Je li Nenad Bjelica uspio stvoriti šampionsku momčad u Osijeku?

Dovođenjem Kristijana Lovrića i Mije Caktaša Osijek je postao ozbiljan kandidat za osvajanje titule prvaka, u završnici sezone domaćeg nogometnog prvenstva…

Ne pamtimo uzbudljiviju sezonu Prve HNL od ove koju trenutno gledamo. Čak četiri kluba ravnopravno se bore za titulu prvaka, jer dijeli ih tek nekoliko bodova koji se u međusobnim ogledima kojih je još pregršt do kraja prvenstva lako mogu okrenuti na drugu stranu.

A jedini klub od pretendenata na titulu koji još nema naslov hrvatskog prvaka je Osijek, momčad iz Gradskog vrta koja već dugo prijeti osvajanjem najvrjednijeg domaćeg trofeja, ali nikako da dočeka svoj trenutak.

Ključna figura tog ambicioznog projekta trenutno je definitivno trener Nenad Bjelica, koji je srušio “europsko prokletstvo” Dinama i odveo ga do proljeća u Europskoj ligi, da bi zatim nakon svađe sa zagrebačkom upravom stigao u svoj Osijek u ljeto 2020. godine, željan stvaranja šampionske generacije.

Viceprvak koji želi napraviti korak više

Osijek je trenutno u svojoj drugoj sezoni pod Bjelicom, koji je već u prvoj posložio momčad kako treba i dugo bio jedini ozbiljan rival Dinamu u borbi za naslov prvaka.

Drugo mjesto, odnosno titula viceprvaka bio je i najveći uspjeh Osječana u Prvoj Hrvatskoj Nogometnoj Ligi, a nedavno pobjedom u derbiju protiv Dinama pokazali su da ove sezone pucaju na korak više, svoj prvi naslov nogometnog prvaka Hrvatske.

Ne bi to naravno bio prvi trofej u povijesti kluba, jer Osijek je osvojio hrvatski Kup 1999. godine, no svakako bi titula u prvenstvu bila najveći uspjeh slavonske družine i dokaz da predsjednik Ivan Meštrović, u suradnji sa svojim mađarskim financijerima radi zaista vrhunski posao…

Tko su najvažniji Bjeličini igrači?

Osijek je ovu sezonu započeo s promjenjivim uspjesima. U Europi je olako ispao od CSKA iz Sofije, u dvobojima u kojima je suparnik dominirao kao da se radi o Barceloni.

U domaćem prvenstvu Osječani su dobro prolazili u derbijima i dvaput su ostali neporaženi na Poljudu, no previše bodova su gubili na takozvanim manjim utakmicama i to je bio problem zbog kojeg nisu uspjeli iskoristiti posrtaje Dinama, Rijeke i Hajduka, kako bi se odvojili na vrhu ljestvice.

Bjelica ima nekoliko igrača koji su bili okosnica njegove momčadi ove sezone, iako je zaista mnogo rotirao. U obrani su to svakako Danijel Lončar i Mile Škorić, dok je među vratnicama reprezentativac Ivica Ivušić, koji je doduše velik dio sezone bio ozlijeđen, ali sada je spreman očuvati svoju mrežu netaknutu, što mu sve češće uspijeva u novoj kalendarskoj godini.

U sredini terena trener Osijeka svašta je pokušavao, ali Ivan Fiolić pokazao se kao ključna figura, zajedno s Petrom Bočkajem, koji se činio nezamjenjiv u jesenskom dijelu prvenstva. Laszlo Kleinheisler još je jedan vrlo koristan veznjak, no tek treba dati ono najbolje ove sezone.

A u napadu Bjelica nikako nije pronalazio prava rješenja pa su se napadači mijenjali na terenu iz utakmice u utakmicu. Prošlosezonski najbolji strijelac Ramon Mierez uspio je nekako pasti u drugi plan, a Damjan Bohar također nije zadovoljio, dok je Mihret Topčagić solidno koristio svoju minutažu.

Kako god, u Osijeku su procijenili da sve to nije dovoljno za pohod na titulu pa su ove zime doveli dva “kapitalca”, uz koje momčad sada djeluje zaista opasno…

Odlazak Bočkaja brzo zaboravljen

Zimski prijelazni rok počeo je šokantno za Osijek, jer Bjelica je prodao Petra Bočkaja u Dinamo i tako izazvao silan bijes navijača.

No, ogorčenje je brzo zamijenila euforija, jer u klub su stigli sjajni pojedinci, od kojih svakako treba izdvojiti Kristijana Lovrića. Riječ je o mladom napadaču koji izvodi slobodnjake barem jednako dobro kao i Bočkaj, a ima još pregršt različitih kvaliteta kojima je držao Goricu u vrhu ljestvice, prije nego što je prešao u momčad iz Gradskog vrta.

Tu je i Mijo Caktaš, bivši kapetan Hajduka koji je neko vrijeme bio daleko najbolji splitski nogometaš, prije nego se posvađao s upravom i odlučio napustiti klub. Sada se vratio u Prvu HNL i odmah počeo zabijati u dresu Osijeka, željan osvete onima koji su ga olako otpisali u hrvatskom nogometu.

Dodajmo tome još Antonija Mancea, koji je vraćen u klub iz Njemačke ove zime i odmah se pokazao kao strašno pojačanje. Svojim golovima odlučio je dvoboje protiv Istre i Dinama te tako gurnuo Osijek na sam vrh ljestvice…

Kako do naslova prvaka?

Nenad Bjelica pamtit će po dobrome treći krug utakmica u Prvoj HNL, jer pobijedio je Rijeku i Dinamo te uzeo bod na Poljudu, u utakmici u kojoj mu je poništen pogodak iz penala, što se zaista rijetko viđa u nogometu.

No, Osijek tek čeka četvrti i završni krug domaćih utakmica, u kojima gostuje na Maksimiru i na Rujevici, dok dočekuje Hajduk u Gradskom vrtu. Ipak, ključne bi mogle biti preostale utakmice, one protiv klubova iz sredine ljestvice i sa samog dna, u kojima Bjelica i njegovi igrači više ne smiju prosipati bodove.

U svakom slučaju, online kladionice još uvijek ne vide Osijek kao glavnog favorita za osvajanje naslova. No, to se itekako može promijeniti u tjednima koji dolaze, ako momčad zadrži čvrstinu i nastavi pobjeđivati, u završnici domaćeg prvenstva. Mi vjerujemo da će se na Osijek isplatiti kladiti do samog kraja sezone, a i igrati da oba tima NEĆE zabiti gol, pogotovo u Gradskom vrtu, gdje obrana Bjeličine družine izgleda sve bolje…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top