Modrić na klupi Reala – dobra ili loša vijest za Hrvatsku?

Luka Modrić definitivno više nije standardni prvotimac u Real Madridu. To će sigurno utjecati na njegovo samopouzdanje, ali i dati mu dodatnu svježinu za Europskom prvenstvo u Njemačkoj sljedeće godine.

Najbolji hrvatski nogometaš napunio je u rujnu 38 godina. Luka Modrić tako je definitivno došao u godine u kojima je većina veznjaka digla ruke od nogometa, no on se i dalje drži u momčadi najtrofejnijeg klupa u Europi.

Istina je, Modrić je ovog ljeta produžio ugovor s Realom na još jednu sezonu, za razliku od suigrača Karima Benzeme koji se odlučio ganjati ogroman novac u Saudijskoj Arabiji.

Pa iako nogometni navijači više cijene ovo što je napravio Luka, od poteza svih onih koji sada igraju na Bliskom Istoku, naš kapetan teško da može računati na status u Madridu kakav je imao u prošlosti. To je pokazao i početak nove sezone, u kojoj ga Carlo Ancelotti više ne vidi kao svoje glavno rješenje u sredini terena, što je u Realu bio puno desetljeće.

Sada madridski klub ima moćnog Judea Bellinghama, a polako sazrijevaju i drugi, od Aureliena Tchouaménija i Eduarda Camavinge do Federica Valverdea i Rodryga.

Drugim riječima, Modrić više ne može računati na punu minutažu u redovima Reala i to je nešto na što će se morati priviknuti. Novi status u madridskom klubu svakako će utjecati na Lukine nastupe na terenu, a nas najviše zanima kako će se to odraziti na njegov doprinos igri hrvatske nogometne reprezentacije…

Vitrine pune prestižnih trofeja

Luka Modrić stigao je u Real 2012. godine i do danas je postao jedan od najtrofejnijih nogometaša u povijesti “kraljevskog” kluba. Naš 38-godišnji veznjak može se pohvaliti s čak 5 osvojenih Liga prvaka, a tome je dodao još 9 međunarodnih trofeja, u europskom Superkupu i na Fifinom klupskom Svjetskom prvenstvu.

U španjolskoj La Ligi hrvatski kapetan osvojio je još tri titule, čemu je dodao dva Kupa kralja i četiri Superkupa, što je ukupno 23 trofeja. S onima iz Dinama to je ukupno 28, što ga čini drugim najtrofejnijim našim igračem, odmah do Darija Srne.

No, najveći podvizi za Luku svakako su uspjesi s reprezentacijom. Osvojio je broncu i srebro s Hrvatskom na Svjetskim prvenstvima, a onda mu je za dlaku izmaklo zlato u lipnju u velikom finalu Uefine Lige nacija.

Tako je Modrić definitivno učvrstio status najboljeg nogometaša kojeg smo ikad imali. U Realu mu pak fale još dva trofeja kako bi dostigao najtrofejnije u povijesti kluba. Do njih bi mogao doći u 2024. godini, no ne u ulozi glavnog protagonista na travnjaku…

Dovoljno minutaže da ostane u formi

Iako su Luka Modrić i Toni Kroos preko noći prestali biti glavne uzdanice Reala u veznoj liniji, to ne znači da će naš nogometni dirigent u potpunosti izgubiti minutažu u Madridu. Daleko je to od situacije Mislava Oršića u Southamptonu koji uopće nije dobivao priliku.

Dapače, Ancelotti će u gotovo svim utakmicama dati priliku Luki da barem kao zamjena nešto napravi na travnjaku, a gust raspored Reala mogao bi ga u mnogim okršajima gurnuti u prvi plan, budući da će trener morati odmarati svoje glavne adute.

Tako dolazimo do situacije koja bi definitivno trebala ići na ruku hrvatskoj reprezentaciji. Naime, Real ove sezone neće pretjerano trošiti Luku, a opet će ga dovoljno koristiti da mu ne usfali minutaže, uoči reprezentativnih uzbuđenja koja ga čekaju sljedećeg ljeta.

Zato Zlatko Dalić može biti zadovoljan razvojem situacije u Madridu, unatoč tome što padanje u drugi plan sigurno negativno utječe na samopouzdanje Modrića, naviklog da se oko njegovih poteza vrti igra svih momčadi u kojima je dosad igrao…

Može li okruniti karijeru zlatom s Hrvatskom?

Svaki put kad Modrić ostane na korak do zlata s hrvatskom reprezentacijom, čini se kao da je propustio posljednju priliku osvojiti trofej s našom izabranom vrstom.

No, zatim Hrvatska ponovo iznenadi cijeli svijet i nađe se u borbi za titulu, s Modrićem kao čovjekom koju je gura prema najvišim dometima. Pa iako tri medalje u pet godina za zemlju poput naše više vrijede od osvojenog zlata velikih nacija poput Brazila, Francuske, Engleske i Njemačke, svejedno se još uvijek nadamo da bi Luka mogao odvesti Hrvatsku na sam krov Europe sljedeće godine.

Ako pitate sportske kladionice, naše ponovo guraju u drugi plan, no to im se nije pokazalo pametnim prethodnih godina. Nema sumnje, Modrić će u Njemačkoj ponovo predvoditi izuzetno darovitu generaciju nogometaša, sposobnu igrati sa svakim.

Hoće li to biti i njegovo posljednje natjecanje u dresu reprezentacije? Trebalo bi tako biti, no Modrić je već sad ostao duže nego su se mnogi nadali. A Lukina dugovječnost polako postaje legendarna pa nije potpuno nemoguće da ga vidimo na Svjetskom prvenstvu 2026. godine u SAD-u, Meksiku i Kanadi, što bi bio podvig kakvim se drugi slavni veznjaci ne mogu pohvaliti…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top