Liga prvaka – tko je najviše pokazao u grupnoj fazi natjecanja?

Liga prvaka ponudila nam je ove jeseni pregršt atraktivnih utakmica. Favoriti su uglavnom prolazili neokrznuto, a neki od njih već sad djeluju zreli boriti se za titulu pobjednika.

Elitno klupsko nogometno natjecanje zabavljalo nas je tijekom jeseni sa svojih 6 kola grupne faze. U prosincu tome dolazi kraj i napokon saznajemo tko će protiv koga igrati u osmini finala.

Kao ni prethodnih godina u ovoj fazi, Liga prvaka nije nam ponudila mnogo iznenađenja. Izdvajamo tek muku Manchester Uniteda u grupi s Bayernom, Kopenhagenom i Galatasarayom, dok su se drugi favoriti manje-više prošetali do proljetnog dijela turnira.

Pa iako je jasno kako će se za titulu boriti ekipe koje će tempirati formu baš za travanj i svibanj, već sad možemo reći da se neke ekipe izdvajaju po svojoj kvaliteti i uigranosti. Nema sumnje, Liga prvaka polako dobiva svoje favorite uoči utakmica na ispadanje koje počinju u veljači…

Manchester City i Real izgledaju odlično

Prošle sezone Manchester City je napokon pod Pepom Guardiolom došao do svoje prve titule prvaka Europe. Momčad koju su godinama online kladionice proglašavale glavnim favoritom natjecanja uspjela je opravdati očekivanja i popeti se na krov svjetskog klupskog nogometa.

U novoj sezoni City se pojačao hrvatskim reprezentativcima Joškom Gvardiolom i Mateom Kovačićem, a došao je i mladi daroviti Belgijac Jeremy Doku. Nebesko plavi možda su pokazali određene slabosti u Premiershipu, no Liga prvaka im zasad nije postavila nikakvu zamku.

Manchester City prošao je neokrznuto kroz grupu s Leipzigom, Crvenom zvezdom i Young Boysom te djeluje zrelo obraniti titulu. To je nešto što je uspjelo u posljednja tri desetljeća samo Real Madridu, od 2016. do 2018. godine, no nikog ne bi začudilo da i Guardiola to ponovi.

Poznato je da City uvijek igra bolje od siječnja na dalje pa možemo očekivati još moćniju momčad s Etihada tijekom proljeća. Oporavak Kevina de Bruynea tome će zasigurno pomoći.

Real Madrid se pokazao jednako sjajnim tijekom jeseni. Dolazak Judea Bellinghama ovog ljeta bio je pun pogodak i momčad ponovo briljira pod trenerom Carlom Ancelottijem. Iako odlazak Karima Benzeme znači da više ne postoji klasični ubojiti centarfor u madridskoj momčadi, svejedno je teško igrati protiv družine sa Santiago Bernabeua.

Puno je tu mladih igrača velikog potencijala, a posebno vrijedi izdvojiti Viniciusa Juniora i Rodryga na krilnim pozicijama. Luka Modrić možda nije na svom vrhuncu, no još uvijek može povući u važnim utakmicama. Federico Valverde i Aurelien Tchouaméni brinu se pak za trku i čvrstinu u sredini terena, dok i obrana s Davidom Alabom i Antonijom Rüdigerom djeluje sasvim pouzdano.

Sve u svemu, kada bi sve bilo prema očekivanjima Manchester City i Real Madrid igrali bi međusobno u velikom finalu 1. lipnja na Wembleyju. No, u Ligi prvaka je zaista rijetkost da nokaut faza prođe bez barem jednog velikog iznenađenja…

Arsenal i Bayern vrebaju iz drugog plana

Od onih koji bi mogli ugroziti Manchester City i Real svakako vrijedi izdvojiti Arsenal. Momčad Mikela Artete zabilježila je dvije silovite pobjede protiv Lensa i PSV-a na svom stadionu, čime je pokazala da je spremna na najviše domete u Europi.

Ne zaboravimo niti da su “topnici” svladali Manchester City u Premiershipu i u Community Shieldu u uvodnom dijelu sezone, pokazavši da su s Declanom Riceom u sredini terena definitivno bliže velikom rivalu nego što su bili u prošlosti.

Arsenal je zadnji put igrao u finalu Lige prvaka davne 2006. godine, a nije uopće sudjelovao u natjecanju u prethodnih šest godina. No, Arteta je složio ekipu koja igra sjajno i nitko neće htjeti igrati s družinom iz sjevernog Londona u nokaut fazi.

Tu je kao obično i Bayern. S Harryjem Kaneom kao centarforom udahnut je novi život Bavarcima, puno opasnijima nego prošle sezone. Momčad pod trenerom Thomasom Tuchelom lako se probila do osmine finala. Ima određene slabosti u obrani, no sigurno je u stanju zaprijetiti čak i najboljima sljedećeg proljeća, samo je pitanje posjeduje li dovoljno moći da ode do kraja…

Može li Liga prvaka završiti senzacijom?

Sjećamo se kada je Liga prvaka završila senzacionalnom titulom Porta 2004. godine, a znamo i da su u finalu igrale momčadi poput Monaca 2004. godine i Bayer Leverkusena 2002. godine.

Ima li Liga prvaka ovaj put ekipu koja bi mogla prirediti sličan podvig? U ovom trenutku se ne čini da ima. Prošle sezone tome je blizu bila Benfica, ali je rasprodala igrače tijekom zime.

Od onih koji bi mogli kreirati senzaciju vrijedi izdvojiti Real Sociedad. Baskijska momčad s Mikelom Oyarzabalom djelovala je odlično tijekom jeseni, no pravi izazovi tek je čekaju na proljeće. Leipzig je pak solidan, no teško da može otići do kraja, što vrijedi i za Lazio.

Moramo još spomenuti Atletico Madrid, jer čini se da je Diego Simeone uspio trgnuti iz sna momčad koja je posljednjih godina rano ispadala u Ligi prvaka. Finalist iz 2014. i 2016. godine mogao bi kreirati potencijalno iznenađenje, no morat će još više zbiti svoje redove kad dođu na red utakmice s najboljima u Europi.

U svakom slučaju, Liga prvaka nas nije razočarala ove jeseni, a neće ni u 2024. godini. Zato jedva čekamo da krene nokaut faza u veljači, jer već će nam osmini finala ponuditi nekoliko istinskih nogometnih poslastica…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top