Kovačić u lovu na osam različitih trofeja u novoj sezoni!

Prelaskom u Manchester City Mateo Kovačić si je osigurao osvajanje pregršt trofeja u godinama koje dolaze, a berba bi trebala započeti već sljedeće sezone.

Nema hrvatskog nogometaša koji je u posljednjem desetljeću bio poželjniji na nogometnom tržištu od Matea Kovačića. Iza našeg 29-godišnjeg veznjaka je nevjerojatnih desetak godina, u kojima je osvajao najvrjednija natjecanja u klupskom nogometu, upravo zbog toga što ga u svojim redovima žele oni najmoćniji.

To se samo nastavilo ovog ljeta, jer Kovačić je uspio prijeći iz Chelseaja u Manchester City, u transferu vrijednom tek 29 milijuna eura. Mateo je pritom potpisao ugovor na četiri godine, s plaćom od oko 10 milijuna eura po sezoni, što je cifra koja je zadovoljila i njega i klupsku upravu.

U svakom slučaju, ovaj transfer ne samo što mu jamči da će svoju igru dići na još viši nivo pod vodstvom Pepa Guardiole, već mu se smiješi i pregršt trofeja, a možda čak i rekord po broju osvojenih Liga prvaka kojem je ionako već sada blizu…

Nakon Dinama samo europski velikani

Hrvatski nogometaši su cijenjeni među moćnim europskim klubovima, ali nitko kao Mateo Kovačić. Nakon što je 2012. godine napustio Dinamo, može se pohvaliti da je igrao isključivo za momčadi koje su nedavno igrale u finalu Lige prvaka ili je osvajale.

Prva stanica u Mateovoj inozemnoj klupskoj karijeri bio je milanski Inter. Stigao je tamo u vrijeme kada klub sa San Sira nije bio u stanju parirati Juventusu u talijanskoj Seriji A pa su trofeji izostali. No, njegov potencijal nije ostao nezapažen, što mu je donijelo veliki transfer na Santiago Bernabeu.

Platio je Real Madrid odštetu 38 milijuna eura za Matea Kovačića i dobio veznjaka koji je odigrao ponešto zapaženih utakmica. Doduše, najčešće ulazeći s klupe. Uspio je u suradnji s Lukom Modrićem Mateo osvojiti tri uzastopne Lige prvaka, od 2016. do 2018. godine, prije nego je prešao u Chelsea, uz odštetu od 45 milijuna eura.

Još uvijek je to rekordna cijena plaćena za jednog hrvatskog nogometaša, prije nego je sruši Joško Gvardiol. A Chelsea je u Kovačiću dobio puno više od Reala, jer odigrao je naš veznjak pregršt važnih utakmica od prve do posljednje minute, ponekad čak i u ulozi kapetana.

Kulminacija je stigla 2021. godine pod Thomasom Tuchelom, s kojim je Kovačić osvojio Ligu prvaka 2021. godine, svoju četvrtu u karijeri. Prije toga Chelsea je trijumfirao i u Europskoj ligi 2019. godine pa Mateo ima ukupno pet velikih trofeja na svom kontu.

A sada je potpisao za nebesko plave s Etihada, po mišljenju stručnjaka uvijek predodređene za osvajanje najvrjednijih trofeja. Titule su zbog toga nadohvat ruke, a na njih pregršt će Mateo jurišati već u sezoni 2023./2024. koja započinje u kolovozu…

City favorit u svim natjecanjima u kojima igra

Znamo da kladionice u Hrvatskoj uvijek nude prilično niske kvote na pobjedu Manchester Cityja, čak i kad igra s najboljim engleskim i europskim klubovima. To će se vjerojatno ponavljati i sljedećih godina, jer očekuje se da Guardiolina momčad nastavi sa svojom dominacijom na Otoku i na Starom kontinentu.

To znači da Kovačić dolazi u momčad kojoj se smiješi pregršt trofeja, što bi ga moglo učiniti Hrvatom s najviše nogometnih titula. Mateo ih zasad ima 17, dok ih je Luka Modrić skupio 28, a Darijo Srna ih ima čak 30.

No, hrvatski 29-godišnji veznjak mogao bi u teoriji tome dodati čak osam trofeja već sljedeće sezone. Naime, već ovog ljeta Manchester City će igrati Community Shield protiv Arsenala, a onda i europski Superkup protiv Seville. U prosincu se pak igra Fifino klupsko Svjetsko prvenstvo, na kojem je Guardiolina momčad apsolutni favorit da osvoji titulu.

Uz to, City će jurišati na titulu u EFL Cupu i FA Cupu, kao i u Premiershipu. Branit će naslov u Ligi prvaka, a ako je osvoji Kovačić će se izjednačiti s najuspješnijim igračima u povijesti ovog natjecanja. Vjerujemo i da će Mateo uz sve nabrojano još i tražiti prvo zlato s hrvatskom reprezentacijom na Europskom prvenstvu u lipnju u Njemačkoj.

Drugim riječima, Kovačić ulazi u izuzetno uzbudljivu sezonu, u kojoj vjerujemo da će sigurno prijeći brojku od 20 osvojenih trofeja u karijeri. A kroz četiri godine u Manchester Cityju sasvim je moguće da se približi rekordima Srne i Modrića, iako se trenutno još uvijek čine nedostižnima.

Jedino što za Matea ostaje otvoreno je njegova minutaža. Naime, kod Pepa Guardiole nema garancija. Kovačić će igrati samo ako se uspješno uklopi u taktičke zamisli katalonskog trenera.

Međutim, odlazak Ilkaya Gündogana, kao i odustajanje od dovođenja Declana Ricea definitivno otvaraju prostor hrvatskom reprezentativnom veznjaku da zablista u redovima Manchester Cityja. To je razlog zašto možemo očekivati još bolju verziju Matea Kovačića u budućnosti, što će se itekako osjetiti i na igri hrvatske reprezentacije, u kojoj Modrić polako završava svoju priču i potreban je novi nositelj igre kako bi naši nastavili nizati impresivne uspjehe na najvažnijim nogometnim natjecanjima…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top