Leicester City – od čudesnog naslova do ispadanja iz lige

Jedno od najvećih razočaranja ove sezone u Premiershipu definitivno je Leicester City. Sedam godina nakon senzacionalnog naslova “lisice” sele u nižu ligu.

Englesko nogometno prvenstvo ponudilo nam je zaista zanimljivu sezonu, u kojoj su mnogi moćni klubovi ostvarili neočekivano slabe rezultate.

Posebno to vrijedi za londonski Chelsea, jer promijenio je tri trenera i svejedno završio na 12. mjestu, nakon što je tijekom sezone potrošio više od 600 milijuna eura na pojačanja. Razočaran mora biti i Tottenham, jer osmo mjesto nije ga odvelo u Europu, unatoč 30 postignutih pogodaka Harryja Kanea, što je trebalo biti dovoljno da družina s White Hart Lanea završi ispred Brightona i Aston Ville.

Nije zadovoljan niti Liverpool, jer Kloppova momčad ostala je bez nastupa u Ligi prvaka sljedeće sezone, što je ispod nivoa kluba koji je godinama bio jedan od najboljih u Europi.

No, svi ti klubovi barem će sljedeće sezone igrati u Premiershipu, za razliku od prvaka iz 2016. godine. Istina je, Leicester City podbacio je više od svih drugih i sljedeće sezone seli u Championship, drugi rang engleskog nogometa.

Pad “lisica” dogodio se prilično iznenada, nakon što su godinama bili u gornjem domu Premier lige. No, neki potezi koje je povukla uprava nisu bili sjajni pa mnogi smatraju da je Leicester zapravo zaslužio preseliti se među drugoligaše…

Ranier olako potjeran

Sedam godina prije ispadanja iz lige Leicester City ispisao je pravu nogometnu bajku. Iako mu online kladionice nisu davale baš nikakve izglede da osvoji naslov, svejedno je šokirao bogate engleske klubove i završio prvi na ljestvici.

Bila je to najluđa sezona u povijesti Premiershipa, u kojoj negdje još duboko u proljeće Leicester i dalje nije djelovao kao momčad koja ima snage izdržati do kraja. No, svejedno je nastavio nizati uspjehe, sve do osvojenog trofeja koji će zauvijek ostati kao jedna od najljepših modernih nogometnih priča.

A iza tog uspjeha stajao je Claudio Ranieri, iskusni talijanski stručnjak kojem je ovaj naslov bio i najveći rezultat u karijeri. Simpatični Talijan svojim je vođenjem malog kluba prema tituli osvojio srca zaljubljenika u nogomet i dojam je da mu je Leicester doslovno trebao podići spomenik nakon toga.

Međutim, uprava se ponijela sasvim drukčije. Umjesto da mu daju doživotni ugovor, Ranieri je već sljedeće sezone dobio otkaz, čim su rezultati na travnjaku počeli izostajati. Dogodilo se to u sezoni u kojoj je već izgubio neke od svojih najboljih igrača, no svejedno je gurao sjajno u Ligi prvaka i izborio nastup u četvrtfinalu.

Tajlandski vlasnici Leicestera tu su pokazali da nemaju zahvalnost prema živućoj legendi. Istina je, kasnije je još klub s Brendanom Rodgersom osvojio FA Cup i činilo se pripadao gornjem domu Premiershipa, no idila nije dugo trajala. Na kraju je i Rodgers dobio otkaz, a klub je pod alternativnim trenerskim rješenjima izgubio korak u borbi za opstanak i na kraju ispao…

Sve se raspalo bez Schmeichela

Momčadi Leicester Cityja iz 2016. i 2023. godine nisu ni slične. Doduše, Jamie Vardy je ostao kao glavna zvijezda, no sedam godina je dovoljno dugo razdoblje da mu napadačka moć padne na razinu koja više nije dovoljna za postizanje vrhunskih dometa.

“Lisice” su ostale bez N’Gola Kantea i Riyada Mahreza odmah nakon šampionske sezone, što je bilo teško nadoknadivo. No, sve se zapravo raspalo tek kad je prodan Kasper Schmeichel.

Danski golman bezbroj je puta spasio Leicester u teškim situacijama i definitivno je jedan od najzaslužnijih za osvajanje Premiershipa i FA Cupa. Njegov nasljednik Daniel Ward pokazao se prilično prosječan, što je uteg koji je prevagnuo u borbi za opstanak.

Leicesteru sigurno nije pomogao ni pad forme Yourija Tielemansa koji se zaista mučio u 2023. godini, a nije baš dobar bio ni James Maddison, unatoč tome što ga sve češće pozivaju da igra za englesku reprezentaciju.

Branič Wout Faes i kompletna obrana, svi su igrali ispod nivoa, a Dean Smith i njegovi trenerski prethodnici nisu uspijevali pronaći alternativu Vardyju u napadu, zbog čega momčad jednostavno nije bila u stanju pobjeđivati.

Leicester za svoj krah definitivno može kriviti nedostatak značajnih pojačanja, kako tijekom ljeta, tako i u zimi. Zbog toga je na travnjaku imao samo jednog raspoloženog igrača, Harveyja Barnesa što nije bilo dovoljno da u izuzetno tijesnoj konkurenciji izbori jedno od 17 mjesta koja garantiraju ostanak u elitnom rangu engleskog nogometa.

U svakom slučaju, ispadanje Leicestera iz Premiershipa je velika vijest. No, ne mora značiti i potpuni krah ovog kluba iz središnje Engleske. Uostalom, dvije sezone prije osvajanja Premiershipa u gradu je već bila organizirana parada, ona kojom je klub proslavio osvojeno prvo mjesto u Championshipu.

Zato nas ne bi iznenadilo da se Leicester relativno brzo vrati među elitu, kroz jednu ili dvije sezone u drugoj engleskoj ligi. Novi pak naslov prvaka teško da će uloviti, jer sezona iz 2016. godine apsolutno je neponovljiva u Premiershipu, u režiji bilo kojeg kluba s momčadi manje vrijednom od barem pola milijarde eura…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top