Zašto Ronaldo više nije zanimljiv moćnim europskim klubovima?

Ovaj ljetni prijelazni rok definitivno će obilježiti očajnički pokušaj Cristiana Ronalda da napusti Manchester United, što nam je pokazalo da više nije popularan kao što je u prošlosti bio…

Peterostruki osvajač Lige prvaka, strijelac više od 800 golova u službenim utakmicama i jedan od nogometaša koji su obilježili povijest nogometa. Nema sumnje, iza Cristiana Ronalda velika je karijera, u kojoj je dokazao da spada među najveće koje smo ikad gledali na travnjaku.

No, slavni Portugalac ovog ljeta našao se u neobičnoj situaciji. Ne želi igrati Europsku ligu s Manchester Unitedom, zbog čega je pod svaku cijenu tražio odlazak iz kluba i nastavak karijere u nekoj momčadi koja je izborila plasman u elitnom klupskom nogometnom natjecanju.

Međutim, jedan od najboljih nogometaša svih vremena naišao je na potpunu nezainteresiranost najjačih klubova u Europi. U Bayernu su poručili da se ne uklapa u klupsku filozofiju nogometa, a u Atleticu su navijači ustali protiv takvog transfera. Thomas Tuchel ne želi ga u Chelseaju, dok Paris Saint-Germain nije poželio pojačati momčad još jednom skupocjenom zvijezdom, a Real ni ne pomišlja vratiti ga u svoje redove. Čini se da je njegov menadžer Jorge Mendes bezuspješno pokucao na vrata i Barcelone, a interes ne pokazuju niti najjači talijanski klubovi.

Drugim riječima, Ronalda ne želi nitko tko ima ambicije osvojiti Ligu prvaka. Čudna je to situacija koja se prije samo nekoliko godina činila nezamisliva, ali postoje jasni razlozi zašto je do toga došlo…

Veteranska dob i visoka plaća

Nema sumnje, Cristiano Ronaldo jedan je od fizički najbolje pripremljenih nogometaša današnjice, ali Ronaldo danas ipak nije Ronaldo od prije pet godina.

Naime, u novoj sezoni Ronaldo će napuniti 38 godina, što se u nogometu mora osjetiti čak i kod igrača koji detaljno brine o svojoj snazi i izdržljivosti, pogotovo na poziciji krilnog napadača na kojoj se Cristiano najugodnije osjeća.

Baš na tom mjestu brzina i eksplozivnost su najvažniji, a od jednog veteranskog nogometaša nije za očekivati na pretrčava braniče i dribla ih u trku, što mlađi ofenzivci definitivno mogu izvesti.

Tu je naravno i problem plaće. Naime, to što Ronaldo želi napustiti Manchester United kako bi igrao u Ligi prvaka, to ne znači da se spreman odreći plaće koju mu klub s Old Trafforda daje. A radi se o iznosu od 31 milijun eura godišnje, od čega tek Kylian Mbappé, Lionel Messi i Neymar u PSG-u zarađuju više pa možemo reći da je 37-godišnji Portugalac najbolje plaćeni nogometaš svijeta izvan Pariza.

Ronaldo bi to htio i ostati pa nema namjere karijeru nastaviti u recimo zagrebačkom Dinamu, koji bi ga možda mogao platiti milijun ili dva godišnje, već traži klubove platežne moći Manchester Uniteda, a takvih nema puno u Europi.

Drugim riječima, ako Cristiano značajno ne smanji svoja očekivanja po pitanju godišnjih primanja, izgledi za pronalazak novog kluba su mu vrlo mali, jer oni koji su spremni izdvojiti mnogo za usluge jedne nogometne zvijezde danas traže nešto sasvim drukčije od Ronalda…

Efikasan strijelac problematičnog ega

Naravno, Ronaldova dob od 37 godina, kao i visoka godišnja plaća samo su dio problema kojeg u klubu donosi slavni Portugalac, jer radi se o igraču koji je možda osvojio mnogo klupskih titula, ali zapravo nikad nije bio timski igrač.

Sjećamo se one scene kako se Cristiano Ronaldo drži za glavu i žali zbog promašenog penala, dok drugi suigrači iz Reala slave, jer je odbijena lopta na kraju ipak pospremljena u mrežu.

Taj kadar najbolje pokazuje kakav je Ronaldo, nogometaš koji mora uvijek biti u prvom planu i suigrači moraju raditi za njega, što je teško očekivati da bi mu danas moglo upaliti u redovima bilo kojeg moćnog europskog kluba.

Istina je, CR7 i dalje zabija golove pa je tako utrpao 24 gola u svim natjecanjima za Manchester United prošle sezone, no to se definitivno nije osjetilo na rezultatima koji su bili vrlo slabi i on je sigurno među krivcima za očajnu sezonu kluba s Old Trafforda, unatoč povremenim bljeskovima pa i postignutim golovima u sudačkoj nadoknadi.

To je nešto što su europski velikani itekako uočili i ne žele da im se dogodi nešto slično, dovođenjem u momčadi zvijezde koja će podijeliti svlačionicu i učiniti da rezultati budu ispod individualne kvalitete okupljenih nogometaša…

Povratak u Portugal sve bliže

Za Cristiana Ronalda nije ostalo mnogo opcija do kraja karijere. Uvijek može otići igrati u Katar, Saudijsku Arabiju ili MLS te primati ogromnu plaću i biti u ulozi božanstva među suigračima i navijačima, no njegov ego ne bi podnio sudjelovati u natjecanjima niže kvalitete.

Može naravno i promijeniti filozofiju te pristati na manju plaću te se podvrgnuti suigračima, kako bi igra u jakim europskim klubovima, no i to je teško zamisliti.

Najrealniji scenarij je povratak Ronalda u Portugal, gdje bi kao legenda Sportinga bio dočekan sa svim počastima i mogao bi se boriti za titulu u lokalnoj nacionalnoj ligi te igrati određenu ulogu u Ligi prvaka. To je kraj karijere koji ima smisla za igrača poznatog pod pseudonimom CR7, koji bi vjerojatno samo u portugalskom klubu koji ga je lansirao bio spreman prihvatiti smanjenje plaće.

No, gdje god da Cristiano igrao u sezonama koje slijede, online kladionice sigurno će ga i dalje nuditi pri klađenju na strijelce, a strastveni zaljubljenici u sportsku prognozu neće pogriješiti ako tipuju na njega, jer možda donosi nemir u svlačionicu, ali pred protivničkim golom ostat će ubojit do samog kraja karijere…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top