Slaže li Arsenal momčad za osvajanje Lige prvaka?

Arsenal je ovog ljeta u potpunosti promijenio svoju filozofiju transfera i čini se da namjerava iznimno ojačati svoju momčad, kako bi bila konkurentna u Ligi prvaka sljedeće sezone.

Prošle su četiri godine otkad je Mikel Arteta preuzeo klupu Arsenala i impresivni rezultati polako dolaze. Momčad iz sjevernog Londona u tom se razdoblju mogla pohvaliti osvajanjem FA Cupa 2020. godine, a poseban iskorak napravila je u prošloj sezoni, kada se sve do svibnja borila s Manchester Cityjem za naslov prvaka.

“Topnici” na kraju ipak nisu izdržali i posustali su u završnici prvenstva, no jedan cilj ipak su ostvarili. Naime, Arteta se sa svojom družinom napokon vraća u Ligu prvaka, u kojoj Arsenal nije sudjelovao još tamo od sezone 2016./2017.

No, time ambicije londonskog kluba ne staju, što potvrđuje i ponašanje uprave u ovom ljetnom prijelaznom roku. Čini se da Arsenal želi još više pritisnuti Manchester City u Premiershipu, ali i uzeti ono što mu je za dlaku izmaknulo 2006. godine u Ligi prvaka…

Mlada momčad velikog potencijala

Pohvale koje Mikel Arteta dobiva od Pepa Guardiole i drugih stručnjaka nisu slučajne. Ovaj 41-godišnji Španjolac rođen u San Sebastianu već godinama smisleno slaže svoju momčad i uspjesi na travnjaku rezultat su upravo toga.

Arsenal sada ima mladu momčad velikog potencijala, što posebno vrijedi za njegovu ofenzivu. U njoj operira Bukayo Saka na desnoj strani, jedan od najvećih engleskih nogometnih talenata u novom mileniju. Iako mu je početne godine karijere obilježilo nekoliko nesretnih penala, istina je da se radi o krilnom napadaču koji uvijek može svojim potezima riješiti utakmicu, bilo kroz asistenciju ili kroz postizanje pogotka.

Odličan posao klupska skautska služba napravila je i s Brazilcem Gabrielom Martinellijem. Došao je u Arsenal još kao tinejdžer i polako izrasta u napadača na kojeg se “topnici” itekako mogu pouzdati.

A vrlo pametna kupovina definitivno je bilo dovođenje Gabriela Jesusa prošlog ljeta. Tko zna, da se 26-godišnji brazilski napadač nije ozlijedio usred sezone, možda bi Arsenal sada slavio svoj naslov prvaka Engleske. No, dovesti u klub tako kvalitetnog igrača iz Manchester Cityja uz odštetu od samo 52 milijuna eura, zaista je bio sjajan posao.

Isto vrijedi i za Martina Odegaarda, nekoć čuda od djeteta kojeg je Real doveo u svoje redove još dok je imao 16 godina. Madridski klub nije znao kako iz njega izvući potencijal, no zato ga je Arteta učinio svojim ključnim čovjekom vezne linije, na kojeg može računati i u najtežim utakmicama.

Ne zaboravimo ni dolazak Oleksandra Zinčenka, 26-godišnjeg Ukrajinca koji ne samo što može igrati braniča, već se povremeno pretvara u dirigenta igre Arsenala, što se pokazalo ključnim u nekim utakmicama u kojima je sjevernolondonski klub bio u rezultatskom zaostatku.

Dodajmo tome kupovinu Leonarda Trossarda, kao i mladog Williama Salibu koji briljira u obrani pa postaje jasno da je izgradnja nove generacije Arsenala bila izuzetno uspješna. No, to nije kraj, jer Arteta je spreman potrošiti ogroman novac kako bi momčad ojačao s još nekoliko zvijezda svjetske klase…

Nove zvijezde u veznoj liniji

Arsenal se još sjeća legendarne sezone 2003./2004., u kojoj momčad nije zabilježila niti jedan poraz u 38 utakmica Premiershipa, što do danas nitko nije uspio ponoviti.

Bila je to i posljednja titula londonskog kluba do danas, no to bi se moglo promijeniti u bližoj budućnosti. Naime, Arteta je ovog ljeta već doveo u svoju svlačionicu Kaija Havertza, 24-godišnjeg Nijemca poznatog po tome da je svojim golom donio Chelseaju titulu u Ligi prvaka.

Potrošio je Arsenal čak 70 milijuna eura na ovo pojačanje, no radi se o mladog ofenzivnom veznjaku velikog potencijala, itekako potrebnom ovoj momčadi “topnika”.

A očekuje se da u klub ovog ljeta stigne i izuzetno cijenjeni vezni igrač West Hama i engleske nogometne reprezentacije, Declan Rice. Arsenal u svojoj povijesti nikad nije platio igrača više od stotinu milijuna eura, a ovaj posao trebao bi vrijediti čak 122 milijuna.

Time bi Arteta zaokružio svoju momčad i ponovo imao dovoljno oružja suprotstaviti se Cityju u Premiershipu. No, cilj španjolskog stručnjaka prije svega je napraviti nešto veliko u povratničkoj sezoni Arsenala u Ligi prvaka.

Sjećamo se još uvijek finala 2006. godine, u kojem je Arsenal s igračem manje poveo golom Sola Campbella protiv Barcelone, no nije izdržao do kraja i morao je prepustiti titulu Kataloncima. Sada “topnici” definitivno djeluju moćniji od Barcelone u europskim okvirima, a kroz promjene prolaze i ostali veliki europski klubovi, u čemu Arteta vidi svoju priliku.

Pa iako sportske kladionice neće gurnuti Arsenal u prvim plan među pretendentima za osvajanje europske krune, jasno je da londonska momčad može daleko dogurati, pod uvjetom da tempira formu za proljeće i na pravi način uklopi pojačanja u svoje redove.

Baš zbog toga navijači Arsenala s mnogo uzbuđenja iščekuju početak nove sezone, a svi oni koji se vole kladiti zasigurno će pratiti što se događa s “topnicima”, kako bi iskoristili pokoji darežljivi koeficijent ponuđen na njihovim pobjedama…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top