…

Nema sumnje, u Hrvatskoj Nogometnoj Ligi u pravilu se zna tko ima moć boriti se na samom vrhu ljestvice, a tko će završiti u sredini ili na samom dnu.

Pa smo tako već godinama svjedoci kako Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek osvajaju prva četiri mjesta, baš ona koja vode u europska natjecanja. Jedne godine naši su igrali s pet predstavnika u Europi pa im se pridružila i Lokomotiva, no bila je to iznimka, u HNL-u u kojem čini se financijski najjači klubovi uvijek pronađu način kako se naći na vrhu, unatoč izjednačenosti samog natjecanja.

No, na početku nove sezone Dinamo možda dominira, ali Hajduk pokazuje određene slabosti, dok su Osijek i Rijeka potpuno potonuli, što čini borbu za izlazak u Europu neizvjesnijom nego što je to bilo očekivano.

Pojavili su se neki novi pretendenti za nastup u europskim natjecanjima i bilo bi sjajno kad bi u ovom tempu izdržali sve do svibnja…

Slaven Belupo ambiciozniji nego ikad

Glavna priča domaćeg nogometa ovog ljeta svakako je igra Slaven Belupa, koji je iskoristio posrtaje uglednih klubova u uvodnim kolima i probio se sve do drugog mjesta na ljestvici.

Koprivničani su poznati u hrvatskom klupskom nogometu kao momčad koja nikad ne ispada iz elitnog ranga, ali se niti ne bori za najviše pozicije. Zlatna sredina, reklo bi se. Prošlo je točno deset godina od posljednjih nastupa Slavena u Europi, koji je tada igrao protiv moćnog španjolskog Athletic Bilbaa u kvalifikacijama za Europsku ligu, nakon čega su mu ambicije splasnule.

No, pod vodstvom Zorana Zekića “farmaceuti” prkose favoritima i igraju vrlo dobro, samo je pitanje mogu li tako nastaviti u mjesecima koji slijede. S legendarnim Ivanom Krstanovićem kao džokerom s klupe, kao i Marijom Marinom te Antom Crncom kao zapaženim članovima vezne linije, Slaven pokazuje da nije potrebno imati zvučna imena u momčadi za ostvarivanje pobjeda, što je ugodna novost u domaćem prvenstvu…

Varaždin visoko poletio

Iako je njegov prošli pokušaj igranja u Prvoj HNL završio ispadanjem u niži rang, Varaždin je ovaj put startao iznimno uspješno i podsjeća na slavne dane Varteksa, koji je svojedobno igrao protiv Mallorce u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova, što je bilo i posljednje europsko proljeće nekog hrvatskog predstavnika, prije nedavnih Dinamovih uspjeha.

Varaždin se u ovoj sezoni može pohvaliti da je izbjegao poraz od Dinama u uvodnim kolima, za razliku od Hajduka i Osijeka, a tek ga je Hajduk uspio svladati pa ima pravo sanjati o visokoj poziciji na ljestvici na kraju sezone, unatoč skromnijem kadru u odnosu na druge članove HNL-a.

Fran Brodić koji u Varaždinu oživljava karijeru, kao i Oliver Zelenika među vratnicama zvučna su imena ovog kluba, a ističe se i Michele Šego u napadu, pod trenerom Marijom Kovačevićem koji je čini se dobro posložio redove prvoligaša sa sjevera Hrvatske, spremnog iznenaditi i one najbolje…

Je li došlo vrijeme za Goricu?

Znamo da Gorica nikad nije igrala u europskim natjecanjima, unatoč tome što je u nekoliko navrata bila vrlo blizu osvajanju jednog od prva četiri mjesta na ljestvici.

U međuvremenu je klub ostao bez nekih od svojih najvećih zvijezda, uključujući Kristijana Lovrića i Anthonyja Kalika, a afrička pojačanja koja su ga nosila prethodnih godina u visine više ne funkcioniraju na travnjaku tako uspješno.

Platio je to svojim radnim mjestom Samir Toplak, a klupu je preuzeo makedonski izbornik Igor Angelovski, s ambicijama vratiti Goricu u vrh ljestvice. Deni Jurić vrijedno je pojačanje iz Dinama, a Joey Suk napokon se oporavio od teške ozljede, zbog čega velikogorički klub sigurno ima potencijal parirati većini ekipa u HNL-u, no pitanje je hoće li to biti dovoljno za neko od mjesta koja vode u europska natjecanja. Šteta zbog svih tih prodaja, jer Gorica je mogla dočekati svoju sezonu iz snova, da je uspjela zadržati nositelje igre…

Što mogu ostali?

Istina je, očajni rezultati Osijeka i Rijeke probudili su europske ambicije baš kod svih hrvatskih prvoligaša. Istra se činila kao kandidat za ispadanje, no nekoliko pobjeda popravilo je njezinu poziciju na ljestvici i sada predvođena Alžircem Monsefom Bakrarom osjeća da se može uključiti u borbu za gornji dom ljestvice.

Šibenik je s druge strane mnogo prodavao ovog ljeta i definitivno nije jači nego što je bio prethodnih sezona, no vratio se u njegove redove Duje Čop, a tu je još daroviti Ivan Delić pa ni klub sa Šubićevca nije bez izgleda iznenaditi u mjesecima koji dolaze.

Za kraj, spomenimo Lokomotivu koja ima Sandra Kulenovića, Enisa Cokaja i Josipa Pivarića u svojim redovima te je izgledala impresivno na otvaranju sezone protiv Dinama i Rijeke, no zatim je upala u krizu i kompromitirala svoje uspjehe pa ostaje nejasno ima li potencijal za najviše domete.

U svakom slučaju, online klađenje na utakmice domaće lige veći je izazov nego što je to bilo prošle sezone, a ta neizvjesnost mogla bi nam dati iznenađujućeg predstavnika u Europi sljedeće sezone, što bi zapravo bila pozitivna vijest za hrvatski nogomet…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top