Klubovi koji su sjajno iskoristili ovaj ljetni prijelazni rok!

Završen je ljetni prijelazni rok u Europi. Mnogi klubovi pokušali su skupim kupovinama pojačati svoje redove, no samo rijetki su u tome zaista i uspjeli.

Kao i svake godine, ponovo smo ovog ljeta svjedočili milijardama eura kako sele s računa bogatih nogometnih klubova, željnih pravih igračima osnažiti svoje redove.

Po običaju je prednjačio Premiership, u kojem najbolji klubovi zaista imaju pregršt sredstava za dovlačenje pojačanja. Nisu mirovali ni ostali, uključujući i klubove iz La Lige, Bundeslige, Serie A i Ligue 1.

No, tome je napokon došao kraj, jer ljetni prijelazni rok završio je 1. rujna. Svjedočili smo pritom i brojnim zanimljivim transferima hrvatskih nogometaša, kao i usponu saudijske PRO lige, sposobne odjednom zgrabiti neke od velikih nogometnih zvijezda.

Na kraju priče neki klubovi su se sjajno pojačali, dok su drugi bacili novac na igrače sumnjive kvalitete, poput Chelseaja i Manchester Uniteda. Mi pak izdvajamo pet momčadi koje od rujna definitivno nastavljaju jače nego što su bile prošle sezone…

Real Madrid

Iako nije doveo veliku nogometnu zvijezdu još od dolaska Cristiana Ronalda 2009. godine, Real je i ovaj ljetni prijelazni rok iskoristio kako bi značajno pojačao svoje redove.

U klub je stigao sjajni mladi veznjak Jude Bellingham i odmah postao jedan od ključnih igrača na travnjaku. Zabio je 20-godišnjak 5 golova u prve četiri utakmice La Lige, nakon čega se 103 milijuna eura odštete Borussiji Dortmund čini kao zaista povoljan posao.

Bellingham je iz prve momčadi izgurao našeg Luku Modrića, što nije dobra vijest, no Real je njime uspješno riješio budućnost svoje vezne linije, u kojoj su još Federico Valverde, Eduardo Camavinga i Aurelien Tchouaméni.

Što se napada tiče, madridskom klubu svakako će nedostajati Karim Benzema, no tu su Rodrygo i Vinicius Junior. U svlačionicu je stigao i iskusni Joselu, od kojeg se također očekuju golovi.

Arsenal

Ljetni prijelazni rok bio je vrlo uspješan i u Arsenalu. Klub već dugo nije u svoje redove doveo tako vrijedne igrače kao ove sezone. Tu posebno vrijedi izdvojiti Declana Ricea, plaćenog rekordnih 116 milijuna eura West Hamu.

Riječ je o 24-godišnjem veznjaku ogromnog potencijala na kojeg će Mikel Arteta još godinama moći najozbiljnije računati. Da se transfer isplatio pokazao je već derbi protiv Manchester Uniteda, u kojem je postigao odlučujući pogodak.

U klub je još stigao Kai Havertz, ofenzivni veznjak koji je 2021. godine donio Chelseaju naslov prvaka Europe, a Jurrien Timber je stigao iz Ajaxa kao pojačanje u obrani, no odmah se teško ozlijedio i za njega je ova sezona završena.

Bayern

Nakon što je u prethodnoj sezoni trebao ostati bez titule u Bundesligi, a prosječno je djelovao i tijekom proljeća u Europi, Bayern je ovaj ljetni prijelazni rok odlučio iskoristiti da se riješi svojih najvećih slabosti.

Pa je tako umjesto Sadija Manea doveden u napad Harry Kane. Moćni engleski napadač plaćen je punih 100 milijuna eura, unatoč tome što mu je ugovor istjecao, no Bayernu se žurilo da njime što prije pojača svoju ofenzivu.

Kane je odmah počeo trpati golove i očekuje se da popuni prazninu koja je nastala odlaskom Roberta Lewandowskog. U obranu je pak stigao odlični korejski stoper Kim Min-Jae pa Bayern ambiciozno nastavlja dalje, željan ponovo se boriti za titulu u Ligi prvaka.

Manchester City

Guardiola je prošle sezone osvojio trostruku krunu i činilo da pobjedničku momčad nema s čim pojačati, no svejedno je pronašao prave igrače da proširi svoju rotaciju.

Mateo Kovačić sjajna je zamjena za Ilkaya Gündogana u sredini terena, a dolazak Joška Gvardiola za 90 milijuna eura iz Leipziga vijest je koja je obilježila ovaj ljetni prijelazni rok.

Naravno, niti jedan od ovih transfera nije sudbonosan kao što je bio dolazak Erlinga Haalanda prethodnog ljeta. No, nebesko plavi sada imaju momčad krcatu zvijezdama i pregršt opcija za rotaciju tijekom sezone, što će njihov pobjednički stroj učiniti još moćnijim.

PSG

Iako se čini da je mnogo izgubio odlaskom Lionela Messija i Neymara, a kladionice u Hrvatskoj sada nude puno veće kvote na njega, istina je da je Paris Saint-Germain zapravo odradio vrlo dobar ljetni prijelazni rok.

Naime, uprava se riješila igrača koji su unosili nemir u svlačionicu, što se osjećalo u ključnim europskim utakmicama prethodnih godina. S Kylianom Mbappéom postignut je pak svojevrstan dogovor, kako bi ostao barem još jednu sezonu vođa na travnjaku.

Randal Kolo Muani na kraju je stigao iz Eintrachta za 95 milijuna eura, kao jedan od najuzbudljivijih ofenzivaca u Europi. U momčadi su sada još Ousmane Dembele i Goncalo Ramos, igrači velikog potencijala koji će sigurno dobro surađivati s Mbappéom.

Obranu su pak pojačali Milan Škriniar i Lucas Hernandez pa možemo reći da je trener Luis Enrique zaista dobio momčad koja će ponovo igrati važnu ulogu na međunarodnoj sceni. Naravno, očekuje se i nastavak njezine dominacije u elitnom rangu francuskog klupskog nogometa…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top