Robert Lewandowski u 2021. godini je bio najsigurnija oklada

Najbolji strijelac Bayerna i poljske reprezentacije, Robert Lewandowski možda nije dobio Zlatnu loptu ni ove godine, ali definitivno zaslužuje poštovanje, pogotovo onih koji su se u 2021. godini kladili na njega…

U prošlosti je bilo nezamislivo da na nekog igrača čak i u derbi utakmicma bude koeficijent samo 1.50 da će zabiti pogodak, ali to se promijenilo s procvatom Roberta Lewandowskog, kojem i dalje nitko nije ravan kad je u pitanju trpanje golova.

Koliko god malu kvotu stavili na njega, ovaj 33-godišnji poljski napadač neće vas razočarati, jer utrpao je 41 gol u Bundesligi prošle sezone, a već 14 na otvaranju nove.

Što je najbolje, Lewandowski svoje golove tako rasporedi da zabija češće nego ijedan napadač današnjice pa kvota 1.50 koja se čini očajnom malom, zapravo postaje izuzetno profitabilna, ako je igrate iz utakmice u utakmicu.

Svejedno, ni ove godine nije sjajnom Poljaku dodijeljena Zlatna lopta, kao što je zaobiđen i prošle, u sezoni u kojoj je osvojio trostruku krunu s Bayernom i oborio sve rekorde koji su se mogli oboriti.

No, možda ga France Football ne voli, ali Fifa mu je već dodijelila svoju jednako prestižnu nagradu za nogometaša godine, dok Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca Europe nitko mu čini se ne može oduzeti.

A kad bi se pitalo igrače sportskog klađenja, Lewandowskom bi vjerojatno digli i spomenik, jer ono što je radio u 2021. godini bilo je zaista posebno…

Veliki potencijal koji je procvjetao u Bayernu

Robert Lewandowski svoju profesionalnu karijeru započeo je u Lechu iz Poznanja, a Borussia Dortmund uspjela ga je kupiti 2010. godine po povoljnoj cijeni od 4,8 milijuna eura.

Kada je 2013. godine svojim golovima srušio Real Madrid u polufinalu Lige prvaka, svima je postalo jasno da se radi o napadaču vrhunskih karakteristika, koji kombinira odlično kretanje u prostoru s preciznom realizacijom, nogom i glavom.

Pomalo je nevjerojatno da se dortmundska Borussia zainatila i nije ga htjela prodati, sve dok mu nije istekao ugovor pa je bez ikakve odštete 2014. godine prešao u Bayern.

Kada se jednom našao u redovima vladara njemačkog nogometa, s najboljim mogućim suigračima koji ga hrane loptama kroz sredinu i s krila, Lewandowski je postao prava gol mašina, s više od 500 postignutih golova u klupskim i reprezentativnim službenim nogometnim utakmicama.

Robert u Bundesligi ima u prosjeku 0.80 golova po utakmici i stalno poboljšava svoju statistiku te se približava legendarnom Gerdu Mülleru, koji je i dalje najbolji strijelac u povijesti njemačkog prvenstva, s 365 postignutih golova.

Müllera dostiže i po broju titula najboljeg strijelca sezone, jer ima ih već 6, uključujući četiri posljednja izdanja Bundeslige, a ako to ponovi i ove sezone izjednačit će se s legendom na 7 prestižnih titula.

A ono po čemu je nedodirljiv svakako su trofeji u Njemačkoj, jer ima već 9 titula u Bundesligi, 6 osvojenih Superkupova i 4 nacionalna Kupa. U Ligi prvaka napokon je došao na svoje 2020. godine, kada je po prvi put osvojio najprestižnije klupsko natjecanje, a svoju Poljsku je poveo do četvrtfinala Eura 2016. godine, kada su na penale ispali od kasnijih pobjednika Portugalaca, što je moglo završiti i sasvim drukčije…

Savršena 2021. godina u dresu Bayerna

Kad je klađenje u pitanju, Lewandowski je u 2021. godini zaista bio pouzdan, jer je postigao pogodak u nevjerojatnih 26 od 30 odigranih utakmica Bundeslige uoči prosinca, što je zaista nezapamćeno.

Dodao je tome još golove u 8 od 10 odigranih utakmica Lige prvaka, a u kakvoj je ponovo strašnoj formi svjedoči čak 9 golova u prvih 5 utakmica grupne faze ove jeseni, što samo potvrđuje njegov status najsigurnije oklade u današnjem nogometu.

Kada takav igrač ne dobije Zlatnu loptu, već netko tko je zabio ove jeseni tek četiri neuvjerljiva gola u dresu zvjezdanog PSG-a, onda se moramo zapitati imaju li individualne nagrade u nogometu ikakvog smisla, jer čak i kad ih dodjeluju novinari i renomirani stručnjaci, svejedno sve završi ovakvom nepravednom odlukom.

No, svi oni koji uživaju u sportskom klađenju ne mare za Ballon d’Or i slične stvari, već se nastavljaju kladiti na Lewandowskog, koji je dokaz da čak i oni koeficijenti koji djeluju pretjerano nisko, svejedno mogu dovesti do fantastične dugoročne zarade.

Naravno, glavni pitanje glasi, hoće li Robert nastaviti u istom stilu i u 2022. godini? Ako ga teške ozljede zaobiđu, odgovor je svakako – DA! Naime, čitava igra Bayerna bazira se na njemu, a s 33 godine još uvijek je u dovoljno moćnoj fizičkoj formi da se i brzinom i snagom i pokretljivošću može nositi s bilo kojom obranom na svijetu.

U svakom slučaju, Robert je možda neokrunjena nogometna legenda današnjice, ali oni koji razumiju nogomet itekako cijene njegov doprinos. Zato se hrvatski igrači nastavljaju uporno kladiti na golove Lewandowskog, koji će zasigurno skinuti Müllera sa svih vječnih ljestvica, ako do kraja karijere ostane u Bundesligi

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top