Napoli nakon više od 30 godina izgleda spremno osvojiti Scudetto!

Iako je ostao bez niza važnih igrača, Napoli ove sezone iz utakmice u utakmicu briljira na travnjaku i postaje izraziti favorit za osvajanje titule u talijanskoj Seriji A. Ostaje samo pitanje može li izdržati u istom tempu do samog kraja…

Kad govorimo o klubovima koji su obilježili jesenski dio sezone u europskom nogometu, definitivno prvo na pamet pada Napoli. Klub s juga Italije furiozno je otvorio sezonu Serie A i učvrstio se na vrhu, sa značajnom prednošću ispred Intera i Juventusa, glavnih favorita natjecanja, dok se polako odvaja i od aktualnog prvaka Milana.

To je scenarij koji ni u najluđim snovima nisu zamišljali navijači iz Napulja, jer činilo se da klub prolazi kroz smjenu generacija koja će tražiti godine strpljenja, kako bi se ponovili veliki uspjesi iz prošlosti.

A Napoli zapravo čeka na naslov prvaka još od 1990. godine, kada je Diego Maradona poveo klub prema drugoj tituli, tri godine nakon što su nebesko plavi osvojili prvu. U tom razdoblju momčad je trijumfirala i u Kupu UEFA, dok ovaj put radi čuda u Ligi prvaka pa nije isključeno da se odjednom uključi u borbu i za najprestižniji klupski nogometni trofej…

Sezona velikih promjena

Kada je tijekom prošle zime kapetan Lorenzo Insigne potvrdio da s 30 godina napušta Napoli i odlazi u američki MLS, bio je to kraj jedne ere, jer vješti talijanski reprezentativac je više od čitavog desetljeća igrao za nebesko plave i sigurno je imao u sebi još pokoju odličnu sezonu.

Klub je ostao i bez belgijskog krilnog napadača Driesa Mertensa, koji je također punih 10 sezona igrao za Napoli i bio jedno od njegovih zaštitnih lica, a onda se tijekom ljeta pojavio Chelsea i ponudio kofer pun novaca za Kalidoua Koulibalyja, koji je nakon više od 300 odigranih utakmica prešao na Stamford Bridge.

Činilo se da se radi o velikim gubicima za klub iz Napulja, no on je uvijek znao pronaći adekvatna rješenja kojima bi pokrpao momčad. Uostalom, uz Diega Maradonu ovdje je svoje najbolje godine proveo i Edinson Cavani, kao i Marek Hamšik.

Tako je trener Luciano Spalletti krenuo u rekonstrukciju uoči početka sezone u kolovozu i možemo reći da je obavio fantastičan posao…

Nove mlade zvijezde Napolija

Ključan potez Napolija ovog ljeta bilo je dovođenje mladog Giacoma Raspadorija na posudbu iz Sassuola. Radi se o 22-godišnjem ofenzivcu izuzetne spretnosti i pregleda igre, koji bi u budućnosti mogao postati jedan od lidera talijanske reprezentacije.

Raspadorijev utjecaj na travnjaku itekako se osjeća pa iako nije jedan od vodećih strijelaca Napolija, definitivno pomaže svojim suigračima da se istaknu i čini se kao perfektna zamjena za Insignea.

Dovođenje pak za 10 milijuna eura iz ruskog Rubina gruzijskog reprezentativca Khviche Kvaratskhelije bio je jednako genijalan potez, jer 21-godišnji napadač pojačao je konkurenciju u momčadi i u mnogim situacijama pokazao da može rješavati utakmice.

Kupljen je za 18 milijuna eura uz Turske i korejski branič Kim Min-Jae, koji se pokazao puno boljim nego što je to itko očekivao, a doveden je i Giovanni Simeone, sin slavnog trenera koji je sasvim pristojan džoker kojeg Spalletti ima na klupi.

Dodajmo njima Nigerijca Viktora Osimhena koji je već prošle sezone pokazao koliko može biti ubojit pred protivničkim golom, kao i Mattea Politana koji se polako pretvara u još jednog sjajnog talijanskog reprezentativca pa postaje jasno da ova momčad Napolija ima puno više potencijala nego što se to čini na papiru.

André-Frank Zambo Anguissa, Piotr Zielinski i Sergej Lobotka još su tri igrača koji igraju dojmljivo ove jeseni, a što je najvažnije, vidi se kemija na travnjaku u družini koju je okupio Spalletti, spremnoj ponekad pobijediti minimalno, a ponekad i natrpati mrežu protivnika do samog vrha…

Može li Napoli izdržati?

Družina iz Napulja može se pohvaliti serijom od čak 13 uzastopnih pobjeda u rujnu i listopadu, no ne smijemo zaboraviti da su nebesko plavi krenuli prošle sezone s 10 pobjeda u prvih 11 utakmica pa već na početku 2022. godine više nisu bili ozbiljan kandidat za osvajanje naslova.

No, ovaj put online kladionice više im vjeruju pa ćete na titulu Napolija dobiti tek kvotu 1.90 ako se ovih dana kladite, dok su koeficijenti na najbliže pratitelje Milan i Inter oko 4.50 i 5.50.

Naravno, ključ uspjeha će biti način na koji će momčad ući u drugi dio sezone, nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, koje će se igrati od 20. studenog do 18. prosinca. No, treba naglasiti kako većina igrača Napolija, uključujući talijanske reprezentativce neće igrati na svjetskoj nogometnoj smotri, što će biti dodatna prilika Spallettiju za uigravanje kroz grupne treninge, uoči izazova koji momčad čekaju u sljedećoj kalendarskoj godini.

U svakom slučaju, Napoli izgleda spremno osvojiti Scudetto nakon pune 33 godine. No, konkurencija u Italiji je žešća nego u prošlosti i pred Raspadorijem, Politanom, Osimhenom i društvom još je mnogo teških utakmica, na putu do toliko željene titule…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top