Tko stoji iza Napolijevog fantastičnog otvaranja sezone?

Nakon što je nespretno poklonio Juventusu nastup u Ligi prvaka prošlog proljeća, Napoli je silovito otvorio ovu sezonu i ovaj je put ozbiljan kandidat čak i za osvajanje titule…

Talijanski nogomet proživljava fantastične dane. Ne samo što se reprezentacija vratila na tron osvajanjem Europskog prvenstva, već je i Serie A postala zanimljivija nego ikad, s klubovima na vrhu koje tamo nitko nije očekivao.

Da, gotovo je s deset godina vladavine Juventusa. Prošle sezone crno-bijele je detronizirao Inter, a na otvaranju novog izdanja talijanskog prvenstva u prvi plan su iskočili neočekivani akteri i došli do prednosti od čak 16 bodova ispred Stare Dame, već u studenom.

Jedan od novih lidera Serie A je Napoli, koji nije mogao bolje započeti svoju sezonu, s čak 10 pobjeda iz prvih 11 utakmica, što baš nitko nije očekivao. Pogotovo nakon onog što se dogodilo prošlog proljeća…

Šok koji je pozitivno djelovao

Napoli se već godinama drži u samom vrhu Serie A, zahvaljujući igračima kao što su Marek Hamšik i Dries Mertens, koji su ga kroz čitavo desetljeće držali uz bok najboljima u Italiji.

Klub je to u kojem je igrao i Edinson Cavani, ali Južnoamerikanac koji se najčešće povezuje s klubom iz Napulja svakako je Diego Maradona.

Napoli je dvaput osvojio titulu prvaka Italije, 1987. i 1990. godine, predvođen upravo Maradonom, koji ima mitski status u Kampaniji, pokrajini na jugu Italije gdje je smješten ovaj klub.

A prošle sezone klub nije bio ozbiljan kandidat za osvajanje titule, no ravnopravno se nosio s Milanom, Atalantom i Juventusom, u borbi za mjesta koja vode u Ligi prvaka, sve do posljednjeg kola kada je doživio pravi šok.

Napoli je u zadnjem kolu kod kuće igrao protiv ne pretjerano zainteresirane Verone i trijumf ga je vodio u elitno klupsko nogometno natjecanje. No, utakmica je završila 1:1 i tako se Juventus ipak sretno ugurao u Ligu prvaka.

Međutim, taj težak udarac pozitivno je djelovao na nebesko plave, koji su potpuno preporođeni započeli nove izdanje Serie A. Pobijedili su 8 utakmica u nizu, uključujući i Juventus, prije nego što su remizirali s Romom, no s 10 pobjeda u prvih 11 utakmica definitivno su zabilježili start sezone za pamćenje…

Luciano Spalletti zna svoj posao

Naravno, velike zasluge za promjene idu treneru. Luciano Spalletti svima je poznati stručnjak, a u Napoli je stigao odmah nakon šokantnog remija s Veronom, koji je klub koštao milijune eura.

Spalletti ima u karijeri dva osvojena talijanska Kupa, ali niti jednu titulu, no način na koji je posložio momčad ovog ljeta obećava da bi se to možda moglo i promijeniti.

Bivši trener Rome i Intera čini se da odlično surađuje s karizmatičnim vlasnikom i predsjednikom Aurelijom de Laurentisom, koji je klub preuzeo 2004. godine i vratio ga iz druge u prvu ligu.

Spalletti i De Laurentis nisu mnogo kupovali tijekom ljeta, a jedini zvučni transfer bilo je dovođenje za 19 milijuna eura Mattea Politana iz Intera. Međutim, nisu niti ostali bez ključnih figura na travnjaku, koje je samo trebalo posložiti na pravi način da postanu mašine za pobjeđivanje…

Insigne vođa, Osimhen najugodnije otkriće

U Napoliju se danas puno toga vrti oko Lorenza Insignea, koji je bio i jedan od najboljih igrača talijanske reprezentacije na Euru. Ovaj 30-godišnjak je klasični talijanski plemeniti ofenzivac, koji zna kako se ubaciti s krila i zabiti, ali i kako namjestiti pogodak suigračima.

A raspoloženog kolegu na travnjaku pronašao je u Nigerijcu Victoru Osimhenu, najvećem osvježenju ove sezone u Italiji. Zabio je 22-godišnji talent 5 golova u ranoj fazi Serie A i tako se prometnuo u ključnog strijelca Napolija, pred kojim je čini se obećavajuća karijera.

Dries Mertens više nije tako moćan kao što je nekoć bio, ali tu su Meksikanac Hirving Lozano i spomenuti Matteo Politano koji znaju kako zabiti fantastičan pogodak, a sigurnost u sredini terena momčadi daje Fabián Ruiz, 25-godišnji Španjolac koji je 2018. godine stigao iz Betisa i odlično se uklopio.

Napoli je u prvih 11 kola primio samo tri boda, čiju odličnu obranu predvodi cijenjeni Senegalac Kalidou Koulibaly, a tu je i talijanski reprezentativac Giovanni di Lorenzo. Veliku minutažu ima i Portugalac Mário Rui, a za mjesto u prvih 11 izborio se i bivši Dinamov bek Amir Rrahmani, koji je već zabio dva gola na otvaranju sezone.

Dodajmo tome Davida Ospinu među vratnicama, kojeg je Arsenal prepustio Napoliju i dobivamo momčad koja je na briljantan način otvorila Serie A i ima pravo nadati se najvišim dometima.

Isplati li se nastaviti kladiti na Napoli?

Zaljubljenici u nogometno klađenje se pitaju hoće li Napoli i u nastavku sezone biti klub na koji se isplati uplatiti dobitan listić.

Naravno, mnogo toga će ovisiti o stanju s ozljedama, kao i fizičkoj pripremljenosti, jer raspored je gust, a klub uz Seriju A igra i u Europskoj ligi te talijanskom Kupu.

Teško je vjerovati da bi Napoli mogao ponovo nanizati 8 pobjeda u nizu, ali u većini utakmica trebao bi trijumfirati, pogotovo na domaćem terenu. Isplatit će se kladiti i da protivnik neće zabiti pogodak, kao i na učinak ključnih pojedinaca, kao što su Osimhen i Insigne.

U svakom slučaju, Spallettijeva momčad nas je ugodno iznenadila, a iako je sigurno čekaju povremene krize, vjerujemo da se može boriti za titulu i da joj ovaj put Liga prvaka neće pobjeći…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top