Može li Bayer izdržati i po prvi put osvojiti Bundesligu?

Bayer Leverkusen fantastično je ušao u sezonu i prijeti prekinuti dominaciju Bayerna iz Münchena. No, morat će nastaviti u istom tempu sve do lipnja ako želi osvojiti svoju prvu krunu u njemačkom nogometnom prvenstvu.

U nogometnoj Europi postoji nekoliko ugodnih iznenađenja ove jeseni. Naravno, najveće je mala Girona koja u Španjolskoj i dalje prkosi velikanima La Lige. Isto u Njemačkoj radi pak Bayer Leverkusen, s ipak puno većim izgledima da njegova misija završi uspjehom.

Nema sumnje, Bayer je zaista na fantastičan način započeo svoju nogometnu sezonu. U Bundesligi je upisao 10 pobjeda i 1 remi u prvih 11 kola, a čvrsto je krenuo i u njemačkom DFB kupu, kao i u Europskoj ligi.

Pa iako ga moćni Bayern iz Münchena u stopu prati, čini se da Bayer ove sezone zaista ima ono što je potrebno kako bi se borio za titulu do samog kraja. Ako u svojoj misiji uspije, napokon će pokazati da više nije vječni njemački viceprvak…

Bayer uvijek blizu, ali nikad na samom vrhu

Bayer iz Leverkusena ugledan je klub s dugom tradicijom i pomalo je nevjerojatno da mu još uvijek fali najveći njemački nogometni trofej. Da, ova momčad nikad nije osvojila Bundesligu, iako je bila blizu u nekoliko navrata.

Najbolja generacija dosad je bila ona s početkom novog milenija, s Michaelom Ballackom, Oliverom Neuvilleom i Carstenom Ramelowom. Borili su se s Bayernom za titulu do posljednjeg kola, a igrali su čak i u finalu Lige prvaka 2002. godine, gdje su izgubili od Real Madrida.

Četiri puta Bayer je bio viceprvak Njemačke, no jedan veliki trofej je ipak osvojio. Radi se o Kupu UEFA u kojem je otišao do kraja 1988.godine, da bi 1994. godine osvojio i svoj jedini DFB Kup. Prilično malo za klub koji je često među najboljima u Njemačkoj, no čini se da ovaj put ima sve preduvjete da to pokuša promijeniti…

Xabi Alonso gura Bayer prema tituli

Ključan trenutak za trenutnu momčad Bayera iz Leverkusena dogodio se 2022. godine, kada je na klupu stigao španjolski stručnjak Xabi Alonso.

Riječ je o 41-godišnjem bivšem nogometašu Reala, Liverpoola i Bayerna. Igrao je na poziciji defenzivnog veznjaka, a upravo je to mjesto na terenu s kojeg se čini se najlakše gradi uspješna trenerska karijera. Dokazuju to mnogi, uključujući Didiera Deschampsa i Pepa Guardiolu pa je bilo jasno čim je Alonso postao strateg da bi mogao u tome biti vrlo dobar.

Bayer je dolaskom Alonsa čini se ulovio jackpot i nije čudno što se ovog mladog trenera već povezuje s preuzimanjem Real Madrida sljedećeg ljeta. Naime, fantastično je posložio “apotekare” koji su živnuli već prošle sezone, kada su dogurali sve do polufinala Europske lige, gdje im je malo falilo da po drugi put u svojoj povijesti odu do kraja.

A onda je krenula nova sezona Bundeslige u kojoj Bayer zasad praktički igra bez greške. Xabi Alonso ne samo što je učinio ovu momčad izuzetno čvrstom i dobro organiziranom, već je i vrlo efikasna. Zabija klub iz Leverkusena u prosjeku više od tri gola po utakmici, a prima manje od jednog. Baš to je nivo koji je potreban kako bi se više od desetljeća dominacije Bayerna napokon završilo…

Tko su ključni igrači Bayera iz Leverkusena?

Nije samo Xabi Alonso zaslužan za procvat “apotekara”. Bayer u svojim redovima ima i nekoliko vrlo zanimljivih nogometaša. Radi se o spoju iskusnih igrača i velikih talenata što trenutno daje fantastične rezultate na travnjaku.

Posebno vrijedi izdvojiti Floriana Wirtza, 20-godišnjeg veznjaka kojem bi cijena mogla narasti iznad 100 milijuna eura ako nastavi ovako kako trenutno igra. Njemački reprezentativac pravi je hit Bundeslige i svojim učinkom na terenu čini Bayer puno opasnijim nego u doba dok još nije bio standardni prvotimac.

Ugodno iznenađenje je i nigerijski napadač Victor Boniface. Ovaj 22-godišnji centarfor redovito trpa golove u Bundesligi, kao i u drugim natjecanjima u kojima nastupa. Tu su i dva češka ofenzivca, iskusni Patrik Schick kojeg se sjećamo po tome koliko je mučio Hrvatsku na Euru prije dvije godine, dok mu društvo u napadu pravi Adam Hložek, još jedan mladi talent.

U sredini terena Jonas Hoffmann i Granit Xhaka donose pak čvrstinu, a tu je još Argentinac Ezequiel Palacios koji igra zapaženu ulogu ove sezone. Dodajmo tome Jeremieja Frimponga i našeg Josipa Stanišića na bočnim pozicijama, kao i moćnog Jonathana Taha u središnjici obrane pa postaje jasno da je Bayer dobro pokriven po cijelom terenu.

Naravno, pred Alonsom i njegovom družinom mnogo je još izazova. Unatoč fantastičnom učinku na startu sezone Bayern je i dalje blizu. Zbog toga online kladionice i dalje vide Bavarce kao favorite za osvajanje naslova. Međutim, ovaj Bayer izgleda izuzetno moćno i predstavlja najveći izazov kojeg je rival iz Münchena imao u posljednjih 11 godina.

Baš zbog toga se veselimo nastavku Bundeslige čak i više nego drugim europskim nacionalnim ligama, s Leverkusenom kao faktorom koji bi mogao igrati važnu ulogu sve do samog kraja…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top