Poznati hrvatski nogometni klubovi koji su doživjeli svoj krah

U hrvatskom nogometu nije lako osigurati dugoročnu budućnost, zbog čega smo dosad izgubili nekoliko nogometnih klubova koji su svojevremeno igrali zaista važnu ulogu u nacionalnom prvenstvu…

U modernom nogometu niti jedan klub ne može opstati bez održivog financijskog modela i to je ono što je pokopalo mnoge, čak i u najjačim ligama poput talijanske i engleske, a kako ne bi i u Hrvatskoj.

Uzalud talentirana generacija i odlični rezultati ako klupski prihod nije barem blizu rashodima, jer u suprotnom će doći do kraha i nestanka s velike scene. Upravo to se dogodilo nekim domaćim klubovima koji su nas veselili odličnim igrama u Prvoj HNL, uključujući i jedine osvajače trofeja koji se ne zovu Dinamo, Hajduk, Rijeka ili Osijek

Inter Zaprešić

Poznat devedesetih pod imenom Inker i svojim žutim dresovima, klub iz Zaprešića nazivali su “Div iz predgrađa” i već u prvoj sezoni nakon hrvatskog osamostaljenja proslavio se osvajanjem hrvatskog Kupa, pobjedom protiv Dinama u velikom finalu.

Inker je novom mileniju potonuo u nižu ligu, no u prošlom se desetljeću pod vodstvom Samira Toplaka vratio među elitu, doduše pod novim imenom Inter, nakon što je industrija keramike iz Zaprešića prestala biti motor koji pokreće klub. Niz godina bio je odličan kod kuće za online klađenje i nikome nije bilo lako igrati protiv žutih, no zatim je Toplak otišao, a ekipa se vratila u drugu ligu.

Kao drugoligaš Inter je ostao pri vrhu ljestvice i prošle sezone, no zatim su donesene krive poslovne odluke, zbog kojih je cijela momčad napustila Zaprešić. Dogovor s Dinamom o “filijali” nije postignut pa je “Div iz predgrađa” doživio svoj neslavni kraj i gasi se, kao jedna od rijetkih momčadi koja je bila u stanju prirediti senzaciju i osvojiti trofej, što recimo Slavenu, Istri pa čak niti Varteksu, odnosno Varaždinu nikad nije uspjelo…

Zagreb

Sjećamo se legendarne generacije Zagreba iz 2002. godine, koja je pod vodstvom trenera Zlatka Kranjčara napravila senzaciju i uzela naslov prvaka, prije točno dva desetljeća.

Bila je to ekipa koju je predvodio Ivica Olić, a u redovima “pjesnika” igrali su još mnogi vrhunski nogometaši, uključujući i Marija Mandžukića. No, tijekom prošlog desetljeća predsjednik Dražen Medić i njegova uprava nisu uspjeli zadržati ekonomsku održivost kluba koji je 2017. godine odigrao svoju posljednju utakmicu među prvoligašima.

U međuvremenu je Zagreb završio u trećoj ligi i ne izgleda kako bi se uskoro mogao vratiti na ozbiljnu nogometnu scenu, a ovaj slučaj dokaz je da u hrvatskoj metropoli nema mjesta za tri jaka nogometna kluba. U svakom slučaju, na trošnom stadionu u Kranjčevićevoj sada igra Lokomotiva, koja je zapravo i preuzela ulogu koju su “Zagrebaši” imali u svojoj nogometnoj prošlosti…

RNK Split

Radnički nogometni klub Split prije desetak godina predstavljao je vrijednu alternativu Hajduku i u svojim crvenim dresovima držao se na samom vrhu ljestvice te imao priliku igrati čak i u Europi.

Bilo je to doba kad su klubom upravljala braća Žužul, a Ante Rebić bio je glavna zvijezda i uspješno je prodan za oko 13 milijuna eura u Fiorentinu, što je do danas jedan od najvećih transfera u povijesti Prve HNL.

Ipak, Split očito nije grad u kojem ima mjesta za još jedan klub osim Hajduka pa su se crveni urušili i sada igraju s Uskokom iz Klisa i Neretvom iz Metkovića, u trećoj nogometnoj ligi. Danas jedini spomena vrijedni lokalni rival Hajduku zove se Dugopolje, solidan hrvatski drugoligaš…

Mladost 127

Danas možda imamo Dugopolje kao bitan faktor u drugoj ligi, no stariji ljubitelji u nogometa sjećaju se i Suhopolja, kluba sa sjevera Hrvatske koji je svojedobno bio protivnik kojeg su svi respektirali u elitnom rangu HNL-a.

Bilo je to krajem devedesetih kada su vojni klubovi bili u modi, a Mladost je dobila ime po 127. brigadi Hrvatske vojske i zvala se NK Mladost 127. Naravno, najveći rival bio joj je Hrvatski dragovoljac, s kojim je igrala neke izuzetno žestoke okršaje, kako u drugoj, tako i u prvoj ligi.

Ipak, Suhopolje kao tek malo veće selo od pet tisuća stanovnika nije imalo izgleda održati se na nogometnoj sceni pa je Mladost 2000. godine bankrotirala, a da stvar bude dramatičnija, teren joj je izoran, kao u nekom bizarnom filmu. Umjesto Mladosti u klubu je osnovan HNK Suhopolje, ali ostao je na županijskom nogometnom nivou…

Kamen-Ingrad Velika

Još jedan seoski klub koji je daleko dogurao pa se urušio zvao se Kamen-Ingrad i njegov vlasnik bio je predsjednik istoimene lokalne tvrtke, Vlado Zec.

Kamen-Ingrad proslavio se 2003. godine kada je osvojio četvrto mjesto u prvenstvu i zaigrao u Europi, sa Zoranom Zekićem kao najvećom zvijezdom. Očekivalo se da će mladi klub biti pregažen u dvoboju protiv Schalkea, ali u Velikoj je bilo tvrdih 0:0, a onda je u Gelsenkirchenu slavni njemački klub jedva minimalno pobijedio i prošao dalje.

Bajka Kamen-Ingrada trajala je sve dok nije propala tvrtka koja je stajala iza kluba, a Zec se našao na optuženičkoj klupi. Klubu je ostalo 6 milijuna eura duga i strmoglavo je padao u niže lige, prije nego se ugasio. Zanimljivo da je i Schalke krenuo sličnim putem prošle godine. Danas u Velikoj postoji klub zvan Papuk, koji igra u županijskim natjecanjima, što se i očekuje od momčadi iz mjesta od tek četiri tisuće stanovnika.

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top