Leonardo Spinazzola – povratak igrača bez kojeg je Italija propala

Nakon punih devet mjeseci rehabilitacije Leonardo Spinazzola oporavio se od ozljede Ahilove tetive i spreman je ponovo igrati nogomet. Prekasno za Italiju i njezin pokušaj plasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru…

Nema sumnje, igrač koji je predstavljao najugodnije nogometno iznenađenje u 2021. godini definitivno je bio Leonardo Spinazzola, 29-godišnji talijanski lijevi bek koji je na Europskom prvenstvu prošle godine pokazao koliku razliku na travnjaku može napraviti jedan igrač iz zadnje linije, čak i u ofenzivi.

Spinazzola do tog turnira zapravo nije bio previše poznat širok javnosti, da bi svojim nastupima privukao pažnju gotovo svakog bogatog kluba na svijetu, kao moderni branič potreban bilo kome tko puca na najviše nogometne domete.

Međutim, ruptura Ahilove tetive koju je zaradio zahtijevala je operativni zahvat prošlog ljeta, a oporavak kojeg su procjenjivali na nekoliko mjeseci na kraju se produžio na gotovo godinu dana.

Sada se Leonardo napokon vraća nogometu u dresu Rome, a mi donosimo pregled njegove karijere i prognozu budućnosti ovog izuzetno talentiranog defenzivca…

Igrač kojeg se Juventus olako odrekao

Rođen u Folignu, Spinazzola je karijeru započeo u juniorskom pogonu Siene, kluba koji je u prošlosti igrao u elitnom rangu talijanskog nogometa, ali je bankrotirao i trenutno više nema veliku važnost u Italiji.

Svoj prvi profesionalni gol Leonardo je zabio s 15 godina, čime je najavio da ima interesa ubacivati se u napad i sudjelovati u ofenzivi, što ga je kasnije učinilo izuzetno korisnim bočnim igračem.

Spinazzolin talent privukao je Juventus koji ga je doveo u svoje redove 2010. godine još kao tinejdžera, ali u Torinu mu nisu davali mnogo prilika, već je iz godine u godinu išao na posudbe.

Svoje prve nastupe u Seriji A upisao je igrajući za Atalantu 2014. godine, a nakon još dvije posudbe u redovima Vicenze i Perugie vratio se 2016. godine u Bergamo, kao dio generacije koja se polako probijala u nogometni vrh.

Kada je Juventus napokon uočio da se radi o igraču koji bi zaista mogao biti koristan, doživio je 2018. godine ozljedu koljena zbog koje je izbivao pola godine i u Torinu su odlučili da je vrijeme da sa Spinazzolom raskinu suradnju.

U poslu vrijednom 29.5 milijuna eura Roma je kupila ovog odličnog braniča i nije požalila. Spinazzola je u Rimu iz sezone u sezonu igrao sve bolje, a svoju ofenzivnu igru okrunio je i s tri postignuta gola, kao i brojnim asistencijama. Tada je talijanski izbornik Roberto Mancini shvatio da je baš to igrač koji bi njegovu reprezentaciju mogao vratiti na nogometni tron…

Velika zvijezda šampionske reprezentacije

Spinazzola je možda već 2017. godine dobio priliku igrati za “Azzurre”, ali eksplodirao je u plavom dresu tek na Europskom prvenstvu pod Mancinijem, kada je definitivno bio najbolji igrač svoje reprezentacije.

Na lijevoj strani Leonardo je igrao u visokom tempu i predstavljao konstantnu opasnost za protivnike, a svojim suigračima kreirao je 8 izrazitih prilika za pogodak i sudjelovao kod mnogih važnih golova. Proglašen je protiv Turske igračem utakmice, a protiv Austrije je bio zaslužan za oba gola u produžetku, koji su odveli Italiju korak bliže tituli.

U četvrtfinalu protiv Belgije Spinazzola se teško ozlijedio i više nije igrao na turniru, a njegovi suigrači uspjeli su izvući Euro i bez njega te osvojiti titulu, u rovovskim bitkama protiv Španjolske i Engleske. Međutim, igra Italije definitivno više nije bila na istom nivou u tim utakmicama, a izostanak Leonarda posebno se osjetio u kvalifikacijama za SP u Kataru, u kojima je možda baš njegova ozljeda bila prevaga i ostavila Italiju kod kuće, nakon šokantnog poraza od Sjeverne Makedonije

Novi Schillaci ili dugogodišnja zvijezda?

Znamo da Talijani imaju čitavu reprezentativnu prošlost u kojoj su se pojavljivali igrači koji bi jedan turnir odigrali fantastično, a onda to više nikad nisu uspjeli ponoviti.

Najbolji primjer je Salvatore Schillaci, najbolji strijelac na SP-u u Italiji kojeg već na sljedećoj nogometnoj smotri nije bilo više nigdje. Sjetimo se i Fabija Grossa koji je igrao na istoj poziciji kao i Spinazzola te je izgledao kao čudo od igrača kada je Italija osvojila Svjetsko prvenstvo u 2006. godine, tada još kao igrač Palerma. No, nešto slično nije uspio ponoviti u nastavku karijere.

Leonardo Spinazzola pokušat će nakon povratka nogometu dokazati da ne spada u ovo društvo i da može postati branič svjetske klase, s dugogodišnjom vrhunskom karijerom. Njegova brzina, fizička snaga i driblerska sposobnost trebale bi se za to pobrinuti.

Ostaje pitanje koliko će mu trebati da vrati samopouzdanje i hoće li se uspjeti uklopiti u igru pod novim trenerom Rome Joseom Mourinhom, no mi tipujemo da bi zaista mogao zablistati u drugom dijelu 2022. godine, zbog čega će i online kladionice zasigurno na drukčiji način gledati na Rimljane sljedeće sezone.

Tako Spinazzola danas može reći da je Italija bez njega propala, a sada je na njemu pomoći vratiti svoju reprezentaciju u svjetski vrh, a Romu gurnuti u borbu za naslov prvaka…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top