Hoće li Hajduk ikad imati bolju priliku osvojiti naslov prvaka?

Splitski Hajduk započeo je sezonu HNL-a s pet uzastopnih pobjeda. Unatoč porazu od Istre, i dalje se čini kako pokraj ranjivog Dinama imao odlične izglede napokon zgrabiti nacionalnu titulu.

Nova sezona domaćeg klupskog nogometa počela je s pregršt uzbuđenja. Možda se naši klubovi nisu proslavili u europskim natjecanjima, no zato se čini da bi HNL mogao biti neizvjesniji i zanimljiviji nego što je to bio slučaj u zadnjih pet godina.

Naime, ovaj put definitivno neće biti ništa od apsolutne dominacije jednog kluba. Baš suprotno, čini se da Dinamovi izazivači imaju odličnu priliku nešto napraviti ove sezone, jer “modri” imaju mnogo problema i izgledaju vrlo ranjivo.

To je velika šansa za Hajduk. Splitski klub čeka na naslov prvaka još tamo do 2005. godine, što znači da se bliži obljetnica 20 godina bez titule. A ako žele spriječiti da se dogode puna dva desetljeća bez najvažnijeg trofeja, Leko i njegovi igrači definitivno moraju uzeti ono što im se trenutno u HNL-u nudi…

Dinamo prodao najveće zvijezde

Najveća promjena u domaćem nogometu definitivno je odlazak hrvatskih reprezentativaca. Naime, Dinamo je prodao svoja tri nositelja igre, što se itekako osjeća u svim njegovim linijama.

Dominik Livaković napustio je klub nakon sedam godina među maksimirskim vratnicama. Dinamo je za njega dobio tek 7,5 milijuna eura u Fenerbahče, što je stvarno malo za čovjeka koji se proslavio na Svjetskom prvenstvu u Kataru. No, ugovor mu je ušao u posljednju godinu pa “modri” nisu bili u dobroj pregovaračkoj poziciji.

Josip Šutalo je pak za 21 milijun eura prodan u Ajax, što je puno bolji posao za maksimirski klub, no itekako će nedostajati u obrani. Tome svjedoče i utakmice protiv Osijeka i praške Sparte, u kojima je zadnja linija bila izuzetno propusna.

Otišao je i Luka Ivanušec, vjerojatno najbolji igrač HNL-a u 2023. godini. Sjajni veznjak nastavlja karijeru u Feyenoordu, što je gubitak kojeg će novi trener Dinama Sergej Jakirović teško nadoknaditi.

A Dinamo je i prije odlaska svojih zvijezda izgubio u velikom derbiju. Hajduk ga je svladao usred Maksimira i tako na najbolji mogući način započeo sezonu. Onda je uslijedio i kiks protiv Gorice pa ispadanje u Ligi prvaka i smjena Igora Bišćana.

Dinamo je doveo Lukasa Kačavendu i Luku Stojkovića, no riječ je o igračima koji se tek trebaju dokazati. Osim Brune Petkovića i Stefana Ristovskog momčad više nema dokazanih zvijezda na međunarodnoj sceni, što svakako otvara priliku Splićanima da najvećeg rivala zadrže iza sebe.

Osijek i Rijeka u laganom padu

Osim što Dinamo izgleda neuvjerljivo na početku prvenstvu, Hajduk je profitirao i zbog pada u igri ostalih velikih rivala. Naime, Osijek ovog ljeta prima više golova nego što je to bio slučaj u prošlosti, zbog čega gubi bodove tamo gdje se to najmanje očekuje.

Momčad Stjepana Tomasa primila je 7 golova od Istre i Rudeša, a kad je bilo najvažnije Dinamo joj je utrpao tri i preokrenuo na Opus Areni. Isti slučaj bio je i u Europi pa se čini da slavonski klub definitivno nije zreo boriti se za naslov prvaka.

Rijeka se pak proslavila u Europi, ali nije pokazala ništa u HNL-u. Momčad koju je vodio Jakirović, da bi je preuzeo Željko Sopić bit će neugodan protivnik svakome, ali fali joj konstantnosti i teško da se može uključiti u borbu za prvu poziciju na ljestvici.

Jedan od razloga pada Rijeke i Osijeka definitivno su prodaje igrača. Pa je tako Matija Frigan napustio Rujevicu kako bi igrao u Belgiji, a Osijek je ostao bez važnih braniča, Mile Škorića i Adriana Leona Barišića.

Hajduk djeluje čvrsto i može parirati svakome

Unatoč ispadanju od grčkog PAOK-a u Europi, u Splitu ovog ljeta vlada velika nogometna euforija i to nije neočekivano. Hajduk je HNL otvorio s pet uzastopnih pobjeda, a od toga u tri utakmice nije primio niti gol.

To uključuje pobjede u derbijima protiv Dinama i Rijeke, što je Splićane gurnulo na vrh ljestvice. Uslijedio je prije reprezentativne pauze neočekivani poraz od Istre kod kuće, no dogodilo se to u utakmici u kojoj je Hajduk dominirao i izgledao solidno na terenu pa definitivno još nije vrijeme za uzbunu na Poljudu.

Što je najvažnije za Ivana Leku i njegovu družinu, Hajduk djeluje kao momčad koja se može ravnopravno boriti s Dinamom ove sezone. Naime, inozemna pojačanja dovedena ovog ljeta dala su dodatnu čvrstinu obrani, a u ofenzivi je i dalje daleko najbolji igrač domaćeg nogometa, Marko Livaja.

To se čini sasvim dovoljno za uspješno pariranje “modrima” i u preostale tri međusobne utakmice ove sezone, uključujući i onu na Poljudu 30. rujna. Taj će nam dvoboj najbolje pokazati je li Hajduk zreo napokon uzeti naslov prvaka, u sezoni u kojoj mu se titula itekako nudi.

U svakom slučaju, sportske kladionice unatoč svemu i dalje daju malu prednost Dinamu u borbi za prvo mjesto. Međutim, očito je da “modri” imaju velikih problema i da su ranjiviji nego prethodnih sezona. Zato Hajduk mora baš ovu sezonu iskoristiti kako bi se dokopao naslova koju mu nedostaje već gotovo dva desetljeća, jer sasvim je moguće da će se zagrebački klub opet sjajno pojačati sljedećeg ljeta i tako na još niz godina onemogućiti preotimanje klupske nacionalne nogometne krune…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top