Juventus ovako slabu sezonu u Italiji ne pamti u zadnjih 10 godina

Remijem protiv Hellas Verone nogometaši Juventusa pod vodstvom Andree Pirla još su se malo udaljili od osvajanja desetog naslova prvaka Italije u nizu…

Dugo smo čekali na uzbudljivu sezonu u talijanskoj Seriji A i napokon je dočekali. Dominacija Juventusa trajala je 9 sezona u nizu, u kojima mu se konkurencija gotovo da nije mogla uopće približiti na ljestvici. No, sada je tome došao kraj.

U 2021. godini crno-bijeli izgledaju ranjivije nego u prethodnom čitavom desetljeću, a podatak o čak 10 od 23 utakmice u kojima dosad nisu pobijedili u talijanskom prvenstvu, dovoljno govori o promjeni odnosa snaga koji se trenutno događa u Italiji.

Da, ovo je definitivno najslabija sezona Juventusa u posljednjih 10 godina, no što je najveći razlog ovakvog pada?

Neiskusni Pirlo nije se dobro snašao

Najveća promjena u redovima Juventusa u ovoj sezoni svakako je dolazak novog trenera. Andrea Pirlo apsolutna je legenda talijanskog nogometa i jedan od najboljih veznjaka u povijesti torinskog kluba, no trenerski posao nešto je sasvim drugo.

Za razliku od Zinedinea Zidanea koji čim je dobio pravu priliku na čelu Reala odmah je zablistao osvojivši nestvarne tri titule u Ligi prvaka u nizu, Pirlo nije uspio uspostaviti autoritet na jednak način i provesti svoje taktičke zamisli u djelo.

Zajedno sa svojim hrvatskim pomoćnikom Igorom Tudorom, Pirlo od samog početka prosipa bodove i gotovo svaku treću utakmicu igra neriješeno, a u sustavu bodovanja u kojem pobjeda donosi 3 boda to se pokazalo velikim hendikepom, ako su ti rivali ovako raspoloženi Inter i Milan.

Nikako ne pomaže niti ogromna lista ozlijeđenih nogometaša, na kojoj su i vječni stupovi obrane Chiellini i Bonucci, kao i korisni veznjaci Cuadrado i Arthur, dok protiv Hellas Verone nisu igrali ni Dybala ni Morata.

Taj dvoboj u Veroni koji je završio 1:1 maksimalno je zakomplicirao Juventusovu situaciju na ljestvici, ali obitelj Agnelli koja vodi torinsku “Staru damu” i dalje vjeruje mladom stručnjaku na klupi i nada se da bi mogao preokrenuti situaciju u završnici sezone…

Ronaldo je odličan, ali više nije na vrhuncu

Cristiano Ronaldo doveden je u Juventus kao posljednji kotačić potreban za osvajanje Lige prvaka, no iako Portugalac nastavlja trpati golove kao i dok je bio član Manchester United i Real Madrida, sa svojih 36 godina definitivno više nije na vrhuncu.

Ove sezone imao je problema s koronavirusom i doživljavao uspone i padove, no s 19 postignutih pogodaka na vrhu je ljestvice strijelaca u talijanskoj Seriji A.

Međutim, njegov učinak na travnjaku ipak je umanjen u odnosu na madridske dane, a problem nisu samo njegove godine, već i suigrači koji ipak nisu na nivou momčadi Reala iz šampionskih sezona, dok mu ni koncept kojeg forsira Pirlo ne daje priliku sasvim zablistati.

Sve u svemu, neuvjerljiva nedavna predstava protiv Porta, kao i sve što pokazuje Juventus ove sezone govori nam da bi se lako moglo dogoditi da torinski klub ostane bez titule prvaka Europe i u Ronaldovoj eri, osim ako momčad ne pojača još jednom zvijezdom koja je u naponu snage. No, postoji još jedan problem koji to onemogućuje…

Financijske nevolje skresale Juventusova krila

Kad netko ne igra dobro, zamijeni ga još boljim i skupljim! Tako je to godinama funkcioniralo u Juventusu i takva filozofija klubu je donijela potpunu dominaciju u Italiji, ali sada polako dolazi na naplatu.

Naime, kupovina Ronalda klubu se možda isplatila, jer prodan je ogroman broj dresova s imenom Portugalca na njima, ali visoka plaća od 31 milijuna eura godišnje koju je CR7 dobio dugoročno je destabilizirala klub.

Sada i drugi nogometaši neće pristati igrati za par milijuna eura, kad znaju da klub ima novca nekog pošteno platiti pa su godišnji izdaci za igrački kadar značajno narasli i doveli vlasnike u kompliciranu situaciju.

Problem je naravno što talijanska Serie A svojim klubovima ne omogućuje zaradu od televizijskih prava na razini Premiershipa, dok je situacija s globalnom pandemijom i zabranom prisustva gledatelja na tribinama sve dodatno financijski zakomplicirala. Juventus trenutno ne zarađuje koliko bi trebao i zbog toga definitivno posluje u minusu.

U isto vrijeme Inter je u svoje redove doveo odlična pojačanja, poput Lukakua i Eriksena, a Milan napravio pravu stvar s povratkom Ibrahimovića. Oba milanska kluba u Antoniju Conteu i Stefanu Pioliju pronašli su iskusne trenere koji su zasad još uvijek taktički ispred Pirla i to se uoči završnice sezone osjeća na ljestvici.

Dakle, Juventus još od one afere Calciopoli, koja ga je bacila u Seriju B, nije bio u ovako izazovnom razdoblju svojeg postojanja.

S jedne strane tu su limitirani resursi, s druge momčad koja zasad još nije pronašla pravu kemiju s novim trenerom. Ipak, čak i ako naslov prvaka nakon dugo vremena ne pripadne crno-bijelima, to neće biti katastrofa.

Najvažnije je da iz ovog uprava i trenerski stožer izvuku vrijedne pouke i na temelju njih krenu u izgradnju bolje i održive budućnosti, u kojoj će se Juventus ipak bazirati na mlađim nogometnim talentima, možda i iz vlastite nogometne škole, nego na skupocjenim pojačanjima koja svojim izdašnim ugovorima planiranje budućnosti čine gotovo nemogućim…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top