Ivan Rakitić pokazao da je rođeni pobjednik kao i Modrić!

Osvajanjem Europske lige u 2023. godini Ivan Rakitić zaokružio je svoju briljantnu karijeru i potvrdio da je jedan od velikana hrvatskog nogometa.

Sevilla je apsolutni vladar Europske lige. Momčad iz Andaluzije možda čeka na naslov prvaka u Španjolskoj još od 1946. godine, no jednom kad se nađe u Europi, s njom postaje jako teško igrati.

Potvrdilo se to i ove sezone, u godini u kojoj se momčad neko vrijeme čak i borila za opstanak u La Ligi, da bi furioznom završnicom sve ispravila i na kraju stigla do prestižnog europskog trofeja, oborivši vlastiti rekord.

Da, Sevilla ima čak sedam osvojenih Europskih liga, daleko najviše od svih sudionika ovog natjecanja. Sve se to dogodilo u posljednja dva desetljeća i pomalo je nevjerojatna priča, kad znamo da su Barcelona, Real i Atletico ipak najbolje momčadi u Španjolskoj, dok nije daleko ni Villarreal.

A važan kotač u povijesti nogometa u Sevilli definitivno je Ivan Rakitić. Sjajni hrvatski veznjak kao kapetan je poveo momčad do naslova u finalu protiv Benfice 2014. godine, a onda je isto ponovio i devet godina kasnije.

Tako je Rakitić došao do još jednog velikog trofeja, u karijeri u kojoj je postizao uspjehe u svim natjecanjima u kojima je sudjelovao, uključujući i nezaboravno Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine

Osvajač Europske lige i Lige prvaka

Rakitić je svoj nogometni put započeo u švicarskom Baselu, da bi si zatim stvorio ime u Schalkeu, prije nego se proslavio na Pirinejskom poluotoku.

Njegova prva epizoda u dresu Seville završila je vrlo uspješno, već spomenutim osvajanjem Europske lige, nakon čega se Ivan preselio u redove Barcelone, s kojom je ostvario još veći uspjeh. Naime, 2015. godine katalonska družina osvojila je trostruku krunu: Ligu prvaka, Kup kralja i La Ligu, s našim veznjakom u važnoj ulozi.

Između ostalog, Rakitić je zabio pogodak u finalu Lige prvaka protiv Juventusa, potvrdivši još jednom koliko je zahvalan igrač za momčad koja ga koristi u svojoj sredini terena.

S Barcelonom je Ivan osvojio četiri naslova nacionalnog prvaka i četiri španjolska Kupa, a proslavio se i u dresu reprezentacije. Naime, upravo on je bio taj koji je na Svjetskom prvenstvu svojim hladnokrvnim izvođenjem penala dotukao Dance i Ruse, nakon čega je Hrvatska u nezaboravnoj utakmici s Engleskom izborila nastup u finalu.

Rakitić je tako osvojio srebro s Hrvatskom na SP-u, a 2020. godine se vratio u Sevillu, klub iz kraja iz kojeg je njegova supruga. Tamo je strpljivo čekao svoj trenutak i dočekao ga u finalu Europske lige protiv Rome. Nakon pogođene stative tijekom regularnog dijela susreta, Ivan je ponovo zablistao prilikom izvođenja penala, a druga osvojena Europska liga zaokružila je njegovu blistavu karijeru…

Prerano se oprostio od reprezentacije

Iako je Rakitić zaista puno dao hrvatskoj reprezentaciji, u kojoj je igrao još od Europskog prvenstva 2008. godine, istina je da se povukao dok je još mogao biti važan kotačić Dalićeve izabrane vrste.

Dogodilo se to prije Eura održanog 2021. godine, na kojem doduše Hrvatska nije daleko dogurala. No, godinu dana kasnije naša reprezentacija osvojila je broncu u Kataru, na turniru na kojem bi Ivan definitivno pronašao svoje mjesto, samo da je htio ostati još malo dulje u reprezentaciji. Dojam je čak da nam je njegova mirnoća itekako nedostajala u polufinalu protiv tvrde Argentine.

A za Hrvatsku slijedi nastup u Ligi nacija, u kojoj će od 14. do 18. lipnja tražiti put do titule protiv Nizozemske, Italije i Španjolske. Radi se o odličnoj prilici da naši odu do kraja i osvoje trofej, iako sportske kladionice daju malu prednost protivnicima.

Hrvatska ima čudesne uspjehe na svjetskoj nogometnoj sceni, no nedostaje joj zlatna medalja i to je ono što bi naša izabrana vrsta mogla ostvariti u Rotterdamu. Ako se to dogodi, bit će šteta što u tome neće sudjelovati Ivan Rakitić, čovjek koji je bio motor pokretač zlatne hrvatske nogometne generacije.

No, i bez ovog trofeja Rakitić nema za čime žaliti u svojoj blistavoj karijeri. Osvojio je sve što se može osvojiti na klupskoj razini, a igrao je i u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Zapravo, njegovi uspjesi su takvi da ga možemo nazvati rođenim šampionom, po čemu se ne razlikuje mnogo od Luke Modrića.

U svakom slučaju, sa svojih 106 nastupa za Hrvatsku i bezbroj briljantno odigranih utakmica, Rakitić svakako spada među deset najboljih nogometaša u povijesti naše zemlje. Pa unatoč tome što se polako pojavljuju mladi talentirani nogometaši, bit će izuzetno teško naći mu trajnu zamjenu, na koju bi se Zlatko Dalić na jedan način mogao uzdati…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top