Jürgen Klopp više nije nedodirljiv na klupi Liverpoola

Prema pisanju britanskih medija, u Liverpoolu već planiraju budućnost kluba nakon odlaska Jürgena Kloppa, a smjena na klupi mogla bi se dogoditi već ovog ljeta…

Posao trenera u nogometu može biti izuzetno unosan, ali u isto vrijeme i prilično nezahvalan. Svjedočili smo brojnim vrhunskim stručnjacima koji su vrlo brzo nakon osvojenih trofeja morali napustiti klupu kluba kojeg su doveli do samog vrhunca, već nakon prve sljedeće rezultatske krize.

Iako su u Engleskoj neki treneri uspijevali zadržati svoje mjesto desetljećima, poput Sir Alexa Fergusona i Arsenea Wengera, čak i u Premiershipu je ovaj trend poprimio maha posljednjih godina…

Treneri više ne žive od uspjeha iz prošlosti

Najpoznatiji primjer svakako je Claudio Ranieri koji je 2016. godine osvojio s Leicester Cityjem nezaboravni naslov prvaka, a umjesto da ga u klubu proglase doživotnim trenerom nakon jedne od najvećih senzacija u povijesti engleskog nogometa, već sljedeće sezone dobio je otkaz, jer momčad nije uspjela ponoviti sličan uspjeh.

Slično je prošao i hrvatski stručnjak Slaven Bilić i to u dva navrata. Prvo je s West Hamom izborio plasman u Europu 2016. godine, ali već sljedeće sezone dobio je otkaz jer nije uspio zadržati isti nivo impresivnih rezultata. Onda je prošle godine West Bromwich Albion odveo u Premiership, ali klub mu preko ljeta nije osigurao adekvatna pojačanja, rezultati u elitnom rangu nisu bili dobri i opet je udaljen prije kraja sezone.

U ovu priču svakako spada i Mauricio Pochettino koji je doveo Tottenham do finala Lige prvaka 2019. godine i dugo ga držao u vrhu engleskog nogometa, no iste godine prva duža kriza donijela mu je otkaz i odlazak iz Londona.

A čini se da nedodirljiv nije niti čovjek koji je zaustavio Pochettina u finalu Lige prvaka i nadmašio svojim uspjesima sve nabrojane trenere. Naime, prema tvrdnjama britanskih medija, stolica se trese čak i velikom Jürgenu Kloppu. Najbolji trener svijeta 2018. i 2019. godine, prema izboru Fife, više nije nedodirljiv na klupi Liverpoola, kluba kojeg je u velikom stilu vratio na puteve stare slave…

Klopp je tvorac jednog od najjačih Liverpoola u povijesti

“Redsi” su pod vodstvom ovog 53-godišnjeg njemačkog stručnjaka najavili svoj uspon već 2018. godine kada su dogurali do finala Lige prvaka i tada izgubili od Reala, no svaka sljedeća sezona bila je još impresivnija.

Osvajanje Lige prvaka 2019. godine, u spomenutom finalu protiv Tottenhama bio je najveći uspjeh u Kloppovoj trenerskoj karijeri, a zatim je prekinuo sušu dugu 30 godina i donio prošle sezone dugo iščekivani 19. naslov prvaka Engleske za Liverpool.

Liverpool ne samo što je osvojio pod Kloppom najvažnije trofeje koji postoje u europskom nogometu, već je i demonstrirao moderni nogomet koji oduševljava navijače, a također je dao priliku nekim novim klincima da se pokažu na velikoj sceni i izrastu u zvijezde, poput Trenta Alexandera Arnolda i Andrewa Robertsona, dok je Salahu, Alissonu, Firminu, Van Dijku i Maneu još dodatno podigao vrijednost.

Rezultatski pad kakav se Kloppu već događao

Međutim, ove sezone Liverpool definitivno ne djeluje kao ista moćna momčad koja je pokorila Englesku i Europu u posljednje dvije sezone.

“Redsi” se muče na Anfieldu sa suparnicima kojima nitko nije davao izgleda prije početka utakmice, poput Burnleyja i Brightona, a poraze bilježi i od klubova poput Evertona i Leicester Cityja koji bi unatoč svojoj kvaliteti ipak trebali biti razina niže.

Nema sumnje, serija od četiri poraza u nizu nešto je što Liverpool ne pamti posljednjih godina, a time ne samo da je izgubljen naslov prvaka Engleske, već je doveden u pitanje čak i nastup u europskoj Ligi prvaka, natjecanju u kojem doduše “redsi” u aktualnoj nokaut fazi još uvijek dobro guraju.

Kloppov veliki problem je teška ozljeda Virgila van Dijka kojeg je izgubio na gotovo cijelu sezonu, što je ogroman gubitak za obrambeni dio momčadi koji nije uspješno saniran. Dolazak Thiaga Alcantare u sredinu terena također se nije pokazao kao korak naprijed, a ni slavni napadački trojac kojeg čine Salah, Firmino i Sane nema visok postotak realizacije, a dobivaju manje upotrebljivih lopti nego u prošlosti.

Međutim, treba reći da su rezultatski padovi nešto što se Kloppu već događalo. S Borussijom Dortmund koju je odveo do titule prvaka Njemačke i finala Lige prvaka također je u jednom trenutku sasvim potonuo 2015. godine pa su ga tada optuživali da troši igrače do te razine da nakon nekoliko sezona postanu neupotrebljivi.

Kloppa zamjenjuje Steven Gerrard?

Ako je vjerovati britanskom Daily Mailu, uprava kluba već se polako priprema za budućnost bez Jürgena Kloppa.

Naime, njemački stručnjak koji ima godišnju plaću oko 15 milijuna funti mogao bi biti zamijenjen već ovog ljeta igračkom klupskom legendom, Stevenom Gerrardom.

Bivši engleski veznjak ove sezone uspio je u velikom stilu prekinuti dominaciju Celtica u škotskom prvenstvu i grabi kao trener prema tituli prvaka kojeg Rangers čeka još točno 10 godina.

Ipak, dobrim rezultatima do kraja sezone i eventualnim osvajanjem Lige prvaka Klopp svakako može preokrenuti situaciju i zadržati svoje mjesto, no morat će se mnogo toga promijeniti na travnjaku da se to zaista ustvari.

U svakom slučaju, bilo da se to dogodi ovog ljeta ili kasnije, Gerrard se čini kao perfektno rješenje za Liverpool, kao miljenik i navijača i uprave pa ćemo ga zasigurno gledati kao trenera na Anfieldu u nekoj od faza njegove trenerske karijere…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top