Tko su najugodnija iznenađenja na otvaranju nove nogometne sezone?

Prošlo je više od mjesec dana od početka nove nogometne sezone, a neki klubovi još uvijek se drže u vrhu, iako to od njih nismo očekivali. Otkrivamo tko su zasad najugodnija iznenađenja u najjačim nogometnim ligama Europe.

Ušli smo u jesenski dio nogometne sezone, s europskim natjecanjima koja su započela svoju grupnu fazu. A u isto vrijeme igraju se i nacionalne lige, u kojima se u vrhu ljestvice drže i neki klubovi za koje nismo vjerovali da će tamo biti.

Pa iako bi se s vremenom trebali vratiti u sredinu ljestvice, a možda i na samo dno, svejedno zaslužuju pohvale za ono što su dosad napravili. Baš zbog toga donosimo pregled klubova koji zasad predstavljaju najugodnija iznenađenja u nogometnoj Europi…

Girona

Mali klub iz Katalonije baš nitko nije očekivao u vrhu La Lige, no Girona se svejedno ugurala među najugodnije iznenađenja u Europi.

Dovoljno je reći da je nakon sedam kola čak preuzela vodstvo na ljestvici, unatoč vrlo dobrom ulasku Reala i Barcelone u novu sezonu. Trener Michel nema na raspolaganju velike zvijezde, no uspio je organizirati momčad na travnjaku kako treba, što je rezultiralo s nekoliko impresivnih pobjeda, uključujući one kod Villarreala i Seville u gostima.

Gironu svojim golovima guraju naprijed odlični Ukrajinci Artem Dovbik i Viktor Cigankov, a tu je i iskusni Christian Stuani, kao i Brazilac Savio. Kolumbijac Yangel Herrera također je odlično ušao u sezonu, a iako cijela momčad vrijedi manje od Judea Bellinghama, Katalonci pokazuju da ogroman uloženi novac nije uvijek jamac uspjeha. Jednom kad utakmice počne, sve je moguće.

Bayer Leverkusen

Među najugodnija iznenađenja u Bundesligi svakako spada Bayer Leverkusen. Momčad koju vodi Xabi Alonso već je prošle godine pokazala u Europi da ima veliki potencijal, a sada to potvrđuje u Bundesligi.

Da se Bayer ne šali pokazao je pobjedom protiv Leipziga već u prvom kolu, a izbjegao je i poraz u Münchenu protiv Bayerna. Time je istaknuo kandidaturu za mjesto u Ligi prvaka, a možda i za borbu za titulu.

S Jonasom Hofmannom i Adamom Hložekom u napadu, kao i velikim talentom Florianom Wirtzom koji dolazi iz drugog plana, Bayer čini se može mnogo više u Bundesligi nego što je radio posljednjih godina. Ako uspije zadržati ovu momčad na okupu, nije nemoguće da ponovi uspjehe zlatne generacije koja je igrala u finalu Lige prvaka protiv Reala 2002. godine.

Brest

Još jedan mali klub koji se drznuo zasjesti na vrh ljestvice pokraj puno bogatijih i moćnijih kolektiva. Brest definitivno spada među najugodnija iznenađenja u Francuskoj, a dobru igru okrunio je preuzimanjem vodstva na ljestvici nakon šestog kola.

Iako nitko ne vjeruje da družina Erica Roya može još dugo izdržati, navijači će definitivno pamtiti ovu sezonu po dobrome. Momčad pak koja spada među jeftinije u Ligue 1 mogla bi podići svoju vrijednost, s Martinom Satrianom i Billalom Brahimijem kao pojedincima kojima se predviđa najsvjetlija budućnost.

Pobjede protiv Lensa i Lyona pokazuju pak da se Stade Brestois 29, što mu je puno ime, sigurno neće boriti za opstanak niti biti lak zalogaj svojim suparnicima…

Brighton

Iako svake godine prodaje igrače u vrijednosti većoj od 250 milijuna eura, Brighton uvijek nekako pronađe način kako ostati u vrhu Premiershipa. Nije ga uzdrmao niti gubitak trenera Grahama Pottera prošle sezone, jer novi strateg Roberto de Zerbi zaista odrađuje dobar posao.

Brighton se možda ne može boriti za titulu u Premiershipu, no u novoj sezoni ozbiljno prijeti klubovima koji računaju na nastup u Ligi prvaka. Evan Ferguson, Joao Pedro i Kaoru Mitoma igraju odlično u ofenzivi, a Pervis Estupinan sigurno je jedan od najboljih bekova na Otoku.

Pobjeda na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda pokazala je koliku moć ova momčad Brightona ima, spremna još jednom igrati vrlo atraktivni nogomet koji oduševljava ljubitelje Premier lige.

Gorica

Za kraj, spomenimo i domaći fenomen na kojeg online kladionice sve ozbiljnije računaju. Riječ je o momčadi Gorice, ove sezone poznate po tome da je pobijedila Hajduk kod kuće i remizirala s Dinamom u gostima u uvodnom dijelu prvenstva.

Velikogorički klub izgubio je trenera Željka Sopića, kao i većinu svojih najvećih zvijezda u posljednje vrijeme. Nema više ni moćnih afričkih pojačanja u svlačionici. No, novi strateg Dinko Jeličić čini se da je pronašao dobru formulu za igrače koje ima na raspolaganju, što je rezultiralo s nizom pobjeda tijekom rujna i skokom u sam vrh ljestvice.

Pa iako je jasno da Gorica ne može pratiti Dinamo i Hajduk, a najvjerojatnije ni Rijeku ni Osijek, svejedno se radi o ogromnom iskoraku za klub koji se donedavno borio za opstanak, zbog čega definitivno spada među najugodnija iznenađenja u HNL-u.

U svakom slučaju, odlično je kad se u borbu za najviše domete uključe i klubovi na koje nitko ne računa. Uvijek se tada sjetimo Leicester Cityja i nezaboravne sezone 2015./16. koja dokazuje da je sve moguće. Tko zna, možda ovdje navedena najugodnija iznenađenja mogu kreirati sličnu senzaciju. Barem netko od njih…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top