Tko je oduševio, a tko razočarao u Ligi prvaka ove jeseni?

Završena je grupa faza elitnog klupskog nogometnog natjecanja, u kojoj smo dobili nekoliko zaista ugodnih iznenađenja, dok su tri velikana potpuno razočarala…

Liga prvaka i ove sezone će biti natjecanje u kojem glavnu riječ vode najbogatiji klubovi, poput Manchester Cityja, PSG-a, Bayerna i Real Madrida. No, u grupnoj fazi nije baš sve prošlo prema očekivanjima.

Naime, neki veliki europski klubovi oprostili su se od natjecanja, dok su pojedine momčadi od kojih nitko nije očekivao pozitivne rezultate uspješno prkosile bogatašima pa čak i pronašle mjesto među 16 najboljih.

I naravno, tu je priča o zagrebačkom Dinamu, koji je odigrao svoju zapaženu ulogu u grupi s Chelseajem, Milanom i Salzburgom pa zaista ima tema vrijednih analize, uoči nastavka natjecanja kroz nokaut utakmice u sljedećoj kalendarskoj godini…

Club Brugge senzacija, Napoli i Benfica impresivni

Kad govorimo o klubovima koji su nas impresionirali u grupnoj fazi Lige prvaka, prvo svakako treba spomenuti belgijski Club Brugge, koji se možda trenutno drži oko trećeg mjesta u domaćem prvenstvu, ali je zato istinski zablistao na europskoj sceni.

Klub kojeg vodi trener Carl Hoefkens u nezgodnoj grupi s Portom, Atleticom i Bayerom osigurao je prolazak dalje već nakon četiri utakmice, iako u prethodnim desetljećima nije predstavljao baš nikakav faktor u Ligi prvaka.

Radi se o družini koja nema puno zvučnih imena, od kojih izdvajamo Simona Mignoleta među vratnicama te Ruslana Jaremčuka i Andreasa Skov Olsena u napadu. No, na travnjaku se nije osjetio izostanak velikih zvijezda pa Belgijci mogu s ponosom reći da su najugodnije iznenađenje ove jeseni u elitnom klupskom nogometnom natjecanju.

Što se pak kvalitete igre tiče, tu je Napoli bio priča za sebe. Odmah na otvaranju natjecanja pregazio je Liverpool s 4:1, a zatim tome dodao po dvije uvjerljive pobjede protiv Ajaxa i Rangersa. Poraz momčadi Luciana Spallettija u zadnjem kolu na Anfieldu nije mnogo toga promijenio pa klub s juga Italije s prve pozicije ulazi u nokaut fazu natjecanja.

Tajna Napolijevog uspona svakako je dovođenje na posudbu Giacoma Raspadorija, dok odlično igraju još Viktor Osimhen i Matteo Politano. Spalletti je odlično uklopio u momčad mlade igrače koji su zamijenili Insignea, Koulibalyja i Mertensa te sada ambiciozno juri prema trofejima u svim natjecanjima u kojima klub sudjeluje. Istina je, ako momčad iz Napulja zadrži trenutnu formu, nikome neće biti lako s njom igrati sljedećeg proljeća.

A tu je i Benfica, kao lider portugalskog prvenstva koji je nadmašio sva očekivanja, u skupini s PSG-om, Juventusom i Maccabi Haifom. Trener Roger Schmidt sa svojim igračima radi čuda, jer još uvijek ne zna za poraz u ovoj sezoni, a ima tek jedan remi u Premiera ligi od 11 odigranih utakmica te dva neriješena rezultata protiv Paris Saint-Germaina.

Sjajna igra Benfice nagrađena je u posljednjem kolu, jer pobjeda 6:1 u Haifi donijela je Portugalcima prvo mjesto u grupi, s momčadi koja je spoj iskusnih reprezentativaca i mladih zvijezda. Joao Mario i Rafa Silva daju joj sigurnost, a Goncalo Ramos i naš mladi Petar Musa osiguravaju svježinu u ofenzivi koja se pokazala kao nepremostiv problem za protivnike čak i u Europi ove jeseni…

Krah Atletica, Barcelona i Juventus podbacili

Gotovo svake godine po jedan europski velikan razočara u grupnoj fazi Lige prvaka, a ovaj put se taj scenarij obistinio za čak tri slavna kluba.

Najgore je prošao Atletico, koji je dopustio da ga Porto, Club Brugge i Bayer Leverkusen u potpunosti nadmaše i s posljednjim mjestom u grupi oprostio se od europskih natjecanja. To pokazuje da trener Diego Simeone kao da više nema ono što je potrebno da bi madridski klub zadržao među najvećima, a momčad predvođena Antoineom Griezmannom i Alvarom Moratom definitivno treba ozbiljan remont.

Juventusu bi se vjerojatno dogodilo isto, da nije imao slabašni Maccabi u svojoj grupi. Svejedno je uspio izgubiti u Izraelu te se na kraju jedva provukao dalje, a trener Massimiliano Allegri očito ima ogromnih problema, kako s ozljedama, tako i s pronalaženjem kemije između raspoloživih igrača.

I onda je tu još Barcelona, koja je dovela Roberta Lewandowskog i čitav niz sjajnih igrača ovog ljeta, da bi se morala zadovoljiti trećim mjestom, u grupi u kojoj su još igrali Bayern i Inter. Jasno je da bi Katalonci u nekoj drugoj skupini vjerojatno prošli dalje, no svejedno je druga godina zaredom ispadanja u Europsku ligu za njih veliki neuspjeh na kojeg nisu računali…

Dinamo ispao, ali zadovoljio

Za kraj, moramo spomenuti i zagrebački Dinamo, koji je grupnu fazu otvorio furioznom pobjedom protiv Chelseaja, da bi zatim u dvobojima protiv Milana i Salzburga izgubio ključne bodove i na kraju završio na zadnjem mjestu.

Četiri osvojena boda u takvoj skupini nisu loša za Antu Čačića i hrvatski prvak definitivno se popravlja u odnosu na elitu, no dojam je da se moglo više u dvobojima s Austrijancima, koji nemaju kvalitetniju momčad na raspolaganju.

Sreća je također u pojedinim trenucima išla u korist protivnika pa je Dinamo ovaj put ostao bez europskog proljeća, no ako zadrži okupljeni kadar svakako je kandidat da se probije u nokaut fazu nekog od međunarodnih klupskih natjecanja sljedeće sezone…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top