Je li hrvatska reprezentacija spremna osvojiti prvi trofej?

Pred izbornikom Zlatkom Dalićem i njegovim nogometašima uzbudljiva su vremena, u kojima će hrvatska reprezentacija ganjati svoj prvi službeni trofej pod okriljem Fife i Uefe…

Impresivnim pobjedama protiv Danske i Austrije hrvatska nogometna reprezentacija još jednom je u rujnu potvrdila da spada u europski i svjetski vrh, uoči Svjetskog nogometnog prvenstva koje počinje u studenom.

Generacija predvođena Lukom Modrićem i pojačana mladim talentiranim nogometašima poput Lovre Majera, Joška Gvardiola i Borne Sose djeluje impresivno na travnjaku i nitko je neće priželjkivati na svom putu u Kataru. Ne zaboravimo ni da će sljedeće godine Hrvatska igrati Final Four Lige nacija, gdje se nalazi na dva koraka da postane treći različiti osvajač ovog novog reprezentativnog natjecanja.

A osvajanje službenog trofeja pod okriljem Uefe i Fife jedino je što je još preostalo hrvatskoj reprezentaciji, koja nas oduševljava puna tri desetljeća, praktički od osamostaljenja.

No, reprezentativni nogomet nije klupski i zapravo se rijetke europske reprezentacije mogu pohvaliti peharom u svojim vitrinama…

Tko je sve osvojio trofej u Europi?

Koliko je teško osvojiti reprezentativni trofej jasno govori podatak da je u tome uspjelo samo 11 europskih reprezentacija, od pedesetak koje se redovito natječu u svim natjecanjima.

Najuspješnija dosad bila je Njemačka, koja je postala svjetski prvak 1954., 1974, 1990. i 2014. godine, dok je na Euru trijumfirala još tri puta, 1972., 1980, i 1998 godine.

Jednu titulu manje ima Italija, koja je osvojila SP 1934., 1938., 1982. i 2006. godine, a tome je na Euru dodala još dvije titule, 1968. i 2021. godine.

Vrijednim trofejima može se još pohvaliti Francuska, koja je bila svjetski prvak 1998. i 2018. godine, a dvaput je slavila i na Europskom prvenstvu, 1984. i 2000. godine te u Ligi nacija 2021. godine, a jedan trofej manje ima Španjolska, koja je 1962. godine osvojila Euro, a od 2008. do 2012. uzela još dvije europske titule i jednu svjetsku.

Među zemlje koje su osvojile više trofeja spada i Portugal koji je trijumfirao na Euru 2016. i u Ligi nacija 2019. godine, a tu je još nekoliko reprezentacija koje su osvajale trofeje samo jednom: Engleska na SP-u 1966. godine, dok su europske titule uzeli SSSR (1960.), Čehoslovačka (1976.), Nizozemska (1988.), Danska (1992.) i Grčka (2004.).

Dvije medalje i Kup kralja Hasana

Dakle, hrvatska se pokušava ugurati u krug reprezentacija koje imaju barem jedan prestižni trofej u svojim vitrinama. Doduše, naši se zapravo mogu pohvaliti jednim naslovom, ali na malom turniru kralja Hasana II. u Maroku, kojeg su svojedobno osvojili 1996. godine boljim izvođenjem penala protiv Maroka i Češke, u dvobojima koji ostaju prije svega u sjećanju po crvenim kartonima Roberta Prosinečkog i Aljoše Asanovića.

Prvi uspjeh koji je bio na nivou osvajanja velike titule definitivno se dogodio na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, kada je generacija predvođena Davorom Šukerom i Zvonimirom Bobanom osvojila broncu, zahvaljujući pobjedama nad Jamajkom, Japanom, Rumunjskom, Njemačkom i Nizozemskom.

A prije četiri godine dogodio se novi nezaboravni uspjeh, onaj u Rusiji kojeg ćemo se još dugo sjećati. Tada je hrvatska reprezentacija predvođena Modrićem, Mandžukićem i Perišićem dogurala sve do finala i tamo sjajan otpor pružila Francuzima, na turniru na kojem se može pohvaliti pobjedama protiv Kameruna, Argentine, Islanda, Rusije, Danske i Engleske.

Dakle, bronca i srebro na svjetskim prvenstvima najveća su dosad postignuća hrvatske reprezentacije i rezultati s kojima se malo reprezentacija može pohvaliti, a trofej bi bio kruna sjajne nogometne priče u našoj zemlji, koja čini se da ima nepresušan izvor talenata…

Kako do prve velike titule?

Osvojiti titulu prvaka znači pobijediti u najmanje šest utakmica na turniru na kojem nastupaju najjače europske ili svjetske reprezentacije, u vrlo izjednačenoj konkurenciji u kojoj jedan potez u svakoj utakmici može odlučiti pobjednika.

Zbog toga je potrebno mnogo sreće kako bi neka reprezentacija osvojila titulu, a upravo to će trebati Hrvatskoj na Svjetskom prvenstvu, jer online kladionice je stavljaju na poziciju tek 11. favorita natjecanja, s obzirom na to da se naša grupa križa u osmini finala s onom u kojoj su Španjolska i Njemačka.

Međutim, vezna linija u kojoj igraju Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić djeluje kao jedna od najboljih trenutno na svijetu pa se Dalić ne mora bojati nikog, a naši zaista imaju jake adute na turniru u Kataru koji jedva čekamo da počne.

Svejedno, logika kaže da su veći izgledi osvojiti trofej na europskoj sceni, bez Brazila i Argentine u konkurenciji, jer naši u pravilu bolje igraju protiv reprezentacija sa Starog kontinenta, koje su joj uostalom i stajale na putu u nokaut fazi u Rusiji.

Zato bi baš Europsko prvenstvo jednom moglo biti zlatno za Hrvatsku u budućnosti, no još bolja prilika za osvajanje trofeje definitivno je Final Four Lige nacija u lipnju 2023. godine, kada naši u društvu Nizozemske, Italije i Španjolske imaju sjajnu priliku podići pehar koji nedostaje hrvatskom nogometu…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top