Union Saint Gilloise – najugodnije iznenađenje europske klupske sezone!

Novi belgijski prvoligaš Union Saint-Gilloise i dalje uvjerljivo vodi na ljestvici prvenstva, što je definitivno najveće iznenađenje u europskim nacionalnim ligama ove sezone…

Mali klub koji grabi prema naslovu prvaka u jednoj od najpoznatijih nogometnih liga Europe. To nismo imali još od Leicestera u Premiershipu 2016. godine, a sada je u Belgiji itekako moguć sličan scenarij, s momčadi zvanom Royale Union Saint-Gilloise u glavnoj ulozi.

Radi se o novom prvoligašu koji zapravo nije igrao značajnu ulogu na nogometnoj karti Belgije punih 90 godina, a ove zime odjednom se našao s velikom prednošću ispred Bruggea i Antwerpa, s kojima će definitivno voditi borbu za titulu do same završnice prvenstva.

Tko zapravo stoji iza kluba iz Bruxellesa, koji ima stadion s manje od 10 tisuća sjedećih mjesta, otkrit ćemo u ovom tekstu…

Slavna, ali daleka prošlost

Leicester je 2016. godine osvojio svoj prvi senzacionalni naslov prvaka Engleske, no Union Saint-Gilloise već ima belgijskih titula i to pregršt.

Naime, ovaj klub bio je prava sila u svojoj zemlji na početku prošlog stoljeća i uzeo je 11 naslova prvaka, u razdoblju od 1904. i 1935. godine.

Međutim, to je toliko daleka prošlost da ne samo što nema više živih nogometaša iz šampionskih generacija ovog kluba, već teško da je ijedan živući navijač proživio te uspjehe, uključujući i seriju od 60 utakmica bez poraza tridesetih godina, što je još uvijek rekord belgijske prve divizije.

Union St. Gilloise još je potkraj pedesetih bio bitan faktor, jer je uspio izboriti čak i plasman u Kup Velesajamskih Gradova, u kojem je 1959. dogurao do polufinala, izbacivši Romu iz natjecanja.

A onda su stvari krenule nizbrdo, jer je 1963. ispao iz prve lige, a onda je potpuno potonuo 1980. godine, kada se našao u belgijskoj četvrtoj ligi i činilo se prestao biti značajan faktor u svijetu nogometa.

Ipak, početkom novog tisućljeća Union Saint-Gilloise izvukao se iz nižih liga i dogurao do druge, da bi kao pobjednik natjecanja izborio plasman u elitni rang natjecanja prošlog proljeća i odmah šokirao velikane, u svojoj prvoj povratničkoj sezoni…

Engleski vlasnik preporodio klub

Bila bi to zaista romantična priča, da je ovaj klub sve to postigao s amaterskim nogometašima, pobjeđujući moćne i bogate suparnike. No, bez novca nema uspjeha u nogometu, a za financijski uzlet pobrinula se nova vlasnička struktura kluba, predvođena Englezom Tonyjem Bloomom.

Bloom je poput Matthewa Benhama, vlasnika Brentforda i Midtjyllanda, poznat kao vrhunski kladitelj i igrač pokera, ali i uspješan biznismen. U svojem vlasništvu ima Brighton, koji ove sezone također vrlo dobro igra u Premiershipu, a Union St. Gilloise preuzeo je 2018. godine i odmah od njega napravio ozbiljnu momčad, sposobnu za najviše domete.

Tko su glavne uzdanice momčadi?

Kakvu sezonu proživljavaju nogometaši kluba Union St. Gilloise dovoljno govori podatak da su u prvih 29 kola zabili 62 pogotka, više nego itko drugi u Belgiji, a primili 22, manje nego ijedna momčad među belgijskom elitom.

Takvo otvaranje sezone možemo nazvati senzacionalnim, a stadion Stade Joseph Mariën, koji ima kapacitet nešto veći od osam tisuća sjedećih mjesta zaista uživa u fantastičnom nogometu.

Trener Felice Mazzù arhitekt je ovog belgijskog čuda, koji je klub preuzeo u svibnju 2020. godine i od tada bilježi samo velike uspjehe. Prvo se prošetao drugom ligom, a sada ima značajnu prednost na vrhu ljestvice i u prvoj.

Vrijednost nogometaša Uniona SG prilično je porasla tijekom sezone, no svejedno je i dalje skromna, u odnosu na velikane u Belgiji. Najveću cijenu ima Kacper Kozlowski, poljski 18-godišnji veznjak koji je procijenjen na 10 milijuna eura, no zapravo uopće previše ne sudjeluje ove sezone u utakmicama seniorske momčadi.

Zato itekako sudjeluje drugi najvrjedniji nogometaš, procijenjen na 5 milijuna eura. Turski napadač s njemačkom putovnicom, Deniz Undav već je utrpao 20 golova, a njegov belgijski kolega Dante Vanzeir dodao je još 13.

Kapetan momčadi dobro nam je poznat. Riječ je o Maltežaninu Teddyju Teumi, koji je radio nerede u dvije utakmice protiv Hrvatske u kvalifikacijama za SP, kada je pokazao da svojim loptama u prostor može zaista uništiti obranu pa nikog ne bi iznenadilo da u budućnosti pređe u neki veći klub.

Zanimljivo je da je Teuma zapravo jedini igrač za kojeg smo uoči ove sezone čuli u Hrvatskoj, samo zato što igra za Maltu, što potvrđuje koliko je velik podvig ovog kluba, koji vjeruje da može otići do kraja i uzeti naslov…

Sustav natjecanja predstavlja najveći problem

Union St. Gilloise ove je zime u jednom trenutku imao i 10 bodova prednosti ispred konkurencije i u normalnom sustavu natjecanja vjerojatno bi izdržao do kraja i uzeo titulu.

Međutim, u Belgiji nakon 34 odigrana kola bodovi se prepolavljaju i igra se 6 završnih utakmica između 4 najbolja kluba. To je velik problem za Union SG koji ipak počinje gubiti dah u posljednjim kolima i teško će izdržati pod pritiskom, kad sezona uđe u završnicu u travnju i svibnju.

Ipak, već ovo što je mala momčad iz Bruxellesa napravila je vrijedno divljenja, a svi oni koji su se kladili na Union St. Gilloise ove sezone izuzetno su zahvalni ovoj družini, jer pobjede koje je skupljala išle su uz visoke kvote i velike dobitke, što rijetko imamo priliku tako lako zgrabiti na nogometu…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top