Je li Engleska postala nedodirljiva nogometna sila u Europi?

Engleski nogometni klubovi i ove su se sezone pokazali kao najmoćniji u klupskim nogometnim natjecanjima, a novac koji se u njih slijeva iz cijelog svijeta napokon se isplaćuje…

Engleska je godinama bila na glasu kao najveći podbacivač u svijetu nogometa. Prije svega se radi o reprezentaciji, koja na titulu čeka još od 1966. godine, ali nisu uvijek briljirali ni nogometni klubovi, koji su početkom prošlog desetljeća izgubili korak s rivalima iz Španjolske, ali i Bayernom te Juventusom te se dugo nisu borili za najprestižnije trofeje.

Ipak, stvari su se napokon promijenile posljednjih godina. Engleska reprezentacija odjednom je među glavnim kandidatima za osvajanje titula i samo je pitanje kad će srušiti vlastito prokletstvo, a klubovi Premiershipa zavladali su Ligom prvaka i pretplatili se na osvajanje trofeja.

Pa su tako Liverpool i Tottenham igrali u finalu elitnog klupskog nogometnog natjecanja 2019. godine, da bi prošle sezone o tituli odlučivali u završnom obračunu Chelsea i Manchester City.

Ove sezone ponovo Englezi izgledaju najbolje u Ligi prvaka, a dobro guraju i u drugim međunarodnim natjecanjima. Znači li to da su Španjolce napokon skinuli s europskog trona i čvrsto zavladali Europom?

Marketing koji napokon donosi rezultate

Engleski nogomet već barem dva desetljeća je daleko najpopularniji na svijetu. Ako otputujete u Aziji ili u Afriku, vidjet ćete da se tamo jednako strastveno prate utakmice Premiershipa kao i u Velikoj Britaniji, što je rezultiralo ogromnim dotokom novca u Premier ligu, u kojoj se dijeli klubovima daleko najveći nagradni fond.

Pa danas čak i posljednji na ljestvici u Engleskoj dobiva stotinu milijuna eura za sudjelovanje u prvoj ligi, s čim se niti jedna druga nogometna liga ne može mjeriti, prije svega zbog razlike u cijeni televizijskih prava i broju zainteresiranih država koje pod svaku cijenu žele prenositi Premiership.

Dugo ta činjenica nije radila razliku u Ligi prvaka, jer veliki klubovi poput Reala, Barcelone, Juventusa, Bayerna i PSG-a znali su pronaći novac i privući skupocjene igrače, no u posljednje vrijeme počeli su gubiti dah.

Također, prevagu su donijele i nogometne škole. Dio sredstava od televizijskih prava uložili su tamošnji klubovi u omladinski pogon koji trenutno daje najbolje rezultate, zbog čega Premiership u ovom trenutku ima nepresušan izbor mladih talenata i više čak nije ni ovisan toliko o kupovini.

Međutim, kupljeni su najbolji treneri svijeta, jer Pep Guardiola i Jürgen Klopp ipak su trenutno klasa za sebe u svjetskim okvirima, a stručnjak koji zna na pravi način raditi s igračima danas u nogometu zlata vrijedi.

Za kraj, moramo spomenuti i pitanje ozljeda, jer u Engleskoj se njihov broj značajno smanjio u 2022. godini, zbog čega najbolji klubovi bez problema mogu igrati svaka tri dana. Je li za to zaslužno pravilno raspoređivanje opterećenja, dobar rad fizioterapeuta ili samo sreća, pokazat će godine koje dolaze…

Španjolci gube dah bez Ronalda i Messija

Španjolska nogometna liga dugo je predstavljala vrh u europskom klupskom nogometu, a pitanje je bi li to bilo tako da dva najbolja nogometaša svijeta nisu igrali u La Ligi. Ne samo što su Cristiano Ronaldo i Lionel Messi svojom individualnom kvalitetom radili razliku na travnjaku, već su i tjerali ostatak lige da igra na visokom nivou, a ostale klubove da kupuju igrače s kojima će im biti moguće parirati.

To je više od deset godina držalo Španjolsku na nogometnom vrhu u Europi, koja je također imala i vrhunsku domaću generaciju, s tri osvojena međunarodna trofeja u nizu, od 2008. do 2012. godine.

No, odlazak Ronalda i Messija s Pirinejskog poluotoka, kao i pad Atleticovog specifičnog nogometa učinili su svoje pa danas najtalentiraniji i najkvalitetniji igrači igraju negdje drugdje.

To su iskoristili Englezi koji zapravo oduvijek imaju najuzbudljiviju i najneizvjesniju ligu, u kojoj je osvajanje naslova prvaka od strane totalnog autsajdera Leicestera 2016. godine potpuno mobiliziralo klubove i diglo nogomet na još višu razinu, nakon čega su uslijedili i zaista impresivni međunarodni uspjesi…

Svakoj eri dođe kraj

Prema Uefinoj ljestvici, danas Engleska ima izdašnu prednost ispred Španjolske, a slijede ih Italija, Njemačka i Francuska. Kad vidimo kako igraju Liverpool i Manchester City, a i drugi klubovi poput Chelseaja, jasno je da će Englezi još neko vrijeme biti čvrsto na europskom vrhu.

No, u nogometu nema nedodirljivih pa definitivno neće još dugo na utakmice Manchester Cityja biti bizarne niske kvote s kim god da igraju, a isto vrijedi i za ostale engleske klubove na međunarodnoj sceni.

Povijest nas uči da dominacija jednog kluba i jedne lige u klupskom nogometu ne traje vječno, a promjene se obično događaju svakih pet ili deset godina. Pa smo devedesetih i početkom novog milenija imali Talijane na samom vrhu, nakon čega je uslijedila dominacija Španjolaca, da bi trenutno Englezi bili klasa za sebe.

No, ostale moćne nogometne lige polako dostižu Premiership po svom nagradnom fondu, što će se prije ili kasnije osjetiti. Zbog toga oni koji simpatiziraju engleski nogomet trebaju uživati u onome što se trenutno događa na međunarodnoj sceni, jer vrlo vjerojatno već za dvije do tri godine ponovo ćemo imati smjenu na vrhu…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top