Thomas Tuchel u Bayernu – suluda ili opravdana odluka?

Iako je Julian Nagelsmann bio u igri za osvajanje trostruke krune, uprava Bayerna odlučila ga je smijeniti i dovesti Thomasa Tuchela. Hoće li joj se takva odluka isplatiti?

Znamo da je trenerski posao u modernom nogometu takav da možeš dobiti otkaz čak i ako si godinu ranije osvojio naslov prvaka s totalnim autsajderom. Pokazao nam je to Leicester City koji je 2017. godine potjerao Claudija Raniera, unatoč tome što je godinu ranije napravio čudo i odveo klub do povijesne titule u Premiershipu.

No, postoje i klubovi u kojima se odluke baš ne donose ishitreno i nisu usmjerene isključivo prema kratkoročnim ciljevima. Među njih je dugo spadao Bayern, u kojem treneri ipak mogu računati na svoje mjesto na klupi do kraja sezone, pod uvjetom da osvajaju trofeje.

Međutim, posljednjih godina toj praksi u Bavarskoj čini se da polako dolazi kraj. Naime, Niko Kovač je uspješno osvojio naslov prvaka 2019. godine, no čim su naišli prvi problemi potjeran je sljedeće jeseni, pod objašnjenjem da je izgubio podršku svlačionice.

Sada se priča u Münchenu ponovila, jer Julian Nagelsmann je dobio otkaz usred sezone u kojoj je dvaput pobijedio Inter, Barcelonu i Paris Saint-Germain. Osvojeni naslov prvaka Njemačke prošle sezone te osam pobjeda u osam utakmica Lige prvaka ove sezone nisu mu bili dovoljni, jer u Bundesligi Bayern nije bio u stanju otarasiti se svojih najbližih pratitelja pa se uprava još jednom odlučila povući nepopularan potez.

A klupu je preuzeo Thomas Tuchel, koji je i sam bio žrtva ishitrenog otkaza dobivenog napokon poraza Chelseaja od zagrebačkog Dinama prošle jeseni. Sada se Bayern nada da bi 49-godišnji njemački stručnjak mogao preokrenuti situaciju i približiti klub željenim titulama, u Bundesligi, DFL kupu i Ligi prvaka…

Još jedan bivši čovjek dortmundske Borussije

Bayern je poznat po tome da u Njemačkoj uspješno uzima svojim najbližim rivalima sve što valja. Pa je tako uzeo Roberta Lewandowskog Borussiji Dortmund bez odštete, a i mnoge druge važne igrače, uključujući Matsa Hummelsa i Marija Götzea.

Thomas Tuchel još je jedan važan čovjek u povijesti Borussije, u svoje vrijeme nasljednik Jürgena Kloppa. Krenuo je sličnim trenerskim putem, preko Mainza do angažmana u Dortmundu gdje je lansirao svoju karijeru.

Tuchel je s Borussijom osvojio njemački Kup 2017. godine, a zatim je karijeru nastavio kao trener PSG-a s kojim je dvaput bio prvak Francuske, no nije uspio osvojiti Ligu prvaka i pariška uprava ga je zbog toga otpisala.

Međutim, njegov odlazak u Englesku 2021. godine bio je pun pogodak, jer je preuzeo Chelsea usred sezone i odveo ga do titule prvaka Europe. Bio je to Tuchelov najbolje odrađeni posao, jer klub koji nije bio pri vrhu Premiershipa uspio je oživjeti i učiniti ga nepobjedivim strojem u Ligi prvaka.

Pa iako je prošle godine dobio otkaz u Londonu, svojim podvigom u Ligi prvaka definitivno je učvrstio svoje mjesto među najboljim trenerima današnjice. Bayern se pak nada sličnom scenariju i ove godine, nakon što je preuzeo njegovu klupu…

Specijalist za Manchester City?

Thomas Tuchel nije mogao bolje započeti na klupi bavarskog kluba, jer pobjedom 4:2 u derbiju protiv Borussije vratio je Bayern na vrh ljestvice, što je smjenu na klupi odmah učinilo opravdanijom u očima ljubitelja nogometa.

No, još je mnogo posla pred njim i njegovim igračima, a najteži izazov svakako će biti okršaj s Manchester Cityjem u četvrtfinalu Lige prvaka. Kladionice u Hrvatskoj u tom dvoboju prednost daju nebesko plavima, no u Münchenu se uzdaju upravo u Tuchela. Naime, ne samo što je prije dvije godine osvojio titulu prvaka Europe preuzimanjem uzdrmanog kluba usred sezone, nego je i srušio u finalu snove Pepa Guardiole o osvajanju najprestižnijeg pehara.

Vjerojatno je to bio jedan od glavnih razloga zašto ga je Bayern angažirao, unatoč tome što je njegov prethodnik bez problema svladao sve europske velikane s kojima je minhenski klub dosad igrao u Ligi prvaka.

Tuchel i Guardiola međusobno se nadmeću još od vremena dok je Thomas bio trenera Mainza, a Pep na klupi Bayerna. Katalonac ima 5 pobjeda, Nijemac 3, a dva su dvoboja završila neriješeno.

No, onaj najvažniji u finalu Lige prvaka pripao je Thomasu Tuchelu pa u Bayernu vjeruju da se radi o stručnjaku koji ima ono što je potrebno za najviše europske domete, za razliku od Juliana Nagelsmanna u kojeg su izgubili vjeru.

Svejedno, još uvijek ne možemo dati zaključak je li otkaz Nagelsmannu bio opravdan ili nije, jer pred Tuchelom su mnogi izazovi. S jedne strane tu su bavarske zvijezde u svlačionici s kojima nije lako naći zajednički jezik, s druge uprava predvođena Oliverom Kahnom i Hasanom Salihamidžićem koja ne trpi ni neuspjehe ni bilo kakvo nepoštovanje.

Zato treba pričekati rasplet ove sezone, a i početak sljedeće kako bismo mogli reći je li Tuchel napravio dobru odluku dolaskom u Bayern ili nije. No, svakako da je veliki izazov čak i za najveće trenere rad u klubu u kojem se svake sezone očekuje da osvojiš sve dostupne trofeje…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top