Gdje bi Luka Modrić trebao završiti svoju karijeru?

Luka Modrić polako ulazi u posljednje godine svoje nogometne karijere. Iako mu je želja završiti karijeru u Realu, čini se da bi ipak mogao promijeniti kolektiv već sljedeće sezone.

Hrvatska nikad nije imala boljeg nogometaša od Luke Modrića. Naš legendarni 38-godišnji veznjak odveo je Dalićevu reprezentaciju do tri medalje u posljednjih šest godina i nada se još jednom velikom uspjehu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj ovog ljeta.

U klupskoj karijeri Modrić ima još impresivnije rezultate. S Realom je osvojio Ligu prvaka 5 puta i ako mu to uspije još jednom u 2024. godini, bio bi prvi u povijesti sa šest titula. Ukupno ima 24 osvojena trofeja s “kraljevskim” klubom, s tim da mu se u La Ligi smiješi 25. naslov. To bi ga gurnulo na vrh ljestvice najtrofejnijih nogometaša družine sa Santiago Bernabeua, uz bok Nacha Fernandeza.

Dodajmo tome još 5 trofeja s Dinamom pa postaje jasno da će Luka uskoro doći do 30. trofeja u karijeri, čime će se izjednačiti s Darijom Srnom, najtrofejnijim hrvatskim nogometašem.

Dakle, nezaboravna karijera, okrunjena i titulom najboljeg nogometaša svijeta 2018. godine. No, Modrić ove sezone ne igra mnogo u Realu, zbog čega je došla u pitanje njegova ideja da karijeru završi u madridskim redovima.

Dapače, trenutno se čini da bi nakon Dinama, Tottenhama i Reala mogao odjenuti dres još jednog nogometnog kolektiva, prije nego odluči okončati svoju nogometnu avanturu…

Real škrt prema svojim legendama

Nije lako završiti karijeru u Real Madridu. Nisu u tome uspjeli Iker Casillas ni Raul Gonzalez. Rano su napustili redove madridskog kluba i drugi velikani koji su igrali na Santiago Bernabeuu. Posebno vrijedi izdvojiti Cristiana Ronalda, Sergija Ramosa i Karima Benzemu.

Razlog je taj što Real postaje škrt prema svojim legendama kad zađu u zrele godine. Naime, uprava kluba tada nudi ugovor sa znatno nižom plaćom, što jedan veliki nogometaš teško da je spreman prihvatiti.

Kad je u pitanju Modrić, problem je i minutaža. Carlo Ancelotti mu je otvoreno rekao da se neće naigrati ako ostane u madridskoj svlačionici sljedeće sezone. Kao dugogodišnji vođa svakog kluba u kojem je bio, Luka teško da na to može pristati.

Tako je plan ostanka u Realu i završetka karijere u najuspješnijem nogometnom klubu doveden u pitanje. Modriću se trenutno izvan Španjolske nude opcije s puno više minutaže na travnjaku, uz puno veća godišnja primanja…

Saudijska Arabija ili SAD?

Kao dvije najizglednije opcije za nastavak Modrićeve karijere danas se spominju Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države. Prednost igranja u takvim ligama svakako je novac, jer godišnja plaća mu ne bi bila manja od 30 milijuna eura, što nikad nije dobio u redovima Reala.

S druge strane, kvaliteta nogometa u Saudijskoj Arabiji i SAD-u je upitna. Radi se o ligama u kojima ima pregršt osrednjih igrača pa zvijezde koje dođu igrati brzo izgube volju i motivaciju. Nije to ni blizu najjačim europskim ligama.

Naravno, odlazak u Miami i igranje s Lionelom Messijem u istoj momčadi sigurno je interesantna opcija za Modrića. Ipak bi to bilo iskustvo koje bi na pravi način zaokružilo karijeru našeg sjajnog reprezentativnog kapetana.

Drugi atraktivni scenarij bio bi odlazak kod Cristiana Ronalda i Marcela Brozovića u Al Nassr. Radi se o ambicioznom klubu koji trenutno kaska za Al Hilalom u Saudijskom Arabiji te mu čini se treba besprijekoran veznjak koji bi povezao redove.

Tko će od tih klubova zgrabiti Modrića, teško je reći. Na kraju će mnogo toga ovisiti o plaći, kao i o sposobnosti uvjeravanja Luke da je baš neki egzotični klub krcat lovom najbolja destinacija za njega…

Može li se Modrić vratiti u Dinamo?

Osim Reala i egzotičnih liga, Luka Modrić svakako ima i otvorena vrata povratka u Dinamo. Zagrebački klub navodno je već pokušao uvjeriti svog bivšeg kapetana da posljednje sezone odigra na Maksimiru.

Ako Modrić namjerava igrati na Svjetskom prvenstvu 2026. godine, tada mu povratak u HNL i ne bi bio loša opcija. No, plaća koju bi dobio u Dinamu ne bi bila ni 10% onog što mu drugi zainteresirani klubovi nude pa je teško vjerovati da bi na to pristao, unatoč ljubavi prema Zagrebu.

Tko zna, možda za godinu, dvije čak i taj scenarij postane realan, kao u slučaju Ivana Perišića s Hajdukom. No, zasad je teško vjerovati da bi se Modrić mogao vratiti na Hrvatsku, jer ipak još uvijek vlada velik interes za njegovim uslugama među nogometnim bogatašima.

U svakom slučaju, kladionice u Hrvatskoj definitivno će sljedećih mjeseci nuditi zanimljive opcije za klađenje gdje će Modrić nastaviti karijeru. Na nama je pak uživati u njegovim majstorijama gdje god da igra, jer riječ je o nogometašu kakvog još dugo nećemo imati…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top