Newcastle United – kandidat za ispadanje koji može do samog vrha!

Engleski prvoligaš Newcastle najneobičnija je priča ove sezone u europskom nogometu. Bori se za opstanak i opasno visi u Premiershipu, iako sada ima najbogatijeg mogućeg vlasnika kluba…

Premier liga više nema pravu konkurenciju u Europi, barem kad je u pitanju financijska situacija, kao i popularnost među navijačima.

Obožavan među običnim pukom od Azije do Afrike, engleski elitni rang nogometa danas naplaćuje daleko najviša televizijska prava, a napokon ponovo ima i krcate stadione, što puni džepove svih uključenih, ali i više od toga.

Naime, Premiership je postao pravi magnet kapitala, čak i kod onih kojima nije stalo do dolaska do izravnog financijskog povrata uloženih investicija. Istina je, danas milijarderi upravo u Engleskoj najradije kupuju klubove, što je krenulo prije desetljeća i pol s Chelseajem, a nastavilo se s nizom drugih klubova, od kojih se ističe Manchester City, pogonjen izobiljem u režiji šeika koji ne štedi na svojem omiljenom sportu.

A sada je u igru ušao novi moćni igrač, princ Mohammed bin Salman, koji je s bogatstvom procijenjenim na više od 300 milijardi eura postao novim vlasnikom Newcastle Uniteda…

Otkud novac konzorciju koji je kupio Newcastle?

Javni investicijski fond Saudijske Arabije, koji je postao novi većinski vlasnik Newcastle Uniteda može se pohvaliti ogromnim resursima, 50 puta većima u odnosu na šeika Mansoura iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je kupio Manchester City.

Princ Mohammed bin Salman puno je bogatiji i od Nassera Al-Khelaifija, katarskog vlasnika PSG-a i trenutno može reći da je osmi najbogatiji čovjek na svijetu. A dok se sedmorica ispred njega ne uključe u nogomet, što nikako ne isključujemo, ima najbolje karte s Newcastleom se boriti za trofeje u Engleskoj i Europi.

Konzorcij koji stoji iza kupovine kluba iz sjeverne Engleske novac je uglavnom zaradio prodajom nafte, ali sada polako svoj fokus mijenja na druga različita tržišta, jer naftni resursi nisu vječni, čak niti u Saudijskoj Arabiji, najvećem izvozniku.

Newcastle United poslužit će kao dobra reklama za širenje utjecaja i još uspješnije financijsko poslovanje državne tvrtke kojoj je na čelu prijestolonasljednik, a ako se klub nađe na samom vrhu, bit će to demonstracija sile čovjeka kojeg u Europi optužuju za kršenje ljudskih prava, no njegovom novcu ne mogu odoljeti…

Cilj je izbjeći stogodišnjicu bez titule

Newcastle United može se pohvaliti s četiri naslova prvaka Engleske, no posljednji se dogodio 1927. godine, što znači da se klub približava neželjenoj obljetnici, 100 godina bez naslova prvaka.

Doduše, sjećamo se generacije koju je Alan Shearer predvodio 1996. i 1997. godine. Manchester United dvaput joj je uskratio titulu, a posebno boli sezona u kojoj su “svrake” imale više od 10 bodova prednosti ispred Fergusonove družine, ali nisu izdržale do samog kraja.

Newcastle je nakon toga potonuo u osrednjost i završio u donjem dijelu ljestvice, a pad je kulminirao ispadanjem iz lige 2016. godine. Već sljedeće sezone klub se vratio u Premiership, no nikako u vrh ljestvice.

Što je najgore, čak niti nakon saudijskog preuzimanja potkraj ljeta momčad nije proigrala. Dapače, crno-bijeli ove sezone opet se bore za opstanak…

Zimski prijelazni rok ponovo spašava klub?

U posljednjem desetljeću Newcastle gotovo svake sezone loše kupuje preko ljeta i igra očajno u prvom dijelu sezone, a onda se spašava mahnitim dovođenjem pojačanja tijekom zime.

Osim Allana Saint-Maximina, 24-godišnjeg francuskog krilnog napadača gotovo da u momčadi nema niti jednog kvalitetnog nogometaša, zbog čega je trener Graeme Jones trenutno na velikim mukama.

No, Newcastle ima sreće što se igrače u Engleskoj može kupovati i tijekom siječnja, a na raspolaganju mu je po prvi put neograničen budžet i može dovesti sve one vrhunske majstore željne visokih plaća.

Naravno, trener je prioritet, netko tko bi mogao iz limitirane momčadi izvući taman toliko da preživi u Premiershipu do ljeta. Erik ten Hag iz Ajaxa ozbiljan je kandidat, a spominju se još Diego Simeone, Paulo Fonseca i Lucien Favre.

Što se igrača tiče, glasine idu sve do Kyliana Mbappéa, što nije baš realno za siječanj, ali nogometaši poput Alexandrea Lacazettea, Francka Kessiéja, Robina Gosensa i Joakima Maehlea puno bi značili momčadi, a nije nemoguće dovesti ih.

Zato navijači Newcastlea čekaju Novu godinu s više nestrpljenja od ijednih drugih u Premiershipu, nadajući se da će novi vlasnici odmah posegnuti za milijunima i preporoditi posrnulu ekipu…

Kada kreće Newcastleov pohod na vrh?

Nema sumnje, princ Mohammed neće dopustiti da ga njegovi rivali iz Katara i Emirata zasjene i sigurno će pokušati što prije gurnuti Newcastle u borbu za naslov u Premiershipu. Ako bi uspio osvojiti Ligu prvaka prije PSG-a i Manchester Cityja, to bi mu bila najveća pobjeda!

Međutim, ni Chelsea ni City pod svojim milijarderima nisu odmah postali ono što su danas i trebat će “svrakama” mnogo strpljenja u Premiershipu.

Kada se početi kladiti na Newcastle? Ne prije kraja siječnja, a možda bolje odgoditi oklade na trijumf crno-bijelih sve do ožujka, jer novu momčad treba uigrati.

Jedno je sigurno, online kladionice smanjit će kvote na Newcastle čim započne zimska kupovina, a ekipa sigurno neće odmah proigrati pa se još neko vrijeme tijekom zime isplati kladiti na protivnike. Zapravo, nitko ne jamči da će klub uopće opstati čak i s pojačanjima, ako se u redove uvuče nervoza i panika.

Međutim, završio jednu godinu u drugoj ligi ili ne, na Newcastle u budućnosti definitivno moramo ozbiljno računati, jer bez ikakve sumnje će već za nekoliko sezona imati na raspolaganju igrače zajedno vrijedne više od milijardu eura. Kada se to dogodi, klub iz grofovije Tyne and Wear postat će redoviti sudionik u Ligi prvaka, a zatim će krenuti i osvajanje titula…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top