Postaje li polako Erling Haaland najbolji nogometaš na svijetu?

Impresivnim startom u dresu Manchester Cityja Erling Haaland definitivno je pokazao nogometnoj javnosti da je spreman u budućnosti osvajati nagrade za najboljeg nogometaša svijeta…

Norveški sport proživljava neke od svojih najljepših dana. Ove godine norveška reprezentacija je u Pekingu na Zimskim olimpijskim igrama bila daleko najuspješnija nacija, a tenisač Casper Ruud igrao je dva finala Grand Slama i preskočio na ljestvici Novaka Đokovića te Rafaela Nadala.

Dodajmo tome da će Norvežani uskoro u Dennisu Haugeru vrlo vjerojatno dobiti svog prvog vozača u Formuli 1, a rukometna reprezentacija se učvrstila u svjetskom vrhu, što jasno otkriva koliko je ova zemlja od tek 5,2 milijuna stanovnika zapravo moćna u sportu.

No, o niti jednom Norvežaninu se ne piše i ne priča kao o Erlingu Haalandu, koji doduše još nema velikih trofeja ni s reprezentacijom ni s klubovima, ali definitivno s 22 napunjene godine već spada u svjetski nogometni vrh.

Sve govori da bi upravo Haaland u budućnosti mogao osvajati individualne trofeje kao što su ih nekoć osvajali Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, a nikog ne bi iznenadilo ni da napokon odvede Manchester City do titule u Ligi prvaka…

Sin nogometaša rođen u Engleskoj

Priča o Haalandu započinje u Leedsu 2000. godine, gdje je Erling rođen u doba dok je njegov otac Alfie igrao za Leeds United.

Alfie Haaland bio je solidan nogometaš s ponešto nastupa za norvešku nogometnu reprezentaciju, no poput obitelji Verstappen pokazalo se da je sin znatno veći talent pa ga je Erling uspio nadmašiti već u tinejdžerskim danima.

Svoju nogometnu karijeru Erling je započeo već s pet godina u norveškom Bryneu, a klub je rano uočio njegov veliki potencijal i radio na njegovom potencijalu. Debitirao je u seniorskom nogometu s 15 napunjenih godina, u drugoj norveškoj ligi.

Haaland je zatim 2017. godine prešao u Molde i zabio u svom debiju u kupu sa 16 napunjenih godina, da bi zatim poentirao i u ligi. Mladi napadač nastavio je nemilosrdno trpati na norveških travnjacima, a njegova odlična igra impresionirala je upravu Red Bull Salzburga, koji ga je početkom 2019. godine doveo u svoje redove.

Tu je Erling potpuno eksplodirao, zabijajući golove iz utakmice u utakmicu, uključujući i hat-trick protiv Genka u Ligi prvaka, nakon čega je još poentirao protiv Liverpoola i Napolija, zabivši gol u pet od šest utakmica grupne faze.

Uslijedio je prelazak u Borussiju Dortmund tijekom zime 2020. godine, u kojoj su se njegove golgeterske brojke još malo poboljšale, a ovog ljeta napokon ga je zgrabio Pep Guardiola i priključio svojoj zvjezdanog momčadi na Etihadu, što se pokazalo kao pun pogodak za Manchester City…

Haaland i njegove impresivne brojke

Snaga, brzina i besprijekorna snalažljivost kad se nađe pred golmanom. To su glavni aduti Erlinga Haalanda, iza kojeg stoje nevjerojatne brojke otkad se probio na seniorsku nogometnu scenu.

Naime, za Salzburg je zabio 29 golova u samo 28 utakmica, uključujući i one važne u Ligi prvaka. U dresu Borussije Dortmund dodao je tome još 86 golova u 89 utakmica i bio najzaslužniji što su se žuto-crni držali u vrhu ljestvice Bundeslige.

A u isto vrijeme Haaland drži na životu i norvešku reprezentaciju s 21 golom u 22 nastupa, koja možda ne briljira, ali definitivno ima potencijala pojaviti se u budućnosti na nekom velikom natjecanju.

Svemu tome 22-godišnji Norvežanin dodao je rekordno dobar start u dresu Manchester Cityja, jer trebalo mu je samo 7 utakmica da postigne 11 golova u Premiershipu, što se ne pamti posljednjih godina. Dodao je tome još 3 gola u Ligi prvaka pa ima 14 pogodaka iz 10 utakmica te prijeti rušenju svih rekorda u povijesti nebesko-plavih…

Zlatna lopta mu ne može pobjeći

Nema sumnje, ako Erling Haaland ostane zdrav, jasno je da će u godinama koje dolaze biti u uskom krugu najboljih napadača na svijetu, a upravo iz redova ofenzivaca dolaze dobitnici najvećih individualnih nagrada, uključujući Zlatnu loptu i Fifin The Best.

Ove godine nema izgleda uzeti ove nagrade, jer Karim Benzema svakako je taj koji ih je zaslužio, no već sljedeće Norvežanin ima odlične šanse biti proglašen najboljim nogometašem svijeta, pod uvjetom da s Manchester Cityjem osvojio nešto veliko i pritom nastavi trpati golove kao što ih dosad trpa.

Pa čak i ako mu izmaknu nagrade u sljedeću godinu ili dvije, pred njim je najmanje desetljeće vrhunskog nogometa, u kojem ne vidimo mnogo nogometaša koji bi mu mogli parirati. Jedan od njih svakako je Kylian Mbappé, s kojim se očekuje rivalitet sličan onom između Ronalda i Messija.

A što se online klađenja tiče, Haaland je definitivno jedan od najboljih izbora klađenja na strijelce, čak i s niskim kvotama koje će vas dočekati otkad je prešao u City. Naime, u Premiershipu je zabio u 6 od 7 utakmica na početku sezone, a redovito trpa i u Ligi prvaka pa se čini da čak i najmanje koeficijente na njemu ima smisla igrati iz tjedna u tjedan, jer riječ je o nogometašu koji će vas vrlo rijetko razočarati…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top