Zašto Bayern igra sve slabije posljednjih godina?

Bayern iz Münchena donedavno je bio nedodirljivi vladar njemačkog nogometa i kandidat za osvajanje europske titule. No, stvari su krenule nizbrdo u posljednje dvije sezone.

Punih 11 godina trajala je vladavina Bayerna u Njemačkoj. Više od čitavog desetljeća klub iz Münchena činio je Bundesligu potpuno nezanimljivom i svi su ga vidjeli kao prvaka prije nego što bi sezona uopće počela.

No, stvari su se počele mijenjati u zadnje dvije sezone. Prošle godine Bayern je glatko ispao u Ligi prvaka od Manchester Cityja, da bi se u Bundesligi izvukao tek u posljednjem kolu, zahvaljujući kiksu Borussije Dortmund na domaćem terenu.

U 2024. godini čini se da je berbi trofeja minhenskog kluba došao kraj. Bayern nije uspio pobijediti u njemačkom Superkupu, a rano je ispao i u DFB kupu. U prvenstvu pak cijelo vrijeme gleda u leđa Bayeru iz Leverkusena i trebalo bi se dogoditi čudo da preokrene situaciju na ljestvici.

Naravno, kad Bayern ne vlada Njemačkom, tada ni u Europi ne može očekivati značajan uspjeh. Bavarci su trenutno po svojoj igri daleko iza Manchester Cityja, Reala i ostalih europskih velikana pa će na ponavljanje uspjeha iz 2020. godine morati još malo pričekati.

No, zašto baš sad Bayern počinje gubiti dah, unatoč tome što i dalje bez imalo otpora preotima svojim najvećim rivalima najbolje igrače? Radi se prije svega o klupskom vodstvu, kao i o krizi koja zapravo trese cijelu njemačku nogometnu naciju…

U potrazi za pravim stručnim stožerom

Bayern nikad nije bio jedan od najbogatijih nogometnih klubova. Njegova momčad ni u najboljim danima nije bila skupocjena kao ekipe najjačih kolektiva iz Premiershipa, a o Realu i Barceloni da ne govorimo.

No, Bavarci su uvijek znali postaviti kvalitetan stručni stožer na čelo svoje seniorske momčadi. Jupp Heynckes bio je fantastičan trener i osvojio je sve što se moglo osvojiti. Naslijedio ga je Pep Guardiola, a zatim je trostruku krunu ponovio Hans Flick.

Stvari su krenule nizbrdo nakon što je na klupu sjeo naš Niko Kovač. Iako je Bayern i dalje bio nedodirljiv u Njemačkoj, svlačionica se okrenula protiv hrvatskog stratega, što se nije događalo njegovim prethodnicima.

Julian Nagelsmann došao je sljedeći. Nije mnogo toga dobrog napravio u Münchenu, a nakon njega vruću klupu preuzeo je prošle godine Thomas Tuchel. Čovjek koji je s Chelseajem uzeo europsku krunu nije se dobro snašao i već je poznato da će napustiti svoju poziciju na kraju sezone.

Dakle, Bayern posljednjih godina nikako da pronađe pravog trenera. Problemi postoje i u samoj upravi, gdje su Hasan Salihamidžić i Oliver Kahn platili loše rezultate otkazom. Sada ostaje otvoreno pitanje mogu li Bavarci zgrabiti Xabija Alonsa, briljantnog trenera koji vodi Bayer iz Leverkusen prema naslovu prvaka. Ako u tome ne uspije, morat će pronaći barem približno dobrog stratega, jer pokazalo se da bez pravog stručnog vodstva minhenska družina ne može računati na dominaciju na koju je navikla…

Bayern ima problema i s igračkom kadrom

Jedan od uzroka krize svakako su i igrači. Istina je, prošlog ljeta doveden je Harry Kane, engleski reprezentativac koji je trebao biti adekvatna zamjena za Roberta Lewandowskog.

Kane u karijeri još čeka na prvi trofej i na njegov užas, čini se da ga neće osvojiti niti s Bayernom ove sezone. Englez igra solidno, no mnogo je pojedinaca u momčadi koji kao da su izgubili svoju najbolju formu.

Sve kreće od Joshue Kimmicha koji nije više impresivan u sredini terena, a nastavlja se krilnim napadačima Kingsleyjem Comanom i Leroyem Saneom koji ne igraju svaki put na traženom nivou.

Iskusni Thomas Müller odavno nije među najboljim napadačima na svijetu, a Eric Choupo-Moting je u momčadi tek toliko da popuni njezine redove. Leon Goretzka i Serge Gnabry također izazivaju sve više sumnji pa možemo reći da ova momčad Bayerna treba pregršt novih imena u svojim redovima, kako bi se vratila na puteve stare slave.

Problem je svakako i to što je kompletna njemačka nogometna nacija u krizi. Reprezentacija igra slabo, a Bayern koji je svoj uspjeh gradio na njemačkim talentima morao se okrenuti inozemnim pojačanjima. U tome svemu Bavarci se trenutno slabo snalaze, što će vrlo vjerojatno rezultirati sezonom bez ijednog osvojenog trofeja…

Kada će se Bayern vratiti na vrh?

Nakon posljednjih posrtaja i neuspjeha u Bundesligi, online kladionice na Bayern nude znatno veće kvote nego što je to bio slučaj u prethodnim sezonama.

Nema sumnje, Bavarci su u ozbiljnoj krizi, no neće im trebati mnogo vremena da se trgnu i vrate na vrh u Njemačkoj. Ipak se radi se o najbolje uređenom kolektivu u Bundesligi koji je u stanju kupiti najvažnijeg igrača čak i od najvećeg lokalnog rivala. Zato bi ova sezona mogla biti tek jedna godina odmora od vladavine Bayerna njemačkim nogometom.

Međutim, u Europi je sasvim drukčija situacija. Ovakav Bayern ne može doći ni blizu tituli u Ligi prvaka. Trebat će mu vrlo dobar trener sljedeće sezone, kao i brojna osvježenja u svlačionici da bi se ponovo približio europskim divovima…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top