Ždrijeb Eura – što sve čeka Hrvatsku u lovu na novu medalju?

Ždrijeb Eura nam je otkrio kako će Hrvatska započeti natjecanje u Njemačkoj u skupini B, u društvu Španjolske, Italije i Albanije. Evo što čeka naše ako prođu dalje.

Hrvatska nogometna reprezentacija uspješno se kvalificirala na sedmo uzastopno veliko natjecanje. Veliki je to uspjeh Zlatka Dalića i njegovih igrača, no znamo da naši imaju čak tri osvojene medalje u zadnjih pet godina pa je jasno da na Europsko prvenstvo ne odlaze bez ambicija.

Iako će tek u ožujku biti poznate sve reprezentacije koje će igrati na turniru, već početkom prosinca znamo kako će izgledati grupe u Njemačkoj, na turniru koji će se igrati od 14. lipnja do 14. srpnja.

Ždrijeb Eura donio je našima mjesto u skupini B, u kojoj su još Španjolska, Italija i Albanija. Na papiru svakako jedna od najjačih grupa, no odlično je što čak tri reprezentacije mogu proći dalje, u fazu turnira u kojoj kreće ozbiljno natjecanje…

Recept za Italiju imamo, a za Španjolsku?

Hrvatska se našla u društvu dva dobro poznata suparnika. Ždrijeb Eura još jednom je naše spojio sa Španjolskom, protivnikom koji se često nalazi na putu Zlatku Daliću posljednjih godina.

Prvi Dalićev dvoboj protiv Španjolske trebao se dogoditi još na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, no “Furija” je iznenađujuće ispala od Rusije u osmini finala i tako nam olakšala put prema završnici. Ipak, samo par mjeseci kasnije dogodio se naš najteži poraz ikad, 6:0 u Elcheu u Ligi nacija. Uzvratila je Hrvatska u Maksimiru, ali i ispala od Španjolaca na prethodnom Euru, 5:3 u produžetku.

Zatim su Španjolci trijumfirali boljim izvođenjem penala i u finalu sljedeće Lige nacija, tako da možemo reći da se radi o protivniku koji ima recept za našu reprezentaciju, s brojnim mladim igračima koji daju odličan ritam igri družini Luisa de la Fuentea. No, spomenimo i da je Hrvatska svladala Španjolsku u grupnoj fazi Eura 2016. godine pa je jasno da se radi o potpuno otvorenoj utakmici.

S druge strane, Italija baš nikad u službenoj utakmici nije pobijedila Hrvatsku, čak ni kad bi bila bolja na travnjaku. Nakon osvajanja prethodnog Eura prilično se muči pod Lucianom Spallettijem te nije bila sudionik Svjetskog prvenstva u Kataru. Svejedno će to biti težak suparnik, no definitivno imamo mnogo razloga za optimizam.

Što se pak Albanije tiče, za nju navijači u Hrvatskoj vjeruju da će biti laki suparnik u ovoj grupi. Međutim, treba naglasiti da su Albanci osvojili prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini i imaju nekoliko vrhunskih nogometaša. Berat Djimsiti iz Atalante i Kristjan Asllani iz Intera definitivno znaju igrati nogomet, a Brazilac Sylvinho na mjestu izbornika čini se da se pokazuje kao vrlo dobar strateg.

Što ždrijeb Eura donosi Hrvatskoj nakon grupne faze?

Ždrijeb Eura već nam je otkrio potencijalni suparnike našoj reprezentaciji ako prođe dalje iz skupine B. Da bi se to uopće dogodilo, našima će najvjerojatnije biti dovoljna 4 osvojena boda i treće mjesto u grupi, s tim da svakako prva pozicija donosi lakšeg protivnika u osmini finala.

Istina je, pobjednik grupe B igrat će u Kölnu 30. lipnja protiv neke od trećeplasiranih reprezentacija, što bi mogla biti Švicarska ili Austrija. U četvrtfinalu je pak moguć obračun s pobjednikom grupe A, u kojoj je domaćin Njemačka. To je u prošlosti zvučalo zabrinjavajuće, ali Nijemci djeluju izuzetno ranjivo posljednjih godina.

Drugo mjesto iz naše grupe donosi pak obračun protiv drugog iz skupine A. Tu su već spomenuti Nijemci, a za drugo mjesto bi se trebale boriti reprezentacije Škotske, Mađarske i Švicarske, što su definitivno suparnici po mjeri našoj reprezentaciji. No, nakon toga se ide najvjerojatnije na pobjednika grupe D, a to bi trebala biti Engleska, jedan od favorita natjecanja.

Ako naši pak završe na trećem mjestu, tada ih ždrijeb Eura može baciti na više različitih pozicija. Moguć je obračun s pobjednikom grupe F, što bi trebao biti Portugal, a i s prvim u skupini E, u kojoj Belgija slovi za favorita.

No, u pitanju je tek ono što nam ždrijeb Eura trenutno sugerira. Prethodna dva Europska prvenstva pokazala su nam da u grupnoj fazi uvijek bude i pregršt iznenađenja, tako da bi naši mogli naletjeti na neke sasvim druge suparnike u nokaut dijelu turnira. Kako god, Hrvatska već godinama pokazuje da može ravnopravno igrati sa svima pa je zapravo jedino bitno proći kroz tešku grupu i naći se u ključnoj fazi natjecanja…

Tko su favoriti na Europskom prvenstvu?

Po običaju, online kladionice vide Englesku i Francusku kao glavne favorite za osvajanje turnira. Na obje reprezentacije kreće se kvota oko 4.50, dok ćete dobiti 7.00 ako tipujete na domaćina Njemačku, što je vrlo riskantna odluka.

Slijede Španjolska i Portugal s kvotama oko 8.00, a onda iz drugog plana vrebaju Belgija, Italija i Nizozemska s dvocifrenim tečajevima. Zanimljivo, mnoge kladionice i ovaj put vide Dansku ispred Hrvatske, unatoč tome što to nije bio slučaj na prethodna dva Svjetska prvenstva.

Na titulu Hrvatske možete dobiti koeficijent oko 40.00, što će neki ljubitelji nogometa u našoj zemlji sigurno odigrati. U svakom slučaju, ždrijeb Eura omogućio nam je da već sad kalkuliramo i maštamo o mogućem ishodu ovog velikog turnira, no najvažnije je da će naša reprezentacija još jednom igrati na velikoj sceni, ovaj put pred desecima tisuća hrvatskih navijača na tribinama, što će učiniti cijeli turnir za nas još atraktivnijim…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top