Kojim hrvatskim nogometašima se isplatio transfer ove zime?

Nekoliko hrvatskih nogometaša reprezentativnog kalibra odlučilo se promijeniti sredinu na početku 2023. godine. Za većinu je to bio dobar potez, ali za neke i prava katastrofa…

Naši nogometaši na visokoj su cijeni na nogometnom tržištu. To i nije iznenađenje kad znamo da je Hrvatska osvojila broncu i srebro na posljednja dva Svjetska prvenstva, što je čini jednom od najuspješnijih reprezentacija današnjice.

Pa iako su neki igrači poput Luke Modrića, Marcela Brozovića i Andreja Kramarića već dugo vjerni svojim klubovima, ove zime nekolicina hrvatskih igrača reprezentativnog kalibra odlučila se promijeniti sredinu, zahvaljujući uspjesima ostvarenima u Kataru, a i vlastitoj igračkoj kvaliteti.

Najzvučnije je odjeknuo prelazak Mislava Oršića iz Dinama u Southampton, no taj se transfer pretvorio u pravu katastrofu. Naš krilni 30-godišnji napadač naivno je vjerovao da će prelaskom na Otok igrati na najjačoj klupskoj nogometnoj sceni, a umjesto toga je završio na tribinama i uopće ne dobiva minutažu, čak ni nakon promjene trenera.

S druge strane, bilo je ove zime i onih koji su profitirali zahvaljujući svojoj promjeni kluba i odmah se dokazali u novoj sredini…

Juranović odličan u Berlinu

Od hrvatskih reprezentativaca iz Katara svakako je najbolji posao napravio Josip Juranović, koji je dres škotskog Celtica zamijenio onim Union Berlina.

Time se odrekao sigurnog naslova prvaka, ali je došao u ambicioznu momčad koja ove sezone briljira u Bundesligi i još uvijek je u borbi za senzacionalnu titulu. Juranović se od prve utakmice nametnuo svom novom treneru Ursu Fischeru te se istaknuo s nekoliko asistencija i golova.

Juranović je tako s 27 godina napravio važan iskorak i zaigrao u jednoj od najjačih liga u Europi, no ako želi biti u udarnoj momčadi reprezentacije morat će nastaviti igrati na visokom nivou i u mjesecima koji dolaze, jer Josip Stanišić opasan mu je konkurent na poziciji desnog beka.

Lovren solidan u Lyonu

Dejan Lovren bio je jedan od rijetkih inozemnih igrača koji se odlučio ostati u Rusiji nakon agresije na Ukrajinu, ali se ove zime napokon odlučio vratiti konkurentnom nogometu u Europi.

Naš pouzdani 33-godišnji stoper u međuvremenu se oprostio od reprezentacije, što je šteta, ali u Lyonu je brzo pronašao mjesto u udarnoj momčadi i nastavio gdje je stao 2013. godine, kada je napustio ovaj francuski klub i otišao u Premiership.

Za Lovrena koji je u karijeri osvojio sve što se može osvojiti možda ova sezona u Francuskoj nije tako zanimljiva, jer Lyon se drži oko pozicija koje nisu blizu čak ni odlasku u Europu. No, svakako je povratak u “ligu petice” korak naprijed u odnosu na igranje u zemlji koja više uopće nije fokusirana na nogomet, a ne bi nas čudilo ni da Dejana angažira neki jači europski klub u završnim godinama karijere…

Beljo ugodno iznenađenje

Najbolji transfer iz HNL-a definitivno je ove zime napravio Dion Drena Beljo. Mladi hrvatski reprezentativac odlučio se napustiti Osijek i karijeru nastaviti u Augsburgu.

Za razliku od mnogih njegovih hrvatskih vršnjaka koji bi grijali klupu ili sjedili na tribinama nakon odlaska iz HNL-a, Beljo se odmah nametnuo u njemačkoj Bundesligi i postao jedno od glavnih rješenja u napadu kod trenera Enrica Maassena.

Pa se na online kladionicama svakog vikenda možete kladiti hoće li Beljo zabiti u Njemačkoj ili neće, a to se već jednom dogodilo protiv Werdera, kada je spretno poentirao u prvom dijelu susreta.

Beljo se može pohvaliti i time što je započeo od prve minute protiv Bayerna, što je još jedna potvrda da u Augsburgu na njega najozbiljnije računaju, a minutaža na velikoj sceni mogla bi ga vrlo brzo gurnuti na popis izabranika Zlatka Dalića.

Biuk solidno krenuo u Americi

Za kraj, spomenimo još transfer Stipe Biuka koji je odlučio ove zime napustiti splitski Hajduk. Sada dijeli svlačionicu s velikim Giorgiom Chiellinijem u FC Los Angelesu, momčadi koja se drži na samom vrhu ljestvice MLS-a.

Odlazak 20-godišnjeg ofenzivca u Sjedinjene Američke Države bila je svojevrsna lutrija, jer jednom kad igrač od iz Europe, nije mu lako vratiti se u neku od najjačih nogometnih liga.

No, Stipe je uspio zabiti već u svojoj prvoj službenoj utakmici u MLS-u pa može biti zadovoljan kako je započela njegova američka avantura. Svakako da mu već sad transfer izgleda puno bolje od onog Mislava Oršića, no konkurencija u napadu je velika, s Carlosom Velom kao prvim izborom pa će se morati pomučiti da dobije minutažu u Los Angelesu, što je ključno za razvoj njegove karijere.

U svakom slučaju, ove zime više je pozitivnih, nego negativnih iskustava naših nogometaša koji su promijenili klub, što je važno za hrvatsku reprezentaciju uoči završnice Lige nacija u lipnju, u kojoj će Daliću trebati što više igrača u punoj natjecateljskoj formi…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top