Je li Gvardiol bolji kao lijevi bek ili kao stoper?

Joško Gvardiol u Manchester Cityju je prebačen s pozicije stopera na poziciju lijevog beka. Dalić namjerava učiniti isto. No, ostaje i dalje pitanje na kojem mjestu u momčadi se najviše može izvući iz darovitog hrvatskog braniča.

Ove sezone Joško Gvardiol ponovo je u fokusu javnosti. Njegov transfer u Manchester City vrijedan 90 milijuna eura jedan je od najskupljih u nogometnoj povijesti, kad su u pitanju obrambeni igrači. No, nebesko plavi nisu štedjeli novac ovog ljeta, svjesni da je 21-godišnjak jedan od najvećih talenata među braničima trenutno na svijetu.

No, mnoge je iznenadilo to što mu je Pep Guardiola promijenio poziciju na kojoj igra. Naime, Gvardiol više nije u središnjici obrane, kao što je godinama bio u redovima Leipziga. Sada ponovo igra na poziciji lijevog beka, gdje je i započeo svoju seniorsku karijeru u dresu Dinama.

Taj je potez katalonskog stručnjaka imao utjecaj i na hrvatsku reprezentaciju. Zlatko Dalić odlučio je također vratiti Joška na lijevu stranu, gdje je uostalom i debitirao u našoj izabranoj vrsti na Europskom prvenstvu 2021. godine.

Tako je Gvardiol ove sezone u jednoj sasvim novoj ulozi na terenu. Tijekom jeseni je unatoč velikoj promjeni dobivao mnogo pohvala za svoje nastupe u Premiershipu i Ligi prvaka, uz doduše pokoji kiks, poput onog nedavnog u derbiju s Chelseajem.

Kako god, ostaje otvoreno pitanje je li naš talentirani branič dobio ili izgubio povratkom na poziciju lijevog beka, budući da je upravo kao stoper postao jedan od najtraženijih igrača u nogometnoj Europi…

Zašto je Gvardiol u Cityju na poziciji beka?

Prelazak Gvardiola na bočnu poziciju dogodio se prije svega zbog kadra kojeg trenutno Manchester City ima na raspolaganju. Istina je, Pep Guardiola nakrcao je momčad vrhunskim braničima od kojih mnogi preferiraju igrati na mjestu stopera.

Tamo je prva opcija katalonskog stratega Portugalac Ruben Dias, a najčešće ga kombinira s Johnom Stonesom. Međutim, formacija Cityja katkad se sastoji tek od jednog klasičnog stopera te dva beka, Kylea Walkera i Joška Gvardiola ili Nathana Akea, s tim da igrači poput Manuela Akanija moraju ići praktički na poziciju defenzivnog veznog, gdje nekad završi i Stones.

Ova formacija posebnost je koju je uveo Guardiola u europski nogomet, a ključ uspjeha je tehnička potkovanost igrača na svim obrambenim pozicijama. Posebno se cijeni čvrstina, ali i sposobnost povući loptu prema naprijed pa i uposliti kvalitetnim loptama suigrače bliže suparničkom golu.

No, utakmice Cityja pokazuju da Gvardiol nije klasični bek, jer rijetko ga viđamo kako probija stranu, što je bio slučaj dok je igrao za Dinamo prije tri godine. Uglavnom taj zadatak prepušta Philu Fodenu ili Julianu Alvarezu, dok je na hrvatskom braniču dovesti loptu na suparničku polovicu te zatim čvrsto zatvarati eventualne pukotine ako protivnik krene u kontru…

Treba li Gvardiol mijenjati poziciju u reprezentaciji?

Kao što smo već spomenuli, Zlatko Dalić također želi vratiti Gvardiola na poziciju lijevog beka. Za to ima logike, budući da 50 utakmica u sezoni igra na bočnoj poziciji pa bi možda bilo kontraproduktivno da mijenja poziciju samo kad igra za Hrvatsku.

No, problem je što Hrvatska igra formaciju 4-3-3, što nije ni slično strategiji koju trenutno koristi Manchester City. To znači da bi Gvardiol bio klasični bek, odnosno igrao poziciju koju je donedavno držao Borna Sosa.

Ostaje otvoreno pitanje je li Joško dovoljno prodoran kako bi preuzeo ovu ulogu. Jasno je da će dati dodatnu čvrstinu hrvatskoj reprezentaciji na lijevoj strani, no katkad će biti potrebna pomoć Ivanu Perišiću ili Luki Ivanušecu pred suparničkim golom, što nema mnogo prilika Gvardiol vježbati u Cityju.

Naravno, odlaskom Gvardiola iz središnjice obrane ostaje praznina koju netko treba popuniti. Tu može uskočiti iskusni Domagoj Vida, kako bi pomogao Josipu Šutalu, a druga opcija je Martin Erlić. Međutim, čvrstinu koju je Hrvatska imala s Joškom kao stoperom teško može Dalić postići s bilo kojim drugim braničem.

Hoće li Hrvatska mijenjati stil igre?

Prelazak Gvardiola na poziciju beka svakako će utjecati na igru cjelokupne hrvatske reprezentacije. Možemo očekivati promjene u Dalićevoj nogometnoj filozofiji, a to je pozitivna vijest, jer protiv Turske i Walesa se činilo kao da su naši postali pročitana knjiga.

U budućnosti očekujemo puno čvršću Hrvatsku koja više pazi na vlastitu obranu te pokušava efikasno koristiti svaku pogrešku suparnika. Bokovi bi trebali biti zatvoreniji pa se ne bi smjeli događati gafovi koje smo vidjeli u aktualnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Tako naša reprezentacija ulazi u jednu novu igru, s obrambenom linijom koja neće izgledati isto kao na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Međutim, kladionice u Hrvatskoj zasigurno će nastaviti favorizirati naše, a od Dalićeve družine i dalje će se očekivati da ravnopravno parira čak i na najboljima na svijetu. Sve u svemu, nije to prva taktička promjena kroz koju prolazi hrvatska izabrana vrsta pa možemo biti sigurni kako će i nakon nje naši igrati važnu ulogu na nogometnoj karti Europe…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top