5 razloga zašto je Dinamo odjednom počeo nizati europska proljeća!

Zagrebački Dinamo možda je morao čekati gotovo pola stoljeća da napokon “prezimi” u Europi, no ove sezone stigao je do trećeg takvog uspjeha u posljednje četiri godine. Evo zašto se odjednom sve promijenilo za maksimirski klub…

Godinama smo slušali o prokletstvu Dinamovog proljeća, ali sada to polako postaje zaboravljena prošlost. Naime, nakon što su u velikom stilu “modri” osvojili Kup velesajamskih gradova 1967. godine, rezultati u Europi su sedamdesetih godina dramatično pali i gotovo punih 50 godina klub nije uspio doživjeti proljetni dio europske sezone, u kojem ostaju samo oni najbolji.

Fantastična generacija predvođena Zlatkom Kranjčarom nije se tome uspjela ni približiti, a ništa bolja nije bila ni ona u kojoj su bili Zvonimir Boban i Davor Šuker početkom devedesetih.

Pomalo je nevjerojatno da ni najbolji hrvatski nogometaš svih vremena, Luka Modrić nije s Dinamom uspio ništa značajno napraviti u Europi, iako je za suigrače imao Vedrana Ćorluku i Marija Mandžukića, koji su obojica kasnije napravili velike karijere.

Klubovi na kojima je Dinamo doživljavao ključne posrtaje nisu bili iz samog europskog vrha. Radilo se o Auxerreu, koji je danas u drugoj francuskoj ligi te slabašnom norveškom Brannu iz Bergena i osrednjem nizozemskom Heerenveenu.

No, sve se promijenilo pod Nenadom Bjelicom 2018. godine, kada je zagrebački klub uvjerljivo protutnjao grupnom fazom Europske lige i slavodobitno “prezimio” u Europi, iz koje je ispao tek u osmini finala protiv Benfice.

Dinamo je još veći uspjeh ponovio prošle sezone, kada je Damir Krznar sa svojim dečkima izbacio Tottenham iz Europske lige i dogurao do četvrtfinala, u kojem je ispao od kasnijeg pobjednika Villarreala. A isti uspjeh već je ostvaren i ove sezone pa sada europske proljeće odjednom postaje kontinuitet kluba iz Maksimira!

Mnogo je razloga zašto se Dinamo više ne muči u Europi kao prije, a mi izdvajamo 5 najvažnijih, zaslužnih za “modri” preporod u međunarodnim natjecanjima…

Nema više prodaje ključnih igrača

Dinamo je u prošlosti jedva čekao prodati svoje najveće zvijezde uglednim europskim klubovima, čim bi netko stavio barem 5 milijuna eura na stol.

Sada je situacija malo drukčija, jer reputacija Prve HNL, kao i “modrih” je narasla pa se traže ipak veće cifre za najbolje nogometaše, kojima više drastično s godinama ne pada cijena, kao što je bio slučaj u prošlosti.

Zbog toga si Dinamo može priuštiti ostaviti u svojim redovima Dominika Livakovića, Mislava Oršića i Brunu Petkovića, a kad momčad ima čvrstu okosnicu, onda je lakše uklopiti mlade talente i postizati rezultate, čak i na velikoj sceni…

Bolja atmosfera oko kluba

Znamo koliko je Dinamo zapravo u posljednja dva desetljeća imao problema s toksičnom atmosferom koja je okruživala maksimirski stadion, čak i kad je nizao titule prvaka Hrvatske.

Međutim, neprijateljstvo između uprave i navijača sada je u drugom planu, zahvaljujući svima poznatim sudskim presudama, što je donijelo mir i u svlačionicu, prijeko potreban da bi se moglo parirati vrhunskim nogometnim momčadima.

Europsko proljeće za sve više klubova

Naravno, pomogla je i Uefa svojim promjenama u sustavu natjecanja. Naime, još početkom devedesetih samo 8 najboljih u 3 europska klupska kupa su nastavljali natjecanje tijekom proljeća pa se bilo jako teško ugurati među tih 24 odabranih.

Zatim je krenulo širenje, s 48 sudionika europskog proljeća, 16 u Ligi prvaka, 32 u Europskoj ligi, što je značajno olakšalo i posao Dinamu, koji svakako da spada među pedesetak najboljih i najstabilnijih klubova Starog kontinenta.

A od 2021. godine još je povećan broj onih koji nastavljaju natjecanje nakon zimske pauze. Sada imamo 16 u Ligi prvaka, 24 u Europskoj ligi i 24 u Europa Conference ligi, što je rekordnih 64 klubova. Tu za Dinamo definitivno ima mjesta, pogotovo kad znamo da sada i treće mjesto u grupnoj fazi Europske lige vodi dalje.

Igra velikih brojeva

Ako dobro radiš, mora ti se to vratiti. Dinamo je zapravo bio zreo za europsko proljeće barem deset godina prije nego što je to napokon ostvario pa nije iznenađenje da mu se sada sve otvorilo.

Posljednji uspjesi ne samo što su potvrda kvalitete rada na Maksimiru, već zapravo malo i vraćaju lošu sreću, koja je u pojedinim trenucima ipak utjecala na konačnih ishod “modrih” europskih avantura.

Veći koeficijent i više iskustva

Za kraj, Dinamu svakako pomaže status koji danas ima kod svakog ždrijeba europskih natjecanja. Trenutno se nalazi na vrlo ugodnom 32. mjestu u Europi, prema koeficijentima Uefe, što ga u većini slučajeva gura u ulogu nositelja, pogotovo u Europskoj ligi.

To znači lakši put do proljeća, ali svakako pomaže i europsko iskustvo, kojeg “modri” zaista imaju pregršt. Naime, od 2006. godine Dinamo u kontinuitetu nastupa u europskim natjecanjima pa svaka njegova generacija dobiva pregršt prilika osjetiti kako se igra na međunarodnoj sceni.

Posebno se u tome dobro snašla aktualna generacija, koja čak i bez prodanog Lovre Majera nastavlja s uspjesima na europskoj sceni, na radost hrvatskih ljubitelja nogometa koji jedva čekaju vidjeti što može Dinamo napraviti 2022. godine, u ovosezonskoj “nokaut” fazi europskih natjecanja…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top