Je li Arsenal spreman napokon se vratiti u Ligu prvaka?

Prošlo je pet godina otkad je Arsenal posljednji put igrao u elitnom klupskom nogometnom natjecanju. Može li to promijeniti družina Mikela Artete ove sezone?

Nema sumnje, Arsenal je jedan od engleskih klubova s najbogatijom tradicijom, osvajač 13 titula u Premiershipu koji je krajem prošlog i početkom novog tisućljeća oduševljavao cijeli svijet svojom igrom, pod Arseneom Wengerom.

No, davno je bila sezona 2003./2004. u kojoj su “topnici” uspjeli svih 38 kola engleskog prvenstva proći bez ijednog poraza. Zapravo, još od 2017. godine Arsenal čeka na nastup u Ligi prvaka, u kojoj imaju pravo igrati prva četiri kluba s ljestvice Premiershipa.

Činilo se da će se agonija nastaviti i ove sezone, no posljednjih mjeseci Arsenal se iznenađujuće digao i odjednom postao kandidat za mjesto među europskom elitom. Može li izdržati do kraja sezone?

Vjera u Artetu se isplatila

U doba kada svaka manja serija rezultata dovodi do smjene trenera u modernom nogometu, uprava Arsenala odlučila je krenuti drukčijim putem i puno povjerenje dati Mikelu Arteti.

Španjolski stručnjak preživio je katastrofalnu prošlu sezonu, u kojoj je s Arsenalom zauzeo tek osmo mjesto i ostao bez nastupa u europskim natjecanjima. Unatoč tome, šefovi su mu nastavili vjerovati čak i nakon što je držao zadnje mjesto na početku ove sezone, nakon tri odigrane utakmice Premiershipa.

Bila je to dobra odluka. Sustavni rad Artete daje rezultate i to se potvrdilo kroz studeni i prosinac. Momčad se digla i počela pobjeđivati, dok su izravni konkurenti Manchester United i Tottenham doživljavali neuspjehe.

Na kraju je kalendarsku godinu Arsenal završio na četvrtom mjestu, poziciji koja bi ga odvela u Ligi prvaka, kada bi je zadržao do samog kraja sezone…

Tko su najzaslužniji za buđenje Arsenala?

Osim Artete, koji čini se da zna što radi, nekoliko igrača zaslužno je za Arsenalove jesenske impresivne rezultate. Prije svega, golman Aaron Ramsdale koji je stigao iz Sheffield Uniteda ovog ljeta i donio prijeko potrebnu sigurnost obrani, svojim povremenim briljantnim reakcijama.

Tu je i mlada ofenziva, koju predvodi Bukayo Sako. Engleski napadač možda je doživio šok kad ga je Gareth Southgate natjerao da puca odlučujući penal u finalu Europskog prvenstva, no polako se oporavlja i igra sve bolje, kao predvodnik nove Arsenalove generacije koja napokon želi izaći iz sjene Thierryja Henryja, Dennisa Bergkampa i ostalih slavnih imena iz prošlosti.

Ugodno otkriće svakako je Emil Smith-Rowe, koji je vrlo opasan na lijevoj strani i može biti koristan i u sredini, dok Brazilac Gabriel Martinelli polako opravdava uzbuđenje koje je izazvao kad se prvi put pojavio u napadu londonskog kluba.

Arsenal nije puno izgubio udaljavanjem najveće zvijezde iz momčadi. Pierre-Emerick Aubameyang vrhunski je nogometaš koji je najzaslužniji za osvajanje FA Cupa 2020. godine, no otkad mu je klub digao plaću, prestao se ponašati kao profesionalac i Arteta je donio dobro odluku tako što ga je eliminirao.

A uvijek može računati na iskusnog Alexandrea Lacazettea, koji osigurava kvalitetu u ključnim trenucima utakmice i daje sigurnost mladim suigračima u ofenzivnom dijelu momčadi.

Ne smijemo zaboraviti ni Martina Odegaarda, norveškog dragulja koji možda nikad nije dobio pravu priliku u Realu, ali za Arsenal daje mnogo na travnjaku, dok Granit Xhaka sa svojom čvrstinom i dalje nema pravu zamjenu u svlačionici i itekako je potreban suigračima u sredini terena…

Hoće li Arsenal izdržati?

Na polovici prvenstva “topnici” su možda čvrsto u igri za mjesta koja vode u Ligu prvaka, no neće biti lako izdržati do samog kraja. Arsenal nije dobro prolazio protiv momčadi s vrha ljestvice ove sezone i to je problem koji bi se mogao pokazati kobnim u ključnim mjesecima sezone.

Manchester United i Tottenham zasigurno će dići formu u proljetnom dijelu prvenstva, što će dodatno otežati posao Arteti i njegovim dečkima, a ne smijemo prerano otpisati niti West Ham, koji pod Davidom Moyesom igra odlično.

Za Arsenal bi povratak u Ligu prvaka nakon pet godina izbivanja bila velika stvar, no ova momčad može biti zadovoljna i plasmanom u Europsku ligu, u kojoj svakako ima izglede i otići do samog kraja, što se zadnji put dogodilo u Europi 1994. godine, kada su “topnici” osvojili Kup kupova.

No, za takva vrhunska postignuća trebat će ipak pojačati momčad sljedećeg ljeta i to na dvije pozicije. Arsenalu itekako treba jedan vrhunski napadač, koji je u stanju zabiti više od 20 golova po sezoni u Premiershipu. Uz takvog bi Saki i ostalim mladićima bilo puno lakše igrati i doći do izražaja. Istina je da su rasni centarfori skupi, no vrijede svake uložene funte i to je nešto o čemu Arteta i njegovi šefovi trebaju ozbiljno razmisliti.

Također bi bilo dobro da Arsenal dovede jednog ili čak dva vrhunska stopera, kako bi cijela momčad dobila na sigurnosti, poput Liverpoola koji je obavio sjajan posao dovođenjem Virgila van Dijka.

U svakom slučaju, istina je da je Arsenal nakon odlaska Wengera u silaznoj putanji, a spomenuti FA Cup jedna je od rijetkih svijetlih točaka u posljednjem desetljeću. Međutim, uprava pokušava od Artete napraviti novog dugovječnog trenera od povjerenja i zasad se čini da je to zaista pravi put. Zbog toga sve ukazuje na to da od kluba iz sjevernog Londona možemo očekivati još više u sezonama koje dolaze…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top